Kāds par to pat nav dzirdējis, bet kādam tā varbūt ir bērnības trauma. Arī podkāstā "Zinātne vai muļķības" to secinājām. Taču pēc ārstes teiktā noprotams, ka aizvien mūsdienās ir tādi cilvēki, kas miežagraudu ārstē ar pēkšņu spļāvienu acī. Ko par to domā mediķi?

"Pilnīgas muļķības!" acumirklī atbild Anete Kursīte, Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Acu mikroķirurģijas nodaļas ārste un Rīgas Stradiņa universitātes Oftalmoloģijas katedras docētāja.

Kāpēc šāds mīts par spļāviena it kā ārstnieciskajām īpašībām radies? Kursīte pieļauj, ka tas varētu būt saistīts ar cilvēku uzskatu par siekalu sastāvu. Arī tīmeklī padomu rakstos lasāms, ka "novērst miežagraudu varot arī ar siekalām". Nav gan minēta spļaušana, bet teikts, ka "siekalas uzpilina uz tīra pirksta un uzliek uz slimā plakstiņa, bet neierīvē vai neberzē. Tā dara pēc iespējas biežāk, trīs līdz četras reizes stundā". Nākamajā dienā miežagraudam vajadzētu pazust, apgalvots rakstā.

Foto: Patriks Pauls Briķis/DELFI

Kursīte atgādina – siekalas tiešām satur ļoti daudz labu un vajadzīgu lietu. Bet – gremošanai. Tām nekādā gadījumā nevajadzētu nonākt acīs. Šī tautas metode ir pilnīgas muļķības.

Lūdzu, beidziet spļaut acīs cilvēkiem, kam ir miežagrauds! Viņiem jau tāpat šobrīd neiet viegli!

Visu "Zinātne vai muļķības" epizodi par redzes veselību un ar to saistītajiem uzskatiem vari klausīties "Spotify":

Tāpat podkāsts klausāms "Apple Podcasts" un citās podkāstu platformās, kā arī skatāms "YouTube". Uzzināsi gan to, vai mellenes tiešām ir tik veselīgas acīm, vai ar acu vingrinājumiem var tikt vaļā no mīnusiem un vai speciāls pārklājums brillēm palīdzēs saudzēt acis, strādājot ar datoru vai skatoties telefonā.

--

Projektu līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par podkāsta un rakstu sērijas "Zinātne vai muļķības" saturu atbild AS "Delfi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!