Foto: AFP/Scanpix/LETA

Francijas parlamenta augšpalāta, Senāts, ar pārliecinošu balsu vairākumu atbalstījis sieviešu tiesību uz abortu iekļaušanu konstitūcijā, raksta britu raidsabiedrība BBC.

Priekšlikums, ko iepriekš apstiprināja apakšpalāta – Nacionālā asambleja – trešdien tika atbalstīts ar 267 balsīm par un 50 pret. Aborts Francijā ir likumīgs kopš 1974. gada, taču ir palielinājies spiediens, lai tiesības uz to nostiprinātu likumā.

Francijas prezidents Emanuels Makrons pirmdien izsludinājis īpašu, atkārtotu balsojumu, kurā abas palātas tiksies Versaļā. Ja apvienotajā sesijā konstitūcijas grozījums tiks apstiprināts ar vismaz trīs piektdaļu balsu vairākumu, referenduma rīkošana nebūtu nepieciešama.

"Ifop" sabiedriskās domas aptauja, kas tika veikta 2022. gada novembrī, kad Nacionālā asambleja balsoja par tiesību aktu, atklāja, ka 86% cilvēku atbalstīja grozījumus.

Neviena no valsts galvenajām politiskajām partijām neapšauba tiesības uz abortu, taču grozījumā lietotā valoda tika pārskatīta pēc 2022. gada balsojuma, kad Nacionālā asambleja apstiprināja "tiesības" uz abortu.

Pagājušajā mēnesī tā vēlreiz nobalsoja par "brīvības" atbalstīšanu veikt abortu pēc tam, kad Makrona valdība aicināja grozīt konstitūcijas 34. pantu, lai citētu "sieviešu brīvību veikt abortu, kas ir garantēta". Šo jauno redakciju par "garantētu brīvību" trešdien apstiprināja Senāts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!