Foto: Shutterstock
Katram bērnam ir savs raksturs, kāds ir vairāk kautrīgs, kāds ļoti drošs un pašpārliecināts. Pārliecība par sevi ir svarīga, tā jāveido jau no agrīna bērna vecuma un jāstiprina, mazajam pieaugot.

Portāls "Parents", balstoties uz speciālistu ieteikumiem, iesaka vairākus soļus, kā tev rīkoties, lai veidotu un nostiprinātu pārliecību mazulī.

  • Par to, ka pašapziņa "dzimst" no pozitīva pašvērtējuma, nevis nemitīgām vecāku uzslavām, plašāk lasi šeit.

Nesalīdzini ar citiem

Tā nekad nav laba ideja, salīdzināt savu bērnu ar citiem. Vienalga, vai tas būtu aktīvāks draugs vai panākumiem bagātāks radinieks. Tā vietā koncentrējies uz to, ar ko tavs bērns atšķiras un ir īpašs, un liec viņam apzināties, kas viņā ir labs. Tas palīdz bērnam pilnveidot pārliecību par sevi un justies komfortabli starp citiem bērniem. Tātad, ja tavs bērns nav atlētisks, bet mīl zīmēt, piesaki viņu mākslas pulciņā, kur viņš varēs atrasties starp bērniem ar līdzīgām interesēm.

  • Te atradīsi vienu interesantu vingrinājumu - "Saulīti", kas palīdzēs celt bērna pašapziņu.

Domā, ko runā

Par kautrīgumu runā, kā par bērna sajūtām nevis to, kāds viņš ir. Piemēram, ja tavs bērns slēpjas aiz tevis un atsakās sasveicināties ar vectēvu, tu droši vien atvainojies un saki, ka tavs bērns ir kautrīgs. Tā vietā labāk pasaki savai atvasei ko šādu: "Tu šobrīd jūties sakautrējusies, viss kārtībā, tu vari sasveicināties ar vectēvu, kad būsi gatavs." Tajā ir maza atšķirība, taču sakot "tu jūties" ir daudz labāk, nekā teikt "tu esi", tāpēc ka tas nosaka atsevišķa momenta sajūtas, nevis tava bērna esamību, kādā noteiktā stadijā nepārtraukti.

Foto: Shutterstock

Esi piemērs

Esi sava bērna piemērs un izturies draudzīgi pret citiem. Piemēram, ja tu katru svētdienu dodies uz baznīcu, sasveicinies ar visiem un iepazīstini citus ar savu mazuli. Kad tavs bērns rotaļājas ar citiem bērniem, iesaisties sarunā, sakot: "Man patīk tava jaunā lelle, Anna, kā viņu sauc?" Bērniem patīk imitēt savu vecāku uzvedību, redzot, kā komunicē ar citiem, tavs bērns nebaidīsies to darīt pats.

  • Te atradīsi dažus noslēpumus, kā audzināt bērnu, lai viņš izaugtu laimīgs.

Plāno iepriekš

Pirms iesaisti savu bērnu kādā situācijā, sagatavo viņu, pastāstot detaļās, ko tu darīsi un ko viņš darīs. Piemēram, pirms dodaties uz dzimšanas dienas ballīti, pastāsti, kādi cilvēki tur būs, kas tur notiks, ka būs jādzied daudz laimes un būs jāēd kūka, ar kādām rotaļlietām bērns varēs spēlēties un tādas detaļas. Ja tas palīdz, ļauj bērnam paņemt kaut ko no mājām, piemēram, mīļāko rotaļlietu. Tas bērnam liks justies drošāk, kad nonāksiet dzimšanas dienas svinībās.

Izvēlies mazākas bērnu grupiņas

Pat bērns, kurš parasti ir ļoti atvērts un komunikabls, var justies noguris no lielām bērnu grupām, tāpēc klusākam un kautrīgākam mazulim telpa, kas ir pilna ar skaļiem bērniem, var būt īstas mokas. Šādā gadījumā labāk noorganizēt mazas satikšanās ar bērniem, kuru nav daudz. Kad tavs bērns sāk iejusties kompānijā ar citiem bērniem, tu vari viņu iepazīstināt ar citiem bērniem un ar laiku pieteikt nodarbībām, kur jau būs vairāk bērnu.

Nespied pārāk daudz

Pētījumi liecina, ka vecāki, kuri spiež saviem bērniem darīt pārāk daudz un pārāk ātri, padara situāciju vēl trakāku. Tas ir tāpēc, ka kautrīgi bērni izjūt nenoteiktību un satraukumu atsevišķās sociālās situācijās, kad vecāki spiež viņiem piedalīties, bērni izjūt vēl lielāku trauksmi, kas samazina iespēju, ka viņi nākamreiz vēlēsies to darīt. Ja tavs bērns uzstāj, ka nevēlas darīt kaut ko, kas viņiem liekas biedējošs, atgādini, ka esi blakus, lai liktu justies droši, taču nespied viņu pārāk ļoti.
Foto: Shutterstock

Taču nesargā par daudz

No otras puses skatoties, ir svarīgi dot bērnam iespējas gūt panākumus jaunās situācijās. Palīdzi savam mazajam veikt mazus soļus pretim panākumiem un sasniegumiem. Brīvi lieto frāzi "es to izdarīšu ar tevi kopā" vai arī "es zinu, ka tas grūti, bet es tev būšu blakus, vienkārši pamēģini."

  • Kā bērnā ieaudzināt pašvērtību, lai viņš nebūtu atkarīgs no zīmolu džinsenēm, lasi šeit.

Izsaki komplimentus

Pat ja tas ir tāds sīkums kā sasveicināšanās ar pastnieku, liec savam bērnam saprast, ka lepojies ar viņa mazo panākumu. Pie katras iespējas un it īpaši, kad bērns tev ir blakus, komentē viņa jaunapgūtās spējas kaut ko darīt.

Sniedz daudz mīlestības

Vecākiem prioritātei vajadzētu būt veidot drošu un mīlošu vidi bērnam, tas palīdz veidot bērnā pārliecību par sevi. Bērnam ir svarīgi just un apzināties šīs divas lietas. Kad bērns apzinās, ka esi blakus un sniegsi palīdzību, ja tas nepieciešams, palīdzēs bērnam justies komfortabli arī citu klātbūtnē. Tāpēc pārliecinies, ka tavam mazulim sniedz pietiekami daudz apskāvienu un buču!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!