Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Īlonam Maskam ir plašs lojālu fanu pulks, kas bez sāls apēd katru viņa vārdu un tvītu. Daļa no viņiem uzskata pretrunīgi vērtēto miljardieri par ģeniālāko cilvēku, kāds staigājis pa šo zemi pēdējo 100 gadu laikā. Ne tikai biznesmeni un vizionāru, bet arī izcilu inženieri, kurš gandrīz vai vienpersoniski atbildīgs par "Tesla" automašīnu un "SpaceX" raķešu izstrādi. Fani bieži piemirst, cik daudz reižu Masks ir solījis pa tukšo.

Bieži maldīgi uzskatīts par "Tesla" vienīgo dibinātāju, viņš bija agrīnais investors un kontroli uzņēmumā pārņēma vēlāk. Šobrīd Masks neapšaubāmi ir šīs kompānijas seja un kapteinis. Viņa ietekme ir tik liela, ka viņa tvīti vien bijis pietiekams iemesls, lai būtiski ietekmētu "Tesla" akciju cenas.

Par to, kā Masks kļuva par šīs kompānijas seju un kā viņš metodiski būvējis savu "self-made" miljardiera imidžu, kurš sācis no gandrīz vai nulles, ir atsevišķa raksta temats. Tāpat kā iemesli, kāpēc bieži tieši Masku uzskata par vienīgo (vai vismaz galveno) atslēgas personu maksājumu pakalpojumu servisa "PayPal" veiksmes stāstā agrīnajos 2000. gados.

Arī Maska nekonsekvence saistībā ar palīdzību Ukrainai ir atsevišķa stāsta vērts jautājums. No sākotnēja atbalsta ar "Starlink" interneta nodrošināšanu nonākts līdz pat Kremļa naratīva veicināšanai, ieviešot jaunus noteikumus platformā X (agrāk "Twitter"), kā arī "Starlink" sakaru pakalpojumu atteikšanai 2022. gadā, kas izjauca Ukrainas bruņoto spēku uzbrukumu Krievijas flotei Sevastopolē. Šogad septembrī Masks atzina, ka tas bija apzināts lēmums, nevis tehniska ķibele. Dažas dienas vēlāk Vladimirs Putins paslavēja Masku kā izcilu, talantīgu biznesmeni. Sakritība vai uzsitiens uz pleca par "pakalpojumu" – par to var spriest katrs pats.

Visā šajā pretrunu gūzmā, kur katrs var ieņemt vienu vai otru pusi atkarībā no saviem uzskatiem, ir arī pietiekami daudz ļoti konkrētu Īlona Maska solījumu, kuri tā arī neīstenojās. To noliegt nevar pat ekscentriskā bagātnieka fani, kaut iemeslus un atrunas, kāpēc tā noticis, izdomāt var vienmēr.

Hipercilpa

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!