Foto: Publicitātes attēls

28. Rīgas Starptautiskais īsfilmu festivāls "2Annas" izziņo festivāla programmu, kurā veidotāji aicina skatītājus doties aizraujošā ceļojumā caur kino dažādību un tā radošajām izpausmēm.

Festivāla programmu, kurā iekļautas diskusijas, lekcijas un, aizraujošas īsfilmas gan no Baltijas, gan Pasaules režisoriem, var aplūkot festivāla mājaslapā.

Šogad festivāla galvenā tēma ir "Prāts". Kā sola festivāla rīkotāji, gaidāms plašs pasākumu klāsts, skatītājiem būs iespēja gan radoši izpausties, gan izaicināt savu prātu, vērojot kuratoru īpaši atlasītas īsfilmas. Kā norāda festivāla programmu direktore Laima Graždanoviča: "Festivāla “2Annas” šī gada tēma ne tikai izaicinās skatītāju ielūkoties pašu prāta dzīlēs un bezdibeņos, bet arī atspoguļos mūsu festivāla komandas vēlmi reflektēt par īsfilmu industrijas iespējām, radošumu un kino nākotni kopumā. Esiet gatavi ceļojumam!."

Festivāla moto "Redzi vairāk" aicina skatītājus atvērt sava prāta durvis un ielūkoties kino pasaulē. Festivāla veidotāji skaidro, ka “Redzi vairāk” ne tikai aicina skatītājus paplašināt savu redzējumu, bet arī aizsākt diskusiju par prāta un radošuma lomu kinomākslā. Festivāla direktors Viesturs Graždanovičs skaidro: "Šī gada programma piedāvā unikālu iespēju izzināt kino aktualitātes un iepazīties ar īsfilmu kā kino daļu. Mēs esam lepni par to, ka mūsu festivāls ir kļuvis par notikumu, kas pulcē kopā gan vietējos talantus, gan starptautiskos kino profesionāļus."

Organizatori iesaka četrus festivāla pasākumus, kurus nedrīkst palaist garām:

5. aprīlī pulksten 18, Latvijas zinātņu akadēmijā, fokusa filmu programma "P(l)ūstošais laiks"

Laiku pašu mēs nekādi nevaram sajust vai satvert, mēs redzam tikai tā sekas. Tomēr mākslai, īpaši, kino mākslai, ir spēja laiku savaldīt, paātrināt, pavilkt, apturēt un kavēt. Tā ir cilvēka iespēja rakt savu laika upi. Filosofijas žurnāla “Tvērums” komanda vedīs arvien dziļāk laikā, caur īsfilmu ciklu iepazīstot gan laika ikdienību, lēnumu un nāves neizbēgamību, gan cilvēka neierobežotās spējas mainīt laiku gan mākslas valodā, gan pavisam burtiski izmainot vēsturi. Programmā iekļautas kino vēsturē nozīmīgas un pavisam nesen atzinību ieguvušas ārzemju un latviešu īsfilmas, kas caur dažādu vizuālo valodu, dažreiz caur joku, citreiz caur asarām, aicina pārdomāt cilvēka un laika attiecības un mudina apzināties – Tavs laiks ir Tavās rokās, ir laiks ar to spēlēties!

8.-9.aprīlī Starptautiskā Baltijas īsfilmu konkursa skates

“Baltijas konkursā iekļautas jaunākās Latvijas, Lietuvas un Igaunijas īsfilmu pērles. Programma atklāj gan jaunus talantus, gan piedāvā jau zināmu un godalgām titulētu režisoru darbus. Starptautiskajā Baltijas īsfilmu konkursa skatē tiks piedāvātas trīs programmas, katra ar savu īpašo stāstu. "Tikai cilvēciski” – lietot narkotikas, mīlēt, atlikt darbus, šī programma ir par dažādiem cilvēciskiem stāvokļiem. "Kā sapnī" – reāli, nereāli, sirreāli - dzīvē ne visu var izskaidrot racionāli. "Šķērsot robežu" – par dzimšanu, miršanu un citiem transformācijas brīžiem,” stāsta programmas kuratore Astra Zoldnere. Labākā Baltijas īsfilma iegūs balvu no BBPosthouse 3000 Eiro vērtībā nākamās filmas attīstīšanai vai pēcapstrādei.

7.-8.aprīlī Starptautiskā vidēja garuma filmu konkursa skates

Vidējā garuma filmas ir "autsaideri" gan īsfilmu, gan pilnmetrāžas pasaulē, un šis statuss tām dod lielāku izpausmes brīvību – 30-60 minūšu garumā notiek eksperimenti, introspekcijas, spriedumi un vērtējumi par realitātes aspektiem, atstājot skatītājam daudz vietas pārdomām," uz Starptautiskā vidēja garuma filmu konkursa skati aicina Dace Čaure, programmas kuratore.

10. aprīlī pulksten 18 Lekcija “Smiekli caur asarām: humors kā traumu pārvarēšanas mehānisms” Kaņepes Kultūras centrā

Lekcijā „Smiekli caur asarām: humors kā traumu pārvarēšanas mehānisms” vistēmā izvirzīts humors kā viens no traumu pārvarēšanas mehānismiem sabiedriskās krīzes apstākļos. Lekcijas laikā aplūkosim, kādā veidā mūsdienu kino savdabīgais humors pārkāpj žanru robežas un maina iesīkstējušo traumu uztveri. Vai šāda pieeja mūs ved uz cerīgāku vai bezcerīgāku nākotni?Lekciju vadīs Žaņa Lipkes memoriāla direktore un publiciste Lolita Tomsone. Ieeja bez maksas.

Starptautiskais īsfilmu festivāls “2Annas” norisināsies Rīgā no 5. līdz 11. aprīlim, vairāk informācijas var atrast festivāla mājaslapā www.2annas.lv un sociālo tīklu platformās Facebook un Instagram.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!