Foto: LETA

Investori no ārvalstīm interesējas par finansiālajās problēmās nonākušo metalurģijas uzņēmumu "Liepājas metalurgs", piektdienas rītā LNT raidījumam "900 sekundes" sacīja Valsts kases pārvaldnieks Kaspars Āboliņš.

Āboliņš atzina, ka par uzņēmumu interesējas investori no ārvalstīm. Viņš neminēja konkrētas valstis, taču sacīja, ka viņa rīcībā esošā informācija liecina, ka tie ir investori no "pietiekami tālām valstīm." Protams, nav arī vēl zināms, kādi būs investoru noteikumi, taču kreditori liek cerības uz ātru viņu iesaisti.

Āboliņš pieļāva, ka jauni investori uzņēmumā varētu ienākt visai drīz. Tiek gaidīts, ka investors ieviesīs labāku uzņēmuma pārvaldīšanu, kā arī atradīs izdevīgākas izejvielu iepirkšanas un produkcijas pārdošanas iespējas. Piektdien uzņēmuma kreditoru kluba plāno apspriest situāciju uzņēmumā.

Portāls "Delfi" jau vēstījis, ka akcionāru ķīviņi ir tik asi, ka sarunās ar valdību caur slēgtām durvīm bijis pat dzirdams, kā kāds no akcionāriem skaļi kliedz.

Jau ziņots, ka kopumā, lai valdība iesaistītos LM glābšanā, uzņēmumam būs jānodrošina piecas darbības - akcionāriem jāpiedalās ar saviem līdzekļiem, uzņēmumam jāiepērk metāllūžņi Baltijā, kas nodrošinātu zemākas iepirkumu cenas, uzņēmumam pašam jāveic nākamais maksājums Itālijas bankai "UniCredit S.p.A. 1,2 miljonu latu apmērā. Tāpat LM jāapstiprina pa jaunam uzņēmuma valde un beidzot jāizstrādā dzīvotspējīgs biznesa plāns.

LM iepriekš apstiprināja faktu, ka uzņēmumā tiek plānots samazināt strādājošo skaitu par 8 - 10%. Kompānija arī atklāj, ka šī gada pirmajā ceturksnī tērauda ražošanu organizējusi ar 73% noslodzi un velmējumu ražošanu ar 75% noslodzi, bet 2013.gada aprīlī tēraudu un velmējumus plānots ražot tikai ar 30% jaudu.

Kā ziņots, investori grūtībās nonākušajam metalurģijas milzim "Liepājas metalurgs" patlaban tiek meklēti Stambulā, Londonā un Milānā. Uz šīm pilsētām aprīļa sākumā devās uzņēmuma akcionāri Sergejs Zaharjins un Ilja Segals, bet par konkrētiem sarunu rezultātiem vēl netiek ziņots.

LM vadība šogad prognozē 25,6 miljonu latu iztrūkumu, bet auditoru ieskatā, šīs prognozes ir pārāk optimistiskas un reālais naudas trūkums var sasniegt pat 96,1 miljonu latu. Tiesa, auditori atzīmē, ka šo summu var samazināt produkcijas cenu un ražošanas apjoma pieaugums un vienošanās ar kreditoriem. Taču janvārī LM velmējumu realizācijas cena bija par 3% mazāka nekā paredzēts uzņēmuma budžetā, bet februārī - par 5% mazāka. Pērn uzņēmums savu produkciju realizējis faktiski zem pašizmaksas, norādīts ziņojumā.

Finanšu ministrs 2009.gada 30.decembrī valsts vārdā izsniedza galvojumu par LM saistībām 85,6 miljonu eiro (59,7 miljonu latu) apmērā, lai nodrošinātu prasījumus, kas var rasties no aizdevuma līguma, kas noslēgts starp LM un "UniCredit S.p.A". Šā gada 25. janvāri izsniegtais, bet vēl neatmaksātais valsts galvotā aizdevuma apmērs bija 73,6 miljoni eiro (51,7 miljoni latu).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!