Foto: Publicitātes foto

Dizijs Raskals (Dizzee Rascal) – britu hip-hopa mūziķis un viens no graima (grime) aizsācējiem – jau 1. maijā ieradīsies Rīgā, lai uzstātos koncertzālē "Palladium", portālu "Delfi" informē koncerta rīkotāji.

Dizijs Raskals vienmēr ir tiecies pēc izcilības. Mākslinieks ir teicis, ka mūzikā viņš gribētu sasniegt tādu pašu līmeni, kā Brūss Lī cīņas mākslās. Jau viņa sešpadsmit gadu vecumā izdotais debijas singls "I Luv U" (2002) nodēvēts par tādu pašu grime mūzikas žanra stūrakmeni kā grupas "Sex Pistols" dziesma "Anarchy in the U.K." pankrokā.

Londonā 1984. gadā dzimušais mūziķis, kura īstais vārds ir Dilans Milss, agri zaudējis tēvu, un mamma viņu audzinājusi viena. Bijis tik nepaklausīgs un skaļš, pat agresīvs zēns, ka mamma viņu vairākkārt pārcēlusi no skolas uz skolu, jo puika nav gribējis mācīties neko, izņemot mūziku. Kāds skolotājs Dilanu iesaucis par nelieti (rascal), kas vēlāk kļuva par pusi no viņa skatuves vārda. Pats savus skaņdarbus sācis veidot uz skolas datora, bet brīvdienās devies uz mūzikas "vorkšopiem". Dizija muzikālās intereses bijušas daudzveidīgas un nav aprobežojušās tikai ar paša veidoto elektronisko mūziku – draugiem par lielu pārsteigumu, viņš bijis dedzīgs heavy metal žurnāla "Kerrang!" lasītājs, apjūsmojot garmatainos, ādas jakās tērptos rokerus ar ģitārām, un deviņdesmitajos fanojis par grunge, īpaši par grupu "Nirvana".

Grime ir elektroniskās deju mūzikas žanrs ar tempu, vidēji, 140 sitienu minūtē (BPM), kura rašanās tiek skaidrota kā sausais atlikums, kas rodas, sajaucot kopā Amerikas hip-hopu ar britu jungle un drum’n’bass, klāt vēl piekaisot Jamaikas dancehall.

Līdz ar sava debijas albuma "Boy In The Corner" (2003) iznākšanu Dizijs Raskals Lielbritānijā kļuva pazīstams teju visiem, nonākot uz britu dzeltenās preses izdevumu vākiem – toreiz gan ne par nopelniem mūzikā, bet iesaistīšanos konfliktā, kurā viņš guva sešas durtas brūces. Taču drīz vien, būdams tikai astoņpadsmit gadu vecs, viņš par debijas albumu ieguva prestižo "Mercury" balvu un balvu par inovācijām no žurnāla NME ("New Musical Express").

Dizijs Raskals ierakstījis astoņus soloalbumus un guvis daudz radošu panākumu. Viņš ir iekļauts mūzikas žurnāla "Q" gadsimta ietekmīgāko mūziķu sarakstā.

Mūziķa jaunākais albums "Don't Take It Personal" izdots šīgada sākumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!