Foto: F64

Degvielu par 60 miljoniem eiro piecus gadus ilgā periodā pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" (RS) piegādās SIA "RDZ Energy", kas konkursa piedāvājumu pārvērtēšanas rezultātā atzīta par konkursa uzvarētāju.

Arī iepriekš degvielas iepirkuma konkursā SIA "RDZ Energy" tika atzīta par uzvarētāju, taču tam iebilda citi pretendenti, uzsverot, ka uzņēmums par uzvarētāju atzīts negodīgi, jo pēc piedāvājumu atvēršanas mainījis cenu.

Kā pastāstīja RS preses pārstāvis Viktors Zaķis, RS Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) uzdevumā pēcāk pārvērtēja visus atklātajam konkursam iesniegtos piedāvājumus, tostarp "East West Transit" (EWT) piedāvājumu, par kura nodokļa parāda faktu IUB uzdeva pārliecināties RS. Citu iebildumu saistībā ar konkursa norisi IUB neesot bijis.

Zaķis skaidro, EWT iesniegtie dokumenti apliecinājuši, ka uzņēmumam, piesakoties konkursam, nav bijis nodokļu parāda, tādēļ RS vēlreiz bija jāizvērtē visi konkursa piedāvājumi.

"Neskatoties uz to, ka saskaņā ar Valsts ieņēmumu dienesta (VID) publiskojamo datu bāzē ietverto informāciju EWT pastāvīgi ir nodokļu parāds - arī pašlaik VID datubāzē redzams, ka EWT uz 26.septembri izveidojies nodokļu parāds vairāk nekā 2,6 miljonu eiro apmērā -, un tas iekļauts VID lielāko nodokļu parādnieku sarakstā, pamatojoties uz RS pieprasījumu, EWT iesniegtie dokumenti apliecināja, ka pretendentam attiecīgā dokumenta sagatavošanas brīdī nebija VID administrēto nodokļu parāda," skaidroja Zaķis.

Piedāvājumu pārvērtēšanas rezultātā iepirkuma procedūras rezultāti nemainījās un par konkursa uzvarētāju tika atzīts "RDZ Energy", sacīja Zaķis.

Kā ziņots, RS septembra sākumā saņēma IUB Iesniegumu izskatīšanas komisijas lēmumu, kas saistīts ar sūdzībām degvielas iepirkumā un ar kuru RS tika uzdots 20 darbadienu laikā pārliecināties par nodokļu parāda esamību pretendentam EWT. Ja RS gūtu apliecinājumu, ka kompānijai tik tiešām ir nodokļu parāds, iepirkuma konkursa rezultāts arī bez atkārtotas izvērtēšanas paliktu nemainīgs - tajā būtu uzvarējusi "RDZ Energy", kuru citi pretendenti turējuši aizdomās par prettiesisku cenas maiņu pēc piedāvājuma atvēršanas, to skaidrojot ar aritmētisku kļūdu.

Savukārt, RS konstatējot, ka EWT nav nodokļu parādu, RS bija vēlreiz jāizvērtē visu četru pretendentu piedāvājumi, kas iesniegti degvielas iepirkuma konkursā.

Kā ziņots, RS 60 miljonus eiro vērtajā degvielas iegādes konkursā uzvarējusi kompānija "RDZ Energy", kas sākotnēji esot piedāvājusi dārgāko cenu, bet jau pēc piedāvājumu atvēršanas cena mainīta, vēstīja TV3 raidījums "Nekā personīga".

Rīgas pašvaldības uzņēmums RS bija izsludinājis konkursu par degvielas piegādi, kurā pieteicās vairāki pretendenti, bet RS nolēma arī turpmākajos piecos gados sadarboties ar līdzšinējo degvielas piegādātāju. Pārējie trīs pretendenti uzskatīja, ka konkursā pieļauti pārkāpumi un 60 miljonu eiro darījums nevar notikt.

Pretendenti EWT un "Statoil Fuel&Retail Latvia" sūdzībās IUB norādījuši uz aizdomām par prettiesisku iesniegto piedāvājumu samainīšanu. EWT piedāvājumu atvēršanas brīdī piedāvājis viszemāko cenu, bet uzvarētājs - "RDZ Energy" - visaugstāko. "RDZ Energy" cena vēlāk tikusi mainīta, skaidrojot to ar aritmētisku kļūdu. Pēc RS teiktā, nosakot degvielas gala cenu, "LDZ Energy" nebija pārvērtis cenu no tonnām uz litriem. Pašvaldības uzņēmums veicis aprēķinus viņu vietā, un tādējādi uz 1000 litriem cena esot aprēķināta aptuveni par 100 eiro mazāka nekā zemāko cenu iesniegušajam pretendentam EWT. RS arī bija pārliecināta, ka šim pretendentam bija nodokļu parāds.

IUB nolēma, ka tas piekrīt RS viedoklim, ka bija likumīgi labot "RDZ Energy" piedāvāto cenu, jo tā esot izsekojama. Jaunu līgumu par degvielas piegādi birojs gan aizliedza slēgt, kamēr nav atkārtoti izvērtēta informācija par EWT nodokļu parādiem.

2010. gadā pie līguma ar RS bez iepirkuma procedūras tika kompānija "Ramockas dzirnavas", kas pašreiz ir mainījusi nosaukumu uz "RDZ Energy". Raidījums pauda aizdomas, ka RS, pērkot degvielu no "Ramockas dzirnavām", iespējams, pārmaksā. Līgumam tuvojoties beigām, RS vadītājs Leons Bemhems solīja nākamo degvielas piegādātāju izvēlēties atklātā konkursā.

Konkurss tiešām tika izsludināts, bet jau tā nolikums radījis aizdomas, ka tas ierobežo konkurenci un prasības spēj izpildīt tikai viens piegādātājs. Pēc uzņēmēju sūdzībām RS nolikumu mainīja, bet palika pie nosacījuma, ka piecus gadus sadarbosies tikai ar vienu darījuma partneri, nevis ar vairākiem piegādātājiem, vēstīja raidījums.

RS konkursā pieteicās četri pretendenti, tostarp arī "Ramockas dzirnavas", kas 2011.gadā mainīja nosaukumu uz "RDZ Energy". Šis uzņēmums līdz 2010. gadam bija piederējis Uldim un Jurim Zeizām, bet 2010. gadā pāris reizes mainījis īpašniekus - vispirms nonācis SIA "Prax SA" īpašumā, bet pāris mēnešus vēlāk par tā īpašnieku kļuvis Maltā reģistrēts uzņēmums "BHC Investment", kam uzņēmums pieder joprojām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!