Ja gribi cienīgu pensiju vecumdienās, teiksim, kādus 2000 eiro "uz rokas", cik daudz naudas jāuzkrāj? To podkāstā "Zinātne vai muļķības" aprēķina Valters Vestmanis, programmas "Neatkarīgais investors" partneris un raidījuma "Jauni un bagāti" producents.

Lai saprastu, cik daudz līdzekļu vajadzīgs, jāņem vērā statistika, cik ilgi vidēji cilvēks pārtiek no pensijas. Latvijā tie ir aptuveni 16-17 gadi. "Pieņemsim, tu gribētu divus tūkstošus mēnesī, lai varētu atļauties ceļot, mazbērniem pirkt dāvanas. 2000x17x12 ir, rupji rēķinot, 400 tūkstoši eiro, kas nepieciešami," stāsta Vestmanis. Taču ir kāds "bet". Tas ir pie nosacījuma, ja cilvēks iet pensijā jau rīt. Ja tu ej pensijā pēc 30 gadiem, jāņem vērā arī inflācija.

Foto: Patriks Pauls Briķis/DELFI

"Ejot pensijā pēc 30 gadiem, pie konservatīvas 2% inflācijas tie jau ir 720 tūkstoši, kas jāuzkrāj dzīves laikā. Labās ziņas ir tādas, ka daļu nosegs pensiju sistēma. Statistiski obligātā valsts pensiju sistēma, pievelkot aiz matiem, labākajā gadījumā nosegs pusi no tā, ko tu gribētu. Pieņemsim, ka puse tev jādabū pašam, savi 350-360 tūkstoši," turpina Vestmanis.

Ja cilvēkam tagad ir 30 gadi, un viņš pēc 30 gadiem nolēmis pensionēties, aptuveni rēķinot, mēnesī jāliek malā 300 eiro. "Pieņemot, ka tie pelnītu ap 7% gadā, tu kaut kur ap 350 tūkstošiem savāktu pats."

"Šo dzirdot, kaut kā gribas sākt krāt jau 20 gados, vai ne?" piebilst otra podkāsta viese Aija Brikše, Latvijas Bankas finanšu pratības speciāliste.

Podkāstā dzirdēsi arī atbildes uz to, vai ir kāda maģiskā formula veiksmīgai darbībai akciju tirgū, vai ar kriptovalūtām var iedzīvoties lielā bagātībā un kāpēc cilvēki aizvien "iekrīt" uz šķietami vienkāršām finanšu krāpnieku shēmām. Raidījumu klausies gan "Spotify", gan "Apple Podcasts", kā arī skaties "YouTube".

Foto: Patriks Pauls Briķis/DELFI

Projektu līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par podkāsta un rakstu sērijas "Zinātne vai muļķības" saturu atbild AS "Delfi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!