Foto: LETA

Latvijas intelektuālās attīstības fonda vadītājs Viesturs Dūle (attēlā) atklāj piecas grāmatas, kuras īpaši aizrāvušas viņu pašu, un kuras būs interesanti palasīt arī citiem labas lasāmvielas cienītājiem.

"Obligāti jāizlasa nav nekas. Ar lasīšanu vien par gudru cilvēku nekļūsi un dzīvot neiemācīsies," sarunā ar DELFI Izklaide smaidot par obligāti izlasāmo grāmatu tēmu spriež Dūle.

Latvijas intelektuālās attīstības fonda vadītājs, kurš savulaik darbojies dažādos televīzijas projektos, kā arī ar skatuves pseidonīmu Zuarrgs veiksmīgi startējis mūzikā, laipni atklāj tautiešiem to grāmatu piecinieku, kuras pašam sanācis izlasīt un par kurām viņš var teikt labus vārdus arī citiem literatūras cienītājiem.

"Hermanis Hese Sidharta. Mēs iedzimstam vāveres riteņos un mēdzam nodzīvot tajos vai nu visu dzīvi, vai lielāko tās daļu. Grāmatā ir viens no veidiem, kā izkāpt no žurku skrējiena," savu labāko grāmatu piecinieku atklāj Dūle.

Kā otro viņš nosauc Albēra Kamī darbu Mēris. "Grāmata stāsta par to, kā palīdzēšana citiem dod spēku. Redzēju daudz iedvesmas stāstā, kas notiek uz lielas traģēdijas fona," komentē Dūle.

Viņš atzīstas, ka trešā paša iecienītā grāmata - Kurta Vonnegūta Lopkautuve nr. 5 viņam radījusi tādu kā mikrodepresiju par valstu un cilvēku attiecībām, tāpēc šo darbu vērts izlasīt tiem, kam nav bail no depresijas un tīk "skumj-meln-ironisks humors".

Kā ceturto Dūle nosauc pašmāju autora Imanta Edgara Siliņa darbu Lielo patiesību meklējumi. "Par mākslas, zinātnes, filozofijas attīstību. Pēc formas kaut kas neraksturīgi neakadēmisks šim vienam no izcilākajiem Latvijas zinātnes akadēmiķiem," stāsta Dūle.

Noslēgumā viņš iesaka Ričarda Baha darbu Kaija vārdā Linvingstons. "Ir tradīcijas, kuras tiek akceptētas, tāpēc ka "tā vienkārši ir un visi tā dara un tikai tā var". Šeit ir alegorisks stāsts par mēģinājumu un izdošanos attīstīt kaut ko ārpus tradīciju rāmjiem," labu lasāmvielu iesaka Dūle.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!