Foto: AP/Scanpix
Stounhendža Anglijā joprojām ir viena no lielākajām cilvēces mīklām, kas zinātniekiem raisījusi ne mazums jautājumu. Laika gaitā izteiktas neskaitāmas versijas par bluķu krāvuma nozīmi un pielietojumu. Pētnieku grupa no Austrālijas piedāvā savu variantu – tas bijis astronomiskais kalkulators.

Jau agrāk izskanējusi versija, ka Stounhendža, kas atrodas Viltšīras grāfistē aptuveni 130 kilometrus uz dienvidrietumiem no Londonas, ir sens kalendārs. Līdz šim tas bija tikai minējums, taču austrāliešu zinātniekiem izdevies gūt tam oficiālu apstiprinājumu.

Mediji, atsaucoties uz pētījumu, kas publicēts izdevumā "Journal of Archaeological Science", vēsta, ka Adelainas Universitātes zinātniekiem izdevies atklāt likumsakarības starp Stounhendžu un citiem līdzīgiem monolītu veidojumiem, kas izvietoti Britu salās.

Zinātnieki, izvērtējot debess ķermeņu novietojumu laikā, kad aptuveni tapusi Stounhendža un citi līdzīgi monolītu krāvumi, pierādījuši, ka starp tiem visiem ir vairākas likumsakarības un to veidošanā izmantoti līdzīgi paņēmieni.

Izdevies gūt apstiprinājumu, ka Stounhendža, kā arī citi līdzīgi izvietoti monolīti nudien kalpojuši tam, lai sekotu līdzi mēness, saules un zvaigžņu kustībām.

Tā, piemēram, starp klinšu bluķiem ievēroti noteikti attālumi. Savukārt daži monolīti ir augstāki un to atrašanās vieta ir ļoti pārdomāta attiecībā pret horizontu, lai dažādos gadalaikos būtu iespējams sekot līdzi gan saullēktam, gan saulrietam. Sīkāk ar pētījumu iespējams iepazīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!