Foto: PantherMedia/Scanpix
Cilvēka intelektuālās spējas ir atkarīgas ne tik daudz no dabas dotā, cik no vides, kurā tas aug. Tādēļ vecākiem, kuri vēlas izaudzināt domājošus un zinātkārus bērnus, ir jārada tam piemēroti apstākļi. Tā vietā, lai no vienas vietas slavētu bērnu, sakot "Kāds tu man gudrs! Kāds tu man apķērīgs! (lai gan dažreiz arī tas nepatraucēs), ir svarīgi koncentrēties uz dažām intelekta audzināšanas tehnikām, kas jau ir pārbaudītas un pierādījušas savu nozīmi.

Portāls "Letidor" nosauc speciālistu ieteiktas lietas, kas var palīdzēt izaudzināt bērnu ar augstu intelektuālo koeficientu (IQ).

Sarunājies ar mazuli jau kopš viņa pirmajām dzīves dienām

Valoda ir viens no vērienīgākajiem intelektuālās attīstības dzinuļiem. Tieši tādēļ speciālisti iesaka sarunāties ar zīdaini burtiski kopš dzimšanas.

Tas ir tik viegli – vienkārši skaļi runā par savām darbībām, ko tu ar mazo veic, un tādā veidā bērna galvā tiek "iedarbināts" domāšanas process.

Atkarībā no mazuļa pieaugšanas, vecāki var paplašināt viņa pasīvo vārdu krājumu, iekļaujot runā jau vairāk bērnam nepazīstamu vārdu. Pat ja bērns uzreiz nesapratīs to nozīmi, viņš pakāpeniski iemācīsies atpazīt to jēgu pēc konteksta (šis noteikums darbojas attiecībā uz bērniem no divu, trīs gadu vecuma un vecākiem).

Sāc lasīt priekšā grāmatas iespējami agrāk

Foto: Shutterstock

Lasīšana ir viena no galvenajām prasmēm, kas ietekmē bērna panākumus skolā, tādēļ sāc bērnam lasīt priekšā vēl ilgi līdz tam, kā viņš patstāvīgi sāks atšķirt burtus.

Lasīšana stimulē galvas smadzeņu attīstību un veido cilvēka galvenos priekšstatus par pasauli.

Lai bērnu ieinteresētu lasīt jau iespējami agrāk, ievēro dažus vienkāršus noteikumus:

  • Pārliecinies, ka bērnu grāmatas atrodas brīvi pieejamā vietā;
  • Centies izdarīt tā, lai lasīšanu un grāmatu apspriešanu bērns uztvertu kā vienu no svarīgākajiem ģimenes rituāliem; sniedz piemēru (lai bērns regulāri redz vecākus, kuri aizrāvušies ar grāmatu lasīšanu).

Bez šo noteikumu ievērošanas diezin vai bērns iemīlēsies grāmatās.

  • Šajā rakstā uzzini, cik daudz un dažādos veidos tu vari mudināt bērnus pievērsties grāmatu lasīšanai.

Iemāci bērnu paveikt vienkāršus uzdevumus un pieņemt vienkāršus lēmumus

Foto: Shutterstock

Nav vērts prasīt, lai trīsgadnieks patstāvīgi noteiktu, kurā bērnudārzā viņš vēlas iet. Pieaugušajiem vajadzētu rīkoties gudri, iepazīstinot bērnu ar izpratni par to, kas ir izvēle un atbildība.

Var un vajag atļaut pirmsskolas vecuma bērnam patstāvīgi pieņemt lēmumus, bet atbildībai par šo lēmumu sekām jābūt atbilstošai bērna psihei. Pretējā gadījumā viņš nobīsies, ka vecāki viņam uzkrāvuši nepanesamu nastu.

Proti, šeit tiek runāts par "jā", kas attiecas uz jautājumiem trīsgadniekam šādā stilā "Kotlete vai zupa?" un "nē" par jautājumiem "Kad tu vēlētos iet gulēt, lai justos izgulējies?".

Pat neliela iespēja izvēlēties kopš agrīna vecuma stimulēs domāšanu un cilvēku padarīs gatavāku iespējamiem sarežģījumiem.

Slavē par centību

Foto: Shutterstock

Mēs bieži saviem bērniem sakām, ka viņi vienmēr un itin visā ir vislabākie. Sākumā mēs viņus saslavējam, bet pēc tam bērns saskaras ar situāciju, kurā atklājas viņa reālās spējas (piemēram, vecmāmiņa teica, ka viņš lieliski dzied, bet mūzikas skolā viņa spējas ir novērtētas visai zemu).

Vienreiz atrodoties neveiksmes situācijā, šāds bērns visiem spēkiem vairīsies no tās atkārtošanās. Un tas notiks tāpēc, ka viņam būs bail apzināties, ka nav nemaz vislabākais. Loģika ir vienkārša: nekļūdīšos, lai radinieku acīs nezaudētu savu autoritāti. Diemžēl šāds scenārijs cilvēku neved iepertim intelektuālo spēju attīstībai.

Daudz prātīgāk būtu, ja no vecāku puses neskanētu slavinājumi mazulim no rīta līdz vakaram, bet labāk paskaidrot, ka no kļūdām un sarūgtinājuma neviens nevar izvairīties. Tas palīdzēs bērnam kļūt stiprākam un iemācīties zaudējumu piedzīvot un pieņemt ar cieņu.

Labāk slavē bērnu par centīgu darbu, nevis par dabas dotām spējām. Kā bērns būtu pareizi jāslavē, to lasi šeit.

Novērots, ka bērni, kuriem regulāri saka, ka viņi ir gudri un talantīgi, daudz ātrāk padodas grūtu uzdevumu priekšā, nekā bērni, kuri intelektuālo spēju vērtējuma vietā saņem atzīmi par centību: "Tu labi pastrādāji! Tu apsveicami pacenties!"

Aktīvs un zinātkārs

Foto: Shutterstock

Veicini fizisko aktivitāti

Fiziskas aktivitātes bērnu padara ne tikai veselu un stipru, bet tās arī uztur labu garīgo veselību. Tā kļūst daudz noturīgāka pret stresu, kas mūsdienu pasaulē mūs sagaida teju uz katra stūra.

Sarīko intelektuālo treniņu

Uzdevums (saskaiti kokus, kurus redzi pa ceļam, atrod burtus un ciparus uz ceļa zīmēm), kuru tu pēkšņi uzdevi bērnam, ir lielisks vingrinājums prāta spēju attīstībai.

Veicini zinātkāri

Pirmsskolas vecuma bērni ir pārpilni ar zinātkāru aktivitāti, bet tā ir jāizmanto pareizi. Atbalsti zinātkāri, piedalies apspriešanā, centies attīstīt bērna intereses. Bērns to viena dara, kā runā par zvaigznēm? Aizej ar viņu uz planetāriju, pēc grāmatām izziniet zvaigžņu karti debesīs, bet, ja interese tikai vēl vairāk padziļinās, iegādājies teleskopu.

Lai veicinātu izaugsmi, iemāci bērnu risināt sarežģītus uzdevumus. Iemāci bērnam gūt baudījumu no mācīšanās. Parādi viņam, ka jebkuras mācības neizbēgami ved pretim attīstībai. Attīstība – tas ir rezultāts, tā ir bauda par savām spējām, tā ir iespēja palīdzēt tam, kuram konkrētajā mācību priekšmetā iet grūtāk.

  • Te atradīsi visai interesantu skatījumu par to, kāds sakars ir bērna piedzimšanas svaram un viņa intelektuālajām spējām.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!