Foto: Privātais arhīvs

Par vienu no sociālo tīklu lietotāju iemīļotākajiem tēliem Latvijas šovbiznesā kļuvis Jānis Baltjancis (attēlā). Viņš ir gan dzejnieks, gan dziesmu vārdu autors, gan mūzikas izpildītājs, kurš savulaik pat uzvarējis Radio Lāga topā. 20 gadus bijis apmāts ar Allu Pugačovu, Baltjancis turpina priecēt fanus ar krievu dīvas pārbaudītiem līdzekļiem.

Rada hitus ar mājas datoru

Baltjanča radošais ceļš sācies ar kritienu - puisis, kurš sapņojis kļūt par modes mākslinieku, izgāzies matemātikas eksāmenā Rēzeknes lietišķās mākslas vidusskolā. "Pirmā neveiksme mani atstūma malā no radošās pasaules uz vairākiem gadiem.

Sekoja visai trauksmains periods, kad nonācu konfliktā ar tā laika ietekmīgām varas iestādēm. Tieši tajā stresa pārņemtajā periodā, kad biju 18 - 20 gadu vecumā, sāku rakstīt dzejoļus," sarunā ar DELFI Izklaide par sevi stāsta Baltjancis

Dzejas pasaulē ar jaunu sparu atgriezos 2002. gadā, kad iepazinos ar kādu radošu puisi, kas manus dzejoļus pamēģināja ietērpt notīs. Izveidojās veiksmīga sadarbība, kuras rezultātā tapa ap 80 dziesmām.

$sound_file = "http://www.delfi.lv/temp/audio/Ka_pukas_veja.mp3"; include "$includes_dir/articleincludes/audioplayer.inc"; ?>

Diemžēl gan finansiālu, gan arī dažu citu apsvērumu dēļ, visas dziesmas ir mājas ieraksti, kaut arī tika lietota laba datorprogramma. Ar pieticīgiem resursiem iegūstot ne sliktu kvalitāti, ieliekot dziesmās savas izjūtas un dvēseli," par interesanto dzejnieka karjeras pavērsienu stāsta Baltjancis. Tā tapa viņa pirmā grupa Jāņunakts.

20 gadi Pugačovai "astē"

Viņš var palepoties, ka šīs dziesmas jau atskaņotas vairākās radio stacijās, piemēram, Radio Siguldai un Radio SWH. "Diemžēl Radio SWH mūsu veikumam pievērsās ar vieglu ironijas devu, iekļaujot dziesmas raidījumā Radio Lāga, kur dziesma Jel, piedodiet 2010. gada rudens sezonā ieguva pat 1. vietu.

Jāteic, par šo rezultātu nezināju - priecāties vai skumt. Bet lai nu kā, mūsu grupas Jāņunakts vārds izskanēja pa visu Latviju," pozitīvi uz notikumiem skatās Baltjancis.

Nu viņš savus fanus ar jaunumiem kā dzejā tā mūzikā priecē sociālajā portālā draugiem.lv, kur aktīvi darbojas mūzikas sadaļā gan kā Baltjancis, gan apvienības Jāņunakts sastāvā, kā arī domubiedru grupā apvienojis savas mākslas mīļotājus, regulāri iepriecinot viņus ar jaunumiem un rīkojot konkursiņus.

Lielu ietekmi uz Baltjanča mākslu atstājusi krievu estrādes dīva Alla Pugačova. "Pēc vairāk kā 20 gadu pārtraukuma, kuru aizpildīja apmātība ar Krievijas popzvaigzni Allu Pugačovu, sekojot katram viņas solim, katrai intervijai, katrai publikācijai presē, savus darbus radīju jau šīs mākslinieces iedvesmots.

Gandrīz visus tekstus sāku rakstīt no vārdiņa "es", lai gan ne vienmēr to saturs atspoguļoja manas personīgās izjūtas, manu privāto dzīvi. Galvenais, cilvēki noticēja it visam, ko es paudu savos darbos. Tieši tāds arī bija mans mērķis, tieši to biju ielāgojis, izejot Primadonnas skolu - jādzied un jāraksta tā, lai klausītājs notic," par estrādes leģendas ietekmi stāsta mākslinieks.

Pārtiek no rokas mutē

Izjūkot muzikālajai sadarbībai ar komponistu Jāni Daili, Baltjancis pilnībā atdevies dzejošanai un rada tekstus, ko gatavs dāvāt citiem mūziķiem. Mākslinieks pēdējo trīs gadu laikā paguvis publicēties jau četrās grāmatās - viņa teksti iekļauti jauno dzejnieku kopkrājumos Mana grāmata - 9 un Mūsu Latvija, kā arī Baltjancis izdevis savas grāmatas Baltais Sapnis un Es nāku pie jums.

Baltjancis gan atzīst, ka dzejas korifeji viņa darbus dēvējot par vecmodīgām vārsmām, taču viņam svarīga tautas atzinība. Un par popularitāti starp tautiešiem Baltjancis nudien nevar sūdzēties.

Par viņa tekstiem interesi izrādījuši vairāki pazīstami latviešu mūziķi, tiesa, pagaidām bez manāmiem rezultātiem. Toties Baltjanci iepriecinājusi kāda Jelgavas studentu grupa Piloti, pārvēršot roka hitā viņa dzejoli Man pieder pils.

"Šobrīd esmu pilnībā nokomplektējis savu nākamo dzejoļu grāmatu Saldais citrons ar gandrīz 300 dzejoļiem, tostarp, arī savulaik iedziedāto dziesmu tekstiem, taču nav zināms, kad tā ieraudzīs dienas gaismu.

Visu bremzē finanses! Negribas sūkstīties, bet pārtieku no rokas mutē. Kā jau daudzi. Bijušas domas par aizbraukšanu no Latvijas. Pat uz neatgriešanos. Bet es taču mīlu savu dzimto Latviju, nespēju sakravāt koferi," par naudiņu skumst tautas iemīlētais mākslinieks. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!