Foto: Shutterstock
Bērnu uzdoti jautājumi var novest strupceļā ikvienu pieaugušo. Dažreiz bērni spēj pavaicāt ko tādu, ko nemaz pats nezini, un tad atliek vai nu "guglēt", vai krist bezsamaņā. Vienlaikus speciālisti uzsver, ka bērnus bez atbildēm nedrīkst atstāt…

"Adme" ir sagatavojuši virkni āķīgu bērnu jautājumu, kā arī pareizās atbildes uz tiem. Tā ka – tev jau būs neliels špikeris, ko teikt savai atvasei, kad tevi noliks fakta priekšā – uzdodot varen mulsinošu jautājumu.

Pieaugušie ir labāki par bērniem?

Mazuļus tik bieži pretstata pieaugušajiem, ka ikviens bērns sāk uzdot šāda veida jautājumus. Viņam ir jāpaskaidro, ka pieaugušie nav nedz labāki, nedz sliktāki, viņi ir citādāki. Bet visi pieaugušie kādreiz bija bērni, un līdz šim brīdim sirdī joprojām ir nedaudz bērni.

Un noteikti bērnam pastāsti, ka pieaugušie mēdz būt dažādi: labi un slikti, labsirdīgi un ļauni, smaidīgi un dusmīgi. Bērnam nekad nevajadzētu uzticēties pieaugušajam tikai tāpēc, ka viņš ir pieaudzis.

Kāpēc bultiņas virzās pulksteņrādītāja virzienā, nevis otrādi?

Pieaugušie daudzas lietas uztver kā realitāti, bet mazo cilvēku nopietni var ieinteresēt, kāpēc ir tā, nevis citādāk. Parādi bērnam saules pulksteņa modeli un pastāsti, ka sen senos laikos tieši tā noteica, cik ir laiks.

Bet vēl labāk parādīt saules pulksteni darbībā, ja vien ir skaidra diena. Kā to izdarīt, palūko šajā rakstiņā, kur izskaidrots, kā pašam izveidot saules pulksteni.

Kāpēc visi cilvēki nerunā vienā valodā?

Pastāsti, ka sen senos laikos cilvēku bija maz, viņi dzīvoja kopā un sarunājās vienā valodā tādēļ, ka kopā izdomāja, kā nosaukt to, ko agrāk nebija redzējuši. Bet pēc tam cilvēku kļuva vairāk, viņi sāka grupām izklīst uz jaunām vietām. Un dažādas grupas, iepazīstot kaut ko jaunu, izdomāja tam arī dažādus vārdus.

Bet dzīvnieki arī sarunājas dažādās valodās?

Paskaidro bērnam, ka zvēri nerunā cilvēku valodas izpratnē, bet un kaķis no Āfrikas viegli sapratīs tādu pašu kaķi Eiropā. Bet, lūk, putniem "valoda" ir daudz tuvāka cilvēku valodai, un zinātnieki ir pierādījuši, ka daudzi vienas sugas putni "sarunājas" dažādos akcentos.
Foto: Shutterstock

Kas ir laiks?

Nav vērts iedziļināties laika teorijā, pietiek vien ar vienkāršotiem paskaidrojumiem. Pastāsti bērnam, ka laiks ir tas, ko izdomāja cilvēki, lai izmērītu savu dzīvi. Izstāsti piemērus no dzīves, ka bez laika izpratnes neviens nezinātu, cik viņam gadu, cik ilgi jāvāra kartupeļi vai kā sarunāt tikšanos. Paskaidrošanu var pārvērst jautrā spēlē "Bet kas notiktu, ja laiks nepastāvētu".

Kāpēc es esmu es?

Kad bērns sāk sevi apzināties kā personību, viņš noteikti uzdos jautājumu, kāpēc viņš ir tieši tāds, kāds ir. Tas var skart gan ārieni, gan arī raksturu, ieradumus un citas lietas.

Paskaidro bērnam, ka katrs cilvēks ir neatkārtojams. Āriene un dažas rakstura iezīmes viņš manto no ģimenes, audzināšanu saņem gan mājās, gan bērnudārzā, gan arī skolā. Bet vēl viņš var pārņemt draugu ieradumus, un viss, ko viņš skatās un lasa, arī atstāj savas pēdas. Un sanāk unikāla personība – mēdz būt līdzīgi cilvēki, bet ne vienādi.

Kāpēc jūs gribējāt, lai es piedzimstu?

Šis jautājums var tikt uzdots gan ziņkārības pēc, gan arī aizvainojuma jūtu dēļ. Pirmajā gadījumā pastāsti bērnam, ka mamma un tētis viens otru mīl, tādēļ arī nolēma par ģimenes pieaugumu, lai viņu mīlētu un rūpētos par mazulīti. Ja bērns ir vecāks par četriem gadiem, var izstāstīt arī plašāku stāstu par dzimtas turpināšanu.

Bet ja jautājums tiek uzdots kontekstā "kāpēc mani dzemdējāt, ja tagad negribat pirkt man rotaļlietas", tad šis ir signāls par to, ka bērns pieprasa papildu uzmanību vai mācās komandēt tavas jūtas. Tādos gadījumos vienkārši nepadodies provokācijai.

Svarīgi: nekad, pat ne pa jokam, bērnam nesaki, ka viņš "gadījās" nejauši. Bērnam vienmēr ir jājūt, ka viņš šajā pasaulē ieradies gaidīts, ka viņš ir vajadzīgs un viņu mīl.
Foto: Shutterstock

Kāpēc pieaugušie melo, ja jau tas nav labi?

Diezin vai tu varēsi bērnam paskaidrot, ka šādi meli nāk par labu, tādēļ godīgi pasaki, ka pieaugušie arī var kļūdīties un rīkoties nepareizi. Un, kad viņi saka nepatiesību, viņi vienkārši nerīkojas labi. Ja tavs bērns ir konstatējis, ka tu viņam sameloji, nekavējoties atvainojies, mazulim nevajadzētu rasties priekšstatam, ka tu neesi grēcīgs, bet viņš mūžīgi ir vainīgs.

Kāpēc es nepatīku… Lienei/Pēterim?

Bērns, pirmo reizi saskaroties ar to, ka kāds no vienaudžiem viņam nodara pāri, nosauc par muļķi vai neglītu, var patiesi aizdomāties, kāpēc viņš neiepatikās citiem, jo, redz, viņš taču izaudzis ģimenē, kur visi viņu mīl un slavē.

Pastāsti bērnam, ka katrs cilvēks kādam patīk, bet kādam nē, tas ir tik dabiski, kā tas, cik ļoti mazulim garšo šokolādes saldējums, bet mammai – vaniļas. Un obligāti pasaki, ka sveša antipātija nepadara viņu par sliktu. Un atkal – izskaidro ar piemēru – ja visiem patiktu tikai rudmataini cilvēki, tad kā gan cilvēki ar citādākas krāsas matiem atrastu savu mīlestību? Vai otrādi…

Kā izdarīt pareizo izvēli?

Kad mazuļi sāk apzināties "pareizi/nepareizi" jēdzienus, viņus ļoti uztrauc izvēles jautājums: kā pareizi izvēlēties, ja nezini uz priekšu, kas būs? Pacenties bērnam paskaidrot, ka, izdarot izvēli, jāieklausās savā sirds balsī un intuīcijā. Viegli atcerēties, ka pareizā izvēle ir tā, kura viņu padara laimīgu, tikai ar atrunu, ka viņš nepadara nelaimīgu kādu citu.

Kāpēc Mēness dažreiz redzams arī dienā?

Visi bērni zina, ka Mēness spīd naktī, un ir ļoti pārsteigti, kad pirmo reizi redz to dienas laikā. Un šis ir lielisks brīdis, lai izskaidrotu mūsu planētu kustību. Nav nepieciešams iedziļināties sīkumos, teoriju var pamatīgi vienkāršot, bet pastāstīt patiesību. Un to visu var paveikt spēles formā.

Iesaisti spēlē tēti, ieliec viņu centrā un nosauc par Sauli. Mammai – Zemei – jāiet apkārt tētim, bet bērnam – Mēnesim – jāiet apkārt mammai. Kad tētis un bērns vienlaikus atradīsies iepretim tev, apstādini spēli un parādi bērnam, ka tagad Saule un Mēness var spīdēt vienlaikus, tādēļ arī mazais dienas laikā var redzēt Mēnesi.

No kā sastāv varavīksne?

Diezin vai tu mazulim spēsi ieskaidrot, kas ir salauztā gaisma, tādēļ droši atbildi, ka varavīksne sastāv no ūdens un gaismas. Bet vislabāk parādi. Lūk, piedāvājam eksperimentu, kā mājās pašam izveidot varavīksni! Tā apraksts pieejams AS "Latvenergo" izveidotajā mājaslapā jauniešiem "Fizmix".

Tev būs nepieciešams trauks ar ūdeni, spogulis, necaurspīdīga līmlente, plastilīns, balta vai gaiša virsma, baltas gaismas avots (Saule un lukturītis).
Foto: Kadrs no video

Darba gaita

1. Eksperimentu vēlams veikt, izmantojot spožu gaismas avotu, lai varavīksne veidotos iespējami spilgtāka. Ja kā gaismas avotu izmanto Sauli, tad eksperimentu vēlams veikt rīta pusē vai vakarā, lai Saules gaisma kristu pret ūdens virsmu pēc iespējas slīpāk. Ja kā gaismas avotu izmanto lukturīti, tad eksperimentu ir vēlams veikt tumšā telpā.

2. Uz plakanas virsmas novieto trauku ar ūdeni. Vēlams, lai ūdens līmenis būtu tuvs trauka malai.

3. Traukā slīpi iegremdē spoguli tā, lai viena spoguļa mala būtu pie trauka dibena, bet otra ārpus ūdens. Nepieciešamības gadījumā nostiprināšanai izmanto plastilīnu.

4. Pirms eksperimenta izņem spoguli no ūdens un aizlīmē spoguļa apakšējo daļu ar necaurspīdīgu līmlenti tā, lai, iegremdējot spoguli atkal ūdenī, būtu redzama 1 – 2 cm plata spoguļa mala zem ūdens līmeņa.

5. Trauku ar spoguli pagriez tā, lai uz spoguli kristu gaisma no izvēlētā gaismas avota.

6. Maini spoguļa slīpumu ūdenī un gaismas krišanas leņķi pret ūdens virsmu, ja gaismas avots ir lukturis, kamēr veidojas varavīksne. Novieto balto virsmu vietā, kur veidojas varavīksne. Nepieciešamības gadījumā maini attālumu no trauka ar spoguli līdz baltajai virsmai.

7. Atrodi, kā ir jānovieto spogulis un jāvirza gaisma, lai iegūtu viskošāko varavīksni!

8. Izmēģini iegūt varavīksni gan ar lukturi, gan ar Saules gaismu. Salīdzini iegūtās varavīksnes!

Vai lidmašīnā esošo tualešu saturs tiek nolaists pa taisno uz zemes?

Daudzi bērni, pirmo reizi apmeklējot tualeti lidmašīnā, uzreiz interesējas, vai tikai viss tās saturs uzreiz nenonāk uz zemes? Jā, ir arī pieaugušie, kuri ir pārliecināti, ka tualete lidmašīnā iekārtota pēc tāda paša principa, kā arī vilcienā.
Foto: Shutterstock

Paskaidro bērnam, ka lidmašīnā ir speciāli rezervuāri tualetes satura uzglabāšanai, kuri tiek iztīrīti pēc nosēšanās.

Kas notiks ar cilvēku uz Marsa bez skafandra?

Par Marsu mūsdienās runā teju uz katra soļa, tādēļ nebrīnies, ja arī tavs bērns tev pavaicās, kas notiks ar cilvēku uz sarkanās planētas, ja viņš tur atradīsies bez skafandra. Te nu vai nu dalies savās zināšanās, vai pameklē pietiekami ticamu informāciju, lai atbildētu uz šo bērna uzdoto jautājumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!