Foto: LETA

Savulaik populārais televīzijas darbonis Viesturs Dūle (attēlā) aizvadītā gada vasarā kopā ar biedriem – mūziķi Gustavo un reklāmistu Čižiku – paziņoja par jaunas partijas izveidi, kā arī solīja oficiāli pieņemt jaunus vārdus. Tiesa, līdz pat šai dienai visu trīs skaistās nākotnes solītāju pasēs vēl aizvien lasāmi vecāku dotie vārdi.

Jau vēstīts, ka Pilsonības lietu un migrācijas pārvaldes Iedzīvotāju reģistrā līdz aizvadītajai nedēļai tādi vārdi kā Zuarguss, Arstarulsmirus vai Jurgstulaistus nebija fiksēti.

Dūle sarunā ar DELFI Izklaide paskaidroja, ka vilcināšanās ar vārdu maiņu neesot trijotnes atbildība, bet gan valsts institūciju atbildība.

"2012. gada 3. oktobrī Rīgas Ziemeļu izpilddirekcijas Dzimtsarakstu nodaļā tika nodoti iesniegumi ar visu trīs cilvēku vārda un uzvārda maiņu. 9. novembrī visi trīs iesniedzēji saņēma atbildi no Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departamenta "Par termiņa pagarināšanu lēmuma pieņemšanai par vārda un uzvārda maiņu". Termiņš pagarināts līdz šī gada līdz 23. februārim," skaidro Dūle.

Dūle, Gustavo un Čižiks informēti, ka, lai departamenta direktore varētu pieņemt lēmumu par atļauju vai atteikumu vārdu un uzvārdu maiņai, nepieciešams iesniegt papildu informāciju,.

Tā kā Latvijas likumdošana neļauj mainīt vārdu un uzvārdu bez dzelžainas argumentācijas, trijotne pēc konsultācijām ar zinošiem cilvēkiem no visiem likumā noteiktajiem variantiem kā iemeslu savai vēlmei bija izvēlējusies argumentu, ka patreizējais "vārds vai uzvārds apgrūtina personas iekļaušanos sabiedrībā".

Kā skaidro Dūle - ņemot vērā to, ka departamentam pēc pirmā iesnieguma saņemšanas nav bijusi informācija par to, kā tieši patreizējais vārds vai uzvārds apgrūtina iekļaušanos sabiedrībā, šo argumentāciju 20. novembrī Skaistās nākotnes pārstāvji arī nodevuši izskatīšanai.

Tagad trijotne pacietīgi gaida 23. februāri, kad arī taps zināms, vai valsts viņu izvēlētajiem vārdiem dos zaļo gaismu, bet Dūle neslēpj, ka situācijā ar vārdu maiņu esot "daudz visādu paradoksu", kas tikšot izvērtēti pēc tam, kad Tieslietu ministrija dos savu atbildi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!