Foto: F64
Jau daudzus gadus pazīstamajai dziedātājai Maijai Lūsēnai (attēlā) nākas regulāri doties uz tiesu sēdēm, kurās vēlas panākt viņas izlikšanu no Rīgas centra dzīvokļa. Viņa vērsusies pēc palīdzības pat pie amatpersonām un deputātiem, taču viss velti.

Jau 12 gadus Lūsēna ir bieža viešņa tiesu namu gaiteņos. Sievietei grib atņemt viņas pašas izremontētu un iekārtotu jumtastāva dzīvoklīti un mākslinieku darbnīcu. Sarunā ar izdevumu "Vakara Ziņas" viņa atklājusi savu bēdu stāstu.

"Es jau ar nevienu netiesājos, ar mani valsts tiesājas jau 12 gadus. Man grib atņemt mākslinieku darbnīcu, ko Rīgas dome savulaik man iznomāja un kuru es pati esmu uzbūvējusi 2000. gadā. Kad būvējām šo darbnīcu, mēs nekad nevarējām iedomāties, ka ar mums tā varēs kāds izrīkoties.

Līdzko varēja šo īpašumu privatizēt, arī es, tāpat kā citi, kas šajā mājā privatizēja dzīvokļus, to izdarīju. 2004. gadā visiem mājas iedzīvotājiem atnāca uzaicinājums noslēgt ar valsti pirkšanas līgumu un šos īpašumus, kas bija reģistrēti Rīgas reģionālajā nodaļā, ievadīt zemesgrāmatā. Visiem atnāca šie uzaicinājumi, bet man atnāca uzaicinājums uz tiesu," stāstījusi Lūsēna.

Mūziķe skaidrojusi, ka šis īpašums ir bēniņu telpa, kura tika iznomāta ne tikai viņai, bet arī vairākiem citiem māksliniekiem telpas darbnīcām. Arī citi mākslinieki tiesājušies, taču zaudējuši un daži pat nomiruši ar sirdstrieku pārdzīvojumu dēļ.

Sieviete jūtas sāpināta, ka visi līdzekļi, ko mākslinieki, ilgus gadus strādājot un ieguldot, lai savestu kārtībā kādu no Rīgas jumtiem, kas tolaik, kad Lūsēna tur ievācās, bija šausmīgā stāvoklī, pēkšņi tiek atņemti.

Lūsēna stāstījusi, ka uzradušās interešu grupas, kurām ļoti iepatikušies izbūvētie īpašumi un ar likuma palīdzību tos vēlas atņemt.

Kā atklājusi sieviete, kopš 2004. gada viņas dzīve pārvērtusies par elli – jau gadiem ilgi viņai vēlas atņemt viņas vienīgo īpašumu, kas ir arī viņas vienīgā dzīvesvieta.

"Kādam tas ir ļoti izdevīgi, jo ir cilvēki, kas visā tajā sistēmā ir atraduši iespēju, kā var ar prokuratūras palīdzību noformēt Rīgas domes interesēs un iesaistīt mani tiesā.

Es esmu kāda piektā atbildētāja šajā procesā. Pirms 12 gadiem Rīgas dome atnāca uz Augstāko tiesu un pateica, ka tās nav viņu intereses, bet joprojām tiesvedība notiek, kaut gan tiesai vajadzēja izbeigties. Tātad tiesa un prokuratūra darbojas kāda cita interesēs," "Vakara Ziņām" stāstījusi Lūsēna.

Lūsēna savā šī brīža miteklī un darbnīcā ieguldījusi lielus līdzekļus. Pa šo laiku divas reizes nomainīts jumts. Viņa ar dēlu savulaik pārdevusi savu dzīvokli un visu naudu ieguldījusi šajā īpašumā, turklāt vēl aizņēmušies līdzekļus, lai visu savestu kārtībā.

Jāatzīmē, ka Lūsēna šobrīd ir pilnībā izputināta. Viņa nespēj nosegt tiesu izdevumus. Tāpat īpašumam ir komunālie parādi. Savukārt Lūsēnas bankas kontam uzlikts arests.

Pēc palīdzības viņa pat vērsusies pie amatpersonām un deputātiem taču viss velti – tie visi apliecinājuši, ka Lūsēnas dzīve nudien kļuvusi par elli, taču nekā nav varējuši palīdzēt.

Pa šiem gadiem Lūsēna sapratusi, ka viņa var uzticēties tikai vienam – Dievam. Viņa pamazām cenšas aprast ar šo problēmsituāciju. Tiesa, kā skaidrojusi māksliniece, tiesāšanās, visticamāk, tik drīz nebeigsies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!