Daļa no tiem, kam vajadzīgas vai reiz bijušas vajadzīgas brilles, varbūt būs saskārušies ar šo situāciju. Optometriste Zane Jansone-Langina atzīst, ka šis uzskats ir izplatīts. Viņa pati bērnībā saskārusies ar šādu situāciju. Proti, ka jāizraksta un jālieto nedaudz vājākas brilles nekā nepieciešams, citādi acis netikšot trenētas un pieradīšot pie konkrēta stipruma brillēm, un katru reizi vajadzēs arvien stiprākas un stiprākas.

"Es pats biju šis bērns. Man pat skolotāja teica: "Neliec brilles, tev jātrenē acis!" Un tad es no sava –1 tieku uz –3,5 un domāju, kāpēc?" podkāstā "Zinātne vai muļķības" stāsta Jansone-Langina, Latvijas Universitātes Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultātes Optometrijas un redzes zinātnes nodaļas asistente.

Eksperte uzsver pētījumos secināto – tieši lietojot brilles ar nepilnu korekciju, tiek stimulēta acs pagarināšanās, kas rezultātā nozīmē lielākus mīnusus jeb sliktāku redzi tālumā.

Tas ir mīts. Daudz cilvēku nāk un prasa, vai tad nevajag lietot mazākus mīnusus. Tas ir slikti – mudiniet visus cilvēkus nēsāt pareizas brilles!
Zane Jansone-Langina

Podkāstā vari uzzināt arī, vai ir jēga no acu vitamīniem un vingrinājumiem, kā arī vai vērts ieguldīt papildu līdzekļus, darbam pie ekrāniem pērkot brilles ar pārklājumu, kas izfiltrē zilo gaismu. Tāpat speciālistes paskaidro, kāpēc nevajadzētu dienai, nedēļai vai mēnesim paredzētās kontaktlēcas lietot ilgāk. Sekas var būt ļoti, ļoti skarbas. Podkāstu "Zinātne vai muļķības" klausies platformās "Spotify", "Apple Podcasts" un "Podbean", kā arī skaties "YouTube".

Projektu līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par podkāsta un rakstu sērijas "Zinātne vai muļķības" saturu atbild AS "Delfi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!