Vai ilgstošs darbs pie datora, "TikTok" video jūklī pavadītās stundas un lasīšana sliktā apgaismojumā bojā redzi? Kas notiks, ja optometrists izrakstīs nedaudz vājākas brilles, lai "acis nepierod un redze nekļūst sliktāka"? Vai ar mellenēm, burkāniem un acu vingrinājumiem var uzvarēt tuvredzību? Par to un daudziem citiem ar redzi saistītiem uzskatiem – jaunākajā podkāsta "Zinātne vai muļķības epizodē".

Vienkāršs veids, kā uzlabot redzi un tikt vaļā no "mīnusiem", – regulāri jālieto melleņu uztura bagātinātāji un jāvingrina acis! Izklausās ļoti vilinoši, vai ne? Īpaši laikā, kad tik daudziem darba diena paiet pie ekrāniem, ko arī uzskata par vienu no galvenajiem redzes bendētājiem. Izklausās pat pārāk labi! Un sena kritiskās domāšanas mantra ir tāda – ja kaut kas izklausās pārāk labi, lai būtu patiesība, tad ir liela varbūtība, ka tā arī nav patiesība.

Par patiesībām un mītiem saistībā ar redzi, tās sabojāšanu un uzlabošanu – podkāsta "Zinātne vai muļķības" studijā viesojas Zane Jansone-Langina, Latvijas Universitātes Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultātes Optometrijas un redzes zinātnes nodaļas asistente, un Anete Kursīte, Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Acu mikroķirurģijas nodaļas ārste, Rīgas Stradiņa universitātes Oftalmoloģijas katedras docētāja.

Vai darbs ar datoru un "sēdēšana telefonā" bojā redzi?


Tas ir diskutabls jautājums, jo viss atkarīgs no tā, ko ar datora dara un cik ilgi to dara, spriež speciālistes.

"Jūs varētu skriet, teiksim, divas stundas. Noskriet maratonu ir veselīgi. Bet noskriet 300 kilometrus bez apstājas vairs nav veselīgi," salīdzinājumu piedāvā Jansone-Langina.

Foto: Patriks Pauls Briķis/DELFI

Tomēr kopumā priekšstats, ka darbs ar datoru neizbēgami bojā redzi, ir mīts. "Protams, viss ir atkarīgs no acu atpūtināšanas. Tas ir galvenais, kas jāievēro, lai nerastos problēmas, bet nav tā, kā senāk teica – lietojot datoru, redze pasliktinās," piebilst speciāliste. Jāievēro regulāras pauzes, un šajās pauzēs nevajadzētu no darba pie datora atpūsties, skatoties telefonā. Tā vietā labāk paskatīties ārā pa logu, tālumā. Telefona turēšana ļoti tuvu acīm var radīt papildu slodzi un veicināt redzes funkcijas izmaiņas, papildu saspringšanu. Tas var radīt redzes diskomfortu vai redzes pasliktināšanos, taču pieaugušajiem tas nav viens no būtiskākajiem faktoriem, kas veicinātu "mīnusu" pieaugšanu.

Cits stāsts gan ir ar bērniem, kam tas ir nozīmīgs riska faktors. Ja dienā pie datora tiktu pavadītas astoņas stundas kā biroja darbiniekam, tas var provocēt "mīnusu" pieaugšanu.

Būtiska nozīme ir arī ģenētikai. "Katrai slimībai vai stāvoklim ir vairāki faktori, kas to ierosina. Viens ir plaši apspriestais darbs ar datoru, telefons, lasīšana un tā tālāk, bet visiem stāvokļiem pusi vismaz dod ģenētiskā informācija. Ne vienmēr, ja jūs darīsiet vienu un to pašu, iznākums būs viens un tas pats," piebilst Kursīte. Protams, savulaik šo minēto vides faktoru – darba ar datoru – veicinātās redzes problēmas agrāk nebija tik izplatītas.

Foto: Patriks Pauls Briķis/DELFI

Visbūtiskākā problēma, kas saistīta ar darbu pie ekrāniem, ir sausās acs sindroms. Arī tas rodas daudzu faktoru ietekmē, bet viens no tiem ir – reta mirkšķināšana. "Reti mirkšķinām tad, kad koncentrējamies – strādājam ar datoru, lasām," atgādina Kursīte.

Vai mellenes glābs no brillēm?


Ja redze vairs nav tik asa – neredzam tik labi tālumā vai tuvumā –, vai ir iespēja pašam to vērst par labu? Populārs ir uzskats, ka burkānu un melleņu ēšana uzlabo redzi, kā arī aptiekās nopērkams vesels lērums dažādu uztura bagātinātāju redzei. Vai tie ir efektīvi?

Gadījumā ar novecošanās izraisītām redzes problēmām tuvumā nepalīdzēs ne mellenes, ne burkāni. "Tas ir faktiski neizbēgams stāvoklis. Tas vienkārši notiks," apstiprina Kursīte. "Par acu vitamīniem, ja uz šo virzās tēma, tie īsti neārstēs. Tas nebūtu pareizais vārds. Katrai slimībai ir virkne faktoru. Šie antioksidanti, acu vitamīni varētu būt viens no faktoriem, kas mazina riskus slimības attīstībai vai padara to lēnāku. Bet tas nebūs veids, kā izvairīties no acu slimībām, ja ir ģenētiskā predispozīcija vai kaitīgi faktori. Piemēram, smēķēšana ir būtisks faktors tīklenes slimību attīstībā," brīdina ārste. "Tomēr es teiktu, ka tas nav pilnīgs mīts. Kaut kādu daļu darba šie uztura bagātinātāji dara. Taču jāsaprot, ka ar to neizārstēsim glaukomu, kataraktu un neizbēgsim no briļļu nēsāšanas vecumdienās."

Foto: Patriks Pauls Briķis/DELFI
Edžus nupat uzzināja, ka visas acu trenažieros pavadītās stundas un apēstie centneri melleņu nepalīdzēs – vecumdienās atkal vajadzēs brilles. Proti, jau pēc dažiem gadiem.

Vai ar vingrinājumiem var uzlabot redzi?


"Ir divu veidu vingrinājumi. Vieni domāti acs atslābināšanai un ir ļoti populāri. Sauc tos par Beitsa vingrinājumiem. Šobrīd "Instagram" var atrast kursus par 800 un 1000 eiro, kas to māca. Taču burtiski tā ir acu atpūtināšana. Tas ir svarīgi, tāpēc ir arī tas 20-20 likums, kur ik pēc 20 minūtēm darba 20 sekundes paskatāmies tālumā. Ideālā Visumā acij tuvumā vajadzētu saspringt, tālumā atslābināties. Lai nav tā, ka ir tikai tuvuma stāvoklis un pēc tam nevar atslābināties. Beitsa vingrinājumi to arī māca – tālums un tuvums, tālums un tuvums, acu izkustināšana. Jo vairāk izkustinām acis, jo vairāk acīm tiek klāt skābeklis," stāsta Jansone-Langina.
Taču tas ir tikai komfortam, tas redzes asumu neuzlabos.
Un tad ir arī otra puse. Tā saucamie korekcijas vingrinājumi. Ja ir "mīnusi", tur var trenēt vai netrenēt, un redze asāka nekļūs. Runa ir par cilvēkiem, kam acs ir fizioloģiski garāka. Cita situācija ir, ja redze tālumā pasliktinājusies vides apstākļu dēļ. "Bet ir situācijas, kad ir redzes funkciju problēmas. Strādāju stundām ilgi tuvumā 10 gadus no vietas un acis neatpūtinu, un acs ieiet tādā kā spazmas stāvoklī, radot liekus "mīnusus". To var mēģināt labot ar pareiziem treniņiem," stāsta Jansone-Langina. Taču jāņem vērā, kas izraisījis šo acu stāvokli.

Podkāstā dzirdēsi arī atbildes uz to, vai prakse izrakstīt nedaudz vājākas brilles, lai "acis nepierod un redze nekļūst sliktāka", ir pareiza. Uzzināsi arī, vai ir jēga no datora brillēm ar pārklājumu, kas izfiltrē zilo gaismu. Podkāstu klausies platformās "Spotify", "Apple Podcasts" un "Podbean", kā arī skaties "YouTube".

--

Projektu līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par podkāsta un rakstu sērijas "Zinātne vai muļķības" saturu atbild AS "Delfi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!