Foto: DELFI

Saistībā ar Krievijas lēmumu no otrdienas, 20.marta, pārtraukt dzīvu cūku kravu importu no Eiropas Savienības (ES), iespējams, ka pārprodukcijas dēļ samazināsies arī cūkgaļas cenas, atzina Zemkopības ministrijas (ZM) Tirgus un tiešā atbalsta departamenta direktore Rigonda Lerhe.

"Tā kā Krievija lēmumu izziņoja 2.martā, bet tas stāsies spēkā 20.martā, pagaidām precīzi prognozēt cenu turpmāko attīstību nav iespējams. Tomēr ar lielu varbūtību var apgalvot, ka Latvijā un citās ES dalībvalstīs, kuras visbūtiskāk skāris Krievijas lēmums, cūkgaļas cenām būs tendence samazināties, jo pieaugs piedāvājums un audzētāji būs spiesti meklēt jaunu noieta tirgu," sacīja Lerhe.

Viņasprāt, tikmēr Krievijas tirgū cūkgaļas cenām būs tendence pieaugt, jo tirgū vairs nebūs pieejams līdzšinējais daudzums dzīvo cūku. ES ir galvenā dzīvo cūku piegādātāja Krievijai - imports no ES veido vairāk nekā 90% no Krievijas dzīvo cūku importa.

"Šis Krievijas lēmums izraisīs tālejošas negatīvas sekas Latvijas un ES cūkkopības nozarei un cūkgaļas tirgus līdzsvaram. Cūku audzētājiem vajadzēs meklēt jaunus savas produkcijas noieta tirgus, kas visdrīzāk būs ES iekšējais tirgus," atzina ZM pārstāve.

Viņa arī norādīja, ka valstij "īpaši svarīgi ir ES līmenī sekot norisēm tirgū, cenu attīstībai un nepieciešamības gadījumā īstenot ES līmeņa tirgus pasākumus, lai mazinātu krīzes sekas līdz brīdim, kamēr jautājums par Krievijas importa aizliegumu tiktu atrisināts".

Saskaņā ar ZM datiem 2011.gadā 77% no kopējā Latvijas dzīvo cūku eksporta bija eksports uz Krieviju. 2011.gadā dzīvās cūkas bija ceturtā nozīmīgākā uz Krieviju eksportējamo produktu grupa jeb 5% no kopējās eksporta vērtības. Kopš 2008.gada dzīvo cūku eksports pieauga piecas reizes - no 3300 tonnām 2008.gadā līdz 16 300 tonnām 2011.gadā.

Pēc Latvijas Valsts agrārās ekonomikas institūta datiem, cūkgaļas vidējā cena 2012.gada janvārī sasniedza 119 latus par 100 kilogramiem, savukārt februārī - 121 latu. Salīdzinājumā ar 2011.gada janvāri un februāri cenas pieaugušas attiecīgi par 18% un 17%.

Jau ziņots, ka Krievija no 20.marta apturēs dzīvu mājlopu importu no ES dalībvalstīm, lēmumu pamatojot ar infekciozā Šmalenbergas vīrusa izplatību Eiropā. Latvijā aizliegums attiecas uz 22 cūku fermām, Lietuvā - 35, Igaunijā - 43, Vācijā - 509, tāpat arī Polijas un citu ES valstu fermām. Liellopus, aitas un kazas Latvijas lauksaimnieki uz Krieviju neeksportē.

Kā iepriekš atzina Pārtikas un veterinārā dienesta ģenerāldirektors Māris Balodis, Krievijas lēmums "ir vismaz dīvains, jo Latvijai cūku eksporta jomā nav bijuši pārkāpumi".

"Pamatojums attiecas it kā uz ES novērotiem pārkāpumiem pagājušā gada beigās, tomēr par Latvijas cūku transportu nav neviena aizrādījuma. Cūkas neslimo ar Šmalenbergas vīrusu, tādēļ nav izprotams, kādēļ lēmums attiecināts arī uz cūkām," sacīja Balodis.

Reaģējot uz lēmumu, Eiropas Komisijai nosūtījusi Krievijai lūgumu pagarināt importa aizlieguma sākumu par vienu mēnesi - no 20.marta uz 20.aprīli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!