Foto: Privātais arhīvs

Ko vilkt mugurā? Cik ilgi es drīkstu izmantot trenažieri? Vai par mani nesmiesies, ja es uzņemšu selfiju? Šie un līdzīgi jautājumi nereti nomāc un pat attur no sporta zāles apmeklēšanas tos, kuri ir sava fitnesa ceļa sākumā.

Lai amatierim nenāktos mulst par savu uzvedību, sperot pirmos soļus sporta zālē, DELFI Izklaides lasītājiem talkā nāk trenere un portāla mansfitness.lv autore Sintija Katkeviča, atklājot desmit kļūdas attiecībā uz sporta zāles etiķeti, kuras mēdz pieļaut apmeklētāji.

Smago disku nenolikšana vietā. "Sporta inventārs pēc lietošanas ir jānoliek atpakaļ tam paredzētajā vietā. Ja mazās hantelītes netiek noliktas vietā, vēl nebūtu nekas traks (lai gan sporta vietas sakārtošanai aiz sevis vajadzētu būt pašsaprotamai lietai), nepieļaujami ir tas, ja vīrietis ir bijis tik nevīžīgs un nav novietojis atpakaļ vietā smagos 15 un 20 kilogramu svara diskus.

Ja pie trenažiera pēc tam nāk sieviete, viņa vienkārši nevar lietot trenažieri, jo ne visas sievietes drīkst (un tas nav arī jādara!) celt tādus smagumus," spēka mitriķiem svarīgu padomu dod Katkeviča.

Sviedru atstāšana uz soliņiem un paklājiņiem. Svīst treniņa laikā ir tikai normāli, bet pārējiem apmeklētājiem nav jāredz tavi sviedri tuvplānā. Ikvienā mūsdienīgā sporta zālē pieejamas salvetes un dezinfekcijas līdzeklis, lai savu sportošanas vietu pēc tam ātri notīrītu.

"Trenažieru un vingrošanas sola vieta pēc to lietošanas ir jāatstāj tīra! Ja soliņš paliek slapjš ar sviedriem, tas aiz sevis obligāti ir jāsatīra ar salvetīti un dezinfekcijas līdzekli. Nereti cilvēki sporto ar līdzpaņemto dvielīti, kas ir ļoti labi. Tas pats attiecas uz vingrošanas paklājiem," aiz sevis satīrīt mudina trenere.

Trenažiera "piesavināšanās". Nereti sporta zālēs nākas sastapties ar situāciju, kad iemīļotais trenažieris jau aizņemts vai gluži otrādi - tava treniņa laikā ap to mīņājas citi gribētāji.

"Nav noteikumu, kas paredz konkrētu lietošanas laiku vienam trenažierim, taču zālē vajadzētu rēķināties arī ar citiem tādiem pašiem fitnesa mīļotājiem kā tu.

Kā rīkoties, ja tev nepieciešamais trenažieris ir aizņemts jau pusi tava treniņa laika? Tādā situācijā droši drīkst pieiet klāt un pajautāt, kad trenažieris būs brīvs, vai arī cik vingrinājuma piegājieni uz šī trenažiera ir palikuši (no kā var izsecināt, pēc cik ilga laika tas būs brīvs).

Varat pamainīties ar trenažieru lietošanu - to mierīgi var darīt paralēli, kamēr viens atpūšas starp piegājieniem. Manā pieredzē vienu trenažieri var izmantot arī trīs dažādi cilvēki un visiem ir labi," būt draudzīgiem un dalīties iesaka Katkeviča.

Satiksmes nobloķēšana. Izvēloties vietu, kur izpildīt vingrojumus ar hantelēm vai izklāt savu paklājiņu, jāraugās, lai šādā veidā neierobežotu citu gribētāju piekļuvi sporta inventāram.

"Ja hanteļu atrašanās vieta ir pie paša spoguļa un esi tās paņēmis, nepaliec turpat, bet atbrīvo arī pārējiem piekļuvi, lai viņiem nebūtu jāgaida, kamēr izpildi vingrinājumu," pamāca eksperte.

Ielas apavi vai plikas pēdas. Runājot par apģērbu, daudz svarīgāks par zīmolu un modīgumu ir tērpa tīrums. Īpaši tas attiecas uz apaviem. "Sporta zālē jāatrodas treniņam piemērotā apģērbā un apavos. Nav pieļaujama inventāra lietošana basām kājām! Uz sporta zāli drīkst nākt jau uzvilktā sporta tērpā, ja pašam tas ir ērti, taču noteikti ir jābūt maiņas apaviem," par apģērbu stāsta Katkeviča.

Plikumu izrādīšana. Lai kā gribētos padižoties citiem ar jau sasniegtajiem rezultātiem, visā krāšņumā atrādot muskuļus, plikumus jāpietaupa pludmalei. "Praktiski visās sporta zālēs nav pieļaujams, ka vīrieši atrodas ar atkailinātu augšdaļu! Tās ir vienkāršas etiķetes un higiēnas normas.

Par sievietēm - sievietēm drīkst būt mugurā sporta tops, kas atsedz vēderu, tomēr katrai pašai sievietei ir jāizvērtē, vai tas ir ērti un vai apkārtējo skatieni netraucēs treniņam. Īsi šorti sporta zālē ir pilnīgi normāli, galvenais, lai pašai būtu ērti!

Aizrādīšana stenētājiem. Smagi trenējoties, cilvēki nereti izdveš tādas skaņas, kādas ikdienā no viņiem nedzirdēt. Katkeviča uzsver - tas ir absolūti normāli un kā īpaši vērst uz to uzmanību nav labais tonis.

"Skaidrs, ka, ceļot smagus svarus, organismam ir liela slodze, un tas, ka pie šādas slodzes tiek izdvestas skaņas, ir pilnīgi dabiski. Nepazīstu nevienu cilvēku, kurš, izpildot vingrinājumu, speciāli piedomātu pie pēc iespējas lielākas pūšanas vai elšanas.

Līdz ar to, par šādu lietu gan nav nepieciešams kādam aizrādīt. Katram pašam vajadzētu izvērtēt, vai un cik daudz tas varētu traucēt citiem sporta zāles apmeklētājiem," skaidro trenere.

"Līšana" citu meiteņu kosmētikas maciņos. Tas, ka esi pieradusi pirms treniņa notīrīt grimu, nedod tev tiesības aizmuguriski apsmiet dāmas, kuras pirms treniņa uzkrāso lūpas. Attiecībā uz kosmētikas lietošanu fitnesa zālē jau sen nepastāv nekādi noteikumi.

"Nav noteikumu, kas nosaka normu, cik daudz un vai vispār sievietei vajadzētu krāsoties uz treniņu. Bieži vien sievietes bez kosmētikas sporto no rītiem pirms darba, lai nebūtu jākrāsojas dubultā, taču, ja uz treniņu iet, piemēram, pēc darba, no kosmētikas speciāli nav jāatbrīvojas.

Bet, ja uz šo skatāmies no kosmetologu viedokļa, tad, protams, pirms katra treniņa dekoratīvā kosmētika būtu jānotīra! Jā, sievietes uz sporta zāli nāk sportot, taču varbūt ir arī kāda, kura vēlas iepazīties un, protams, labi izskatīties.

Tādā gadījumā viņai ir svarīgi, lai būtu uzkrāsojusies, un pats galvenais taču ir labi justies," sportot, nevis analizēt dāmu grima kārtu aicina trenere.

Selfiju uzņemšana nevietā. Redzot, ka daudzu populāru cilvēku sociālajos tīklos regulāri gozējas selfiji no sporta zāles vai tās ģērbtuvēm, šķiet, ka lieta vienkārša - treniņtērps mugurā, telefons rokā un - aidā! Izrādās, ka viss nav tik vienkārši.

"Noskaidro, vai tavā sporta zālē drīkst uzņemt pašbildes. Lielākoties sporta klubos filmēt un fotografēt bez administrācijas atļaujas ir aizliegts. Tomēr atsevišķos klubos gan trenažieru zālē, gan ģērbtuvēs drīkst uzņemt pašbildes," pajautāt, lai izvairītos no nepatīkamiem starpgadījumiem, aicina Katkeviča.

Pārlieku liela "jušanās kā mājās". Aicinot sporta klubā justies kā mājās, administrācija visdrīzāk mudina klientus nekautrēties uzdot jautājumus zāles personālam un administrācijai nevis pašam rīkoties kā tās saimniekam.

"Atceries, ka sporta zālē esi tikai apmeklētājs, tāpēc pilnīgi noteikti ir aizliegts ieiet administratora zonā! Tāpat arī bez administratora atļaujas ir aizliegts regulēt mūziku, gaismas un citas lietas, kas varētu ietekmēt pārējos apmeklētājus," uzsver eksperte.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!