Foto: LETA
Šodien valdība pieņēmusi lēmumu par nesaistošā piedāvājuma izteikšanu iegādāties Vācijas uzņēmumam "EO.N Ruhrgas" ("EO.N") piederošos 47,23% AS "Latvijas Gāze" akciju, šodien pēc valdības sēdes žurnālistiem atzina ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP).

Ministrs attiecās sniegt plašākus komentārus par iespējamā darījuma summu un nosacījumiem.

"Parasti šāda veida darījumiem ir divas fāzes - nesaistošā piedāvājuma iesniegšana, pēc kura sākas padziļinātas izpētes periods, bet pēc tam seko saistošā piedāvājuma iesniegšana," skaidroja Dombrovskis.

Viņš uzsvēra, ka šodien valdība lēmusi turpināt sarunas par "Latvijas Gāzes" akciju iegādi.
Arī Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) pēc valdības sēdes žurnālistiem atteicās sniegt plašākus komentārus par šodien valdībā lemto, vien norādīja, ka nesaistošais piedāvājums par "EO.N" piederošajām akcijām tiks iesniegts.

Vaicāta, vai, viņasprāt, Latvijai ir vajadzīgas "Latvijas Gāzes" akcijas, Straujuma atzina, ka, pēc patlaban viņas rīcībā esošās informācijas, atbilde būtu noraidoša.

"Nesaistošais piedāvājums ļaus izvērtēt pilnu informāciju, lai pieņemtu lēmumu tad, kad tas būs jāpieņem," teica Straujuma.

Kā ziņots, pērn kļuva zināms, ka Vācijas uzņēmums "E.ON Ruhrgas" plāno pārdot daļas uzņēmumā "Latvijas Gāze", kā arī pamest visu Baltijas tirgu. Pērn valdība arī teorētiski aplūkoja iespējamos rīcības variantus, ja "E.ON Ruhrgas" izlemtu pārdot savas "Latvijas Gāzes" akcijas. Bijušais ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts (V) tolaik biznesa portālam "Nozare.lv" norādīja, ka valdība ir gatava rīcībai šādā situācijā.

Iepriekš tika ziņots, ka valdībai līdz šā gada 2.maijam bija jāsniedz atbilde Vācijas uzņēmumam par to, vai sarunas par iespējamo akciju iegādi tiks turpinātas. Taču Ministru kabinets pieņēma lēmumu sarunas turpināt un veikt padziļinātu izpēti, izvērtējot iespējamā darījuma cenu un citus nosacījumus, piemēram, par veto tiesībām akcionāriem, kuriem nav 50% akciju.

"Latvijas Gāzes" peļņa pērn bija 32,2 miljoni eiro, kas ir par 1,3% mazāka nekā 2012.gadā, kad peļņa bija 32,6 miljoni eiro.

Kompānijas neto rentabilitāte 2013.gadā bija 5,6%, bet 2012.gadā - 5,4%.

Lielākais "Latvijas Gāzes" akcionārs ir Vācijas "E.ON Ruhrgas International GmbH", kurai pieder 47,2% akciju, 34% pieder Krievijas kompānijai "Gazprom", bet 16% - SIA "Itera Latvija".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!