Vai homeopātija kaut ko ārstē? Dažiem tā palīdz, dažiem nē. Pagaidām vienīgais izskaidrojamais darbības mehānisms ir placebo efekts, kas pats par sevi vēl nemaz tik labi nav izzināts. Taču homeopātijai var būt arī cita loma. Tā kā tajā aktīvās vielas ir ārkārtīgi mazās koncentrācijās vai pat vairs nav vispār, to ir ļoti grūti pārdozēt. Tas var izglābt veselību vai dzīvību gadījumos, kad cilvēks ir apņēmies lietot kādas zāles, bet nav kritiski domājošs. Piemēram, ja vīrietis, kurš izdzēra 80 citramona tabletes galvassāpju remdināšanai tā vietā būtu "pārdozējis" homeopātiskos preparātus, visdrīzāk viņam tas nebeigtos ar smagiem aknu bojājumiem.

Par šo gadījumu podkāsta "Zinātne vai muļķības" epizodē stāstīja vecākā medicīnas instruktore Novikontas Jūras koledžā, Rīgas Stradiņa universitātes medicīnas fakultātes 6. kursa studente Ērika Stūrmane."Varu pastāstīt interesantu gadījumu no stacionāra "Gaiļezers" toksikoloģijas nodaļas, kur gājām nodarbības laikā pie pacientiem. Vienam pacientam bija ļoti smags aknu bojājums. Bija aizdomas par pārmērīgu alkohola lietošanu," klāsta Stūrmane. Taču pacienta stāsts atklāja, ka šis gadījums ir rezultāts pilnīgai neizpratnei par medikamentu lietošanu.

Foto: Patriks Pauls Briķis, DELFI

"Viņam stipri sāpējusi galva, tāpēc aizgājis pie kaimiņienes un lūdzis, lai rekomendē kādas zāles. Viņa ieteica citramonu. Prasījis, cik daudz jādzer, un kaimiņiene atbildēja, ka viena tablete uz vienu kilogramu ķermeņa svara. Jautājām, cik jūs sverat? 80 kilogramus." Stūrmanei pacients arī teicis, ka vienā aptiekā tik lielu daudzumu tablešu nevarēja nopirkt, tāpēc gājis uz otru. Kā arī vienas dienas laikā nav izdevies visas iedzert, tāpēc mērķtiecīgi turpinājis otrā dienā. Sekas – caureja, vemšana, visas citas saindēšanās pazīmes. Tā vīrietis nonācis slimnīcā.

"Jautājums – cik kritiski domājošs ir cilvēks un kā mēs tādu cilvēku varam pasargāt?" spriež Stūrmane un pieļauj, ka šādos gadījumos, kad cilvēks jebkurā gadījumā ir nolēmis kaut ko lietot, labāk tad lietot homeopātiskos līdzekļus nevis zāles, kur ir augsta aktīvo vielu koncentrācija.

Protams, jāuzsver, ka apzināti pārdozēt nevajadzētu nevienas zāles. Arī homeopātiskajos preparātos atšķaidījumu pakāpes ir dažādas. Ir tādi, kuros vairs nav nevienas aktīvās vielas molekulas, bet ir arī tādi, kuros atšķaidījums ir mazāks, tāpēc, uzņemot lielu daudzumu preparāta, var būt arī negatīvas sekas.
Vairāk par to, vai un kam derīga homeopātija, var klausīties podkāstā "Zinātne vai muļķības", kur bez Ērikas Stūrmanes viesos bija arī Latvijas Universitātes Medicīnas fakultātes Farmakoloģijas katedras asociētā profesore, sertificēta farmaceite Zane Dzirkale.

--

Projektu līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par podkāsta un rakstu sērijas "Zinātne vai muļķības" saturu atbild AS "Delfi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!