Foto: Scanpix

Vēja enerģijas ražotāja SIA "Winergy" maksātnespējas procesa administratore Una Zakrevska nolēma daļēji atzīt AS "Norvik banka" atkārtoti iesniegto kreditoru prasījumu.

Kā ziņots, administratore nebija atzinusi bankas kreditora prasījumu par kopējo summu 24 771 722 latu (35 264 985 eiro) apmērā. Zakrevska toreiz skaidroja, ka "Norvik bankas" darbiniekiem, kas noformēja kreditoru prasījumu pretēji Maksātnespējas likumā noteiktajām prasībām, jāuzņemas atbildība par notikušo - kreditora prasījuma noraidīšanu. Tomēr, ņemot vērā, ka banka ir atkārtoti iesniegusi kreditora prasījumu, administratore to izvērtēja.

Rezultātā Zakrevska ir pieņēmusi lēmumu daļēji atzīt bankas kreditora prasījumu. Summa, par kuru "Winergy" administratore ir nolēmusi atzīt bankas kreditora prasījumu daļā, atbilst arī pašas bankas sagatavotajos un auditoriem iesniegtajos grāmatvedības salīdzināšanas datos norādītajam "Winergy" saistību atlikumam pret "Norvik banku".

Kā norāda administratore, ir pieņemts lēmums neatzīt nodrošinātā kreditora prasījumu daļā par līgumsodu un nenodrošinātā kreditora prasījumu, kas pamatots ar "Winergy" galvojumu par citas nesaistītas juridiskas personas parādiem. Noraidītā kreditora prasījuma daļa neatbilst "Winergy" grāmatvedības datiem, turklāt šīs galvojuma saistības nav atspoguļotas arī pašas bankas sagatavotajos un revidentam SIA "Deloitte Audits Latvia" norādītajos grāmatvedības salīdzināšanas aktos.

Papildus tam par minēto galvojumu banka ir cēlusi prasību Rīgas apgabaltiesā. Atbilstoši Maksātnespējas likumam administrators neatzīst kreditora prasījumu, par kuru pastāv strīds starp parādnieku un kreditoru.

Jau ziņots, ka pērn novembra beigās "Norvik banka" pieteica savu kreditora prasījumu pret parādnieku, tomēr pašā gada nogalē banka saņēma administratores lēmumu, ar kuru tika nolemts neatzīt "Norvik bankas" kreditora prasījumu. Administratore lēmumu pamatoja ar to, ka banka pieprasījumā norādītajā termiņā nenovērsa trūkumus, lai gan banka tos bija novērsusi.

"Norvik banka" Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesā iesniedza sūdzību par administratores lēmumu, tomēr tiesa 28.janvārī to noraidīja. "Norvik banka" uzskata, ka šis lēmums nav likumīgs un pamatots un tajā ir konstatējami būtiski materiālo un procesuālo tiesību normu pārkāpumi. Tāpēc banka iesniedza atkārtotu prasījumu.

Ģenerālprokuratūras Personu un valsts tiesību aizsardzības departamenta virsprokurors Juris Pēda Augstākās tiesas (AT) Senātā ir iesniedzis protestu par Igaunijas "Wind One" piederošās SIA "Winergy" maksātnespēju.

Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesā pērn 4.novembrī pasludināts maksātnespējas process "Winergy", kas pārvalda Latvijas jaudīgāko vēja parku Ventspils novadā. Par maksātnespējīgā uzņēmuma administratori iecelta Zakrevska.

"Winergy" iepriekš paziņoja, ka maksātnespējas process ir loģisks rezultāts amatpersonu bezdarbībai un "Norvik bankas" organizētajai mērķtiecīgai reiderisma shēmai. "Winergy" lielākais dalībnieks Igaunijā reģistrētais uzņēmums "Wind One" nolēmis vērsties pret Latvijas valsti par investīciju pārkāpumiem un zaudējumu piedziņu.

Savukārt "Norvik banka" paziņoja, ka "Winergy" ierosinātā maksātnespēja ir absurda. Tā esot negodprātīga un saskaņota parādnieka un fiktīva kreditora rīcība, lai panāktu maksātnespējas procesa ierosināšanu nolūkā izvairīties no saistību izpildīšanas pret banku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!