Foto: Shutterstock

Ikvienam cilvēkam jābūt mērķim – mazākam vai lielākam, tuvākam vai tālākam, bet tiek uzskatīts, ka bez tā mūsdienās nevar. Un gana daudz vecāku arī sev izvirza mērķi – bērnu izaudzināt par veiksmīgu, ar līderīpašībām apveltītu cilvēku, jo atkal jau – tiek uzskatīts, ka šādiem cilvēkiem dzīvot ir daudz vieglāk.

Nereti gan, tiecoties bērnu izvirzīt priekšplānā, tiek piemirts par to, vai bērns pēc savas būtības vispār ir gatavs uzņemties tādu atbildību – būt pirmais. Tad mazajam cilvēkam klājas grūtāk, jo vecāku dēļ nākas pielāgoties un lauzt savu personību, kas, protams, pieaugot, ietekmē jaunā cilvēka dzīvi.

Vai zini, kas ir modelis "4k"? Tās ir četras cilvēka rakstura īpašības, kas sākas uz burta "k":

  • Kritiskā domāšana;
  • Kreativitāte;
  • Komunikatīvās prasmes;
  • Komandspējas (spēja strādāt komandā).

Un šis modelis "4k" parādījās Vispasaules ekonomikas forumā, kas 2016. gadā norisinājās Davosā. Tur tika pasludinātas "2020. kompetences" jeb tās desmit visvajadzīgākās prasmes un īpašības, kuras vērts attīstīt, un tās būs pieprasītas 2020. gadā.

Tomēr vecākiem vajadzētu ievērot, ka, tiecoties pēc bērna panākumiem, var pieļaut nepiedodamas kļūdas, ko pašiem vēlāk būs jānožēlo, turklāt bērna dzīve nevis būs padarīt par vienu veiksmes stāstu, bet, ļoti iespējams, tieši otrādi.

Lūk, vari ielūkoties "Cālis" arhīva materiālos par to, cik bērnam vajadzīgi būt līderim, un vai viņš vispār atbilst šādas personas rakstura īpašībām.

Bērns visā vēlas būt līderpozīcijās – tas ir labi vai slikti?

Foto: Shutterstock

Laikmetā, kad tik daudz tiek runāts par to, cik svarīgi bērnā attīstīt līderprasmes, kas nākotnē ļaus gūt panākumus visās dzīves jomās, ir tomēr gadījumi, kas tieši pretēji, šādu vēlmi – visā būt pirmajam –, rada bažas.

Lasīt vairāk

Kā bērnam mācīt izvirzīt mērķus un tiekties uz panākumiem: septiņi ieteikumi

Foto: Shutterstock

Visi vecāki vēlas, lai viņu bērns dzīvē sasniedz augstus rezultātus un tiek novērtēts. Lai gūtu panākumus ceļā uz uzvaru, nepietiek vien ar potenciālu, tāpēc nepieciešams apgūt prasmi izvirzīt mērķus, kurus pēc tam soli pa solim sasniegt.

Lasīt vairāk

'Verbālās pļaukas', kas bērnu nevis cels spārnos, bet drīzāk iemīs zemē

Foto: Shutterstock

"Ļauj man to izdarīt, tu vienmēr esi tik neveikls!", "Tu taču esi meitene!", "Īsti vīri neraud!" – šie vārdi bērnam var atstāt traumu uz visu mūžu. Vienalga, cik kompetents viņš būs kā pieaugušais, šie izteicieni viņam vienmēr skanēs galvā kā pareģojums, kurš kavē sasniegt panākumus.

Lasīt vairāk

Kā bērnu kopš mazotnes audzināt par uzņēmēju nākotnē

Foto: Shutterstock

Protams, vispārzināms fakts, ka ne jau materiālā labklājība cilvēkus dara laimīgus, tomēr mūsdienās bez finanšu pratības arī neiztikt. Finanšu jomas speciālisti sniedz rekomendācijas, kā bērnam veidot pareizās attiecības ar naudu.

Lasīt vairāk

Personīgās izaugsmes treneris nosauc nepiedodamās kļūdas bērnu audzināšanā

Foto: Shutterstock

Vai tu esi drošs par savu bērnu nākotni? Kā tu viņos audzini līderisma īpašības? Patiesībā mūsdienu vecāki bieži vien paši savām rokām traucē bērniem kļūt par līderiem un patstāvīgām personībām. Lūk, piedāvājam Tima Elmora, personīgās izaugsmes trenera, vairāk nekā 25 grāmatu autora, organizācijas "Growing Leaders" ("Topošie līderi") prezidenta skatījumu par to, kādas nepiedodamas kļūdas vecāki pieļauj, kavējot bērnu personības izaugsmi un neļauj attīstīties līdera īpašībām! Vecāki pārāk ucinās ar bērniem, ir pārliecināts Elmors.

Lasīt vairāk

Unikāla sistēma, kā bērnā audzināt personību

Cilvēka personība, raksturs un dzīves scenārijs lielā mērā formējas bērnībā. Visspilgtāk viņu ietekmē notikumi un emocijas, kas piedzīvotas līdz 12 gadu vecumam. Tomēr nav tā, ka vēlāk vairs neko nevar labot. Par to, kurā brīdī un kā veidojas svarīgākās dzīves pamatsajūtas, portālā "Jedinstvennaja.ua" stāsta psiholoģe Tatjana Gruša, kas pārstāv biodinamiskās psihoterapijas virzienu.

Lasīt vairāk

Tests: līderis vai miera mika

Foto: PantherMedia/Scanpix

Tests palīdzēs noskaidrot, vai bērnā ir līdera iezīmes. Par katru "Jā" atbildi pieskaiti 2 punktus, par atbildi "Ne vienmēr" – 1 punktu, atbildi "Nē" punkti nepienākas jeb skaitiet rezultātam klāt 0 punktus.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!