Foto: Shutterstock

Dānijas valdība ir mazinājusi aborta likuma ierobežojumus pirmo reizi 50 gadu laikā. Tagad abortu varēs veikt nevis tikai 12 grūtniecības nedēļā, bet līdz pat 18 grūtniecības nedēļai. Turklāt meitenes no 15 gadiem varēs veikt abortu bez vecāku atļaujas, vēsta AP.

Dzimumvienlīdzības ministre Marija Bjerre teikusi, ka Dānija stiprina sieviešu tiesības atšķirībā no citām pasaules daļām, kur tās tiek ierobežotas. Viņa bija cerējusi, ka jaunas meitenes var rast atbalstu pie saviem vecākiem. "Taču, ja ir nesaprašanās, tad tam ir jābūt pašas jaunās meitenes lēmumam, vai viņa vēlas vai nevēlas kļūt par māti. Tas ir viņas ķermenis un viņas dzīve."

"Tas ir par sievietes brīvību, par tiesībām lemt par savu ķermeni un dzīvi. Tā ir vēsturiska diena sieviešu vienlīdzībai," teikusi ministre.

Dānijā aborts tika ieviests 1973. gadā ar ierobežojumu to veikt līdz 12 grūtniecības nedēļai, jo tajā laikā abortu veica ķirurģiski, un tā veikšana pēc 12 grūtniecības nedēļām ietvēra lielākus riskus un komplikācijas. Tomēr tagad, pēc 50 gadiem, veselības ministrija skaidro, ka šim likumam jāiet līdzi laikam.

Kā piemēru veselības ministrija minēja kaimiņvalsti Zviedriju, kurā arī abortu var veikt līdz 18 grūtniecības nedēļai, un tur nav pieredzēts liels abortu veikšanas skaita pieaugums. Vēl kā argumentu veselības ministrija minēja, ka Dānijā 15 gadi ir likumā noteiktais vecums, kad var sniegt atļauju dzimumattiecību veidošanai, tādēļ arī 15 gadus veca meitene pati var izdarīt savus lēmumus par savu ķermeni.

Taču likumdevēja Mete Tīsena neatbalstīja likumu, saucot to par briesmīgu. "Ir ļoti smalks līdzsvars starp sievietes tiesībām uz viņas ķermeni un mazās dzīvības tiesībām, kas atrodas mātes dzemdē," viņa teikusi dāņu raidsabiedrībai DR. Tīsena stāstījusi, ka 18 grūtniecības nedēļā auglis jau ir mazs cilvēciņš ar pirkstiņiem un to jau var sajust dzemdē.

Dānijas Veselības pārvaldes dati liecina, ka pēdējos gados abortu skaits Dānijā saglabājies stabils. 2022. gadā tika veikti 14700 aborti, salīdzinājumā ar 14500 abortiem, kas tika veikti 2017. gadā. Abortu skaits strauji pieauga 1975. gadā, kad tika veikti 27900 aborti.

Likums tiks apspriests parlamentārā balsojumā, un var gandrīz droši teikt, ka tas tiks pieņemts, jo valdība ir vairākumā. Izmaiņas paredzēts sākt no 2025. gada jūnija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!