Foto: Publicitātes foto
Plašais kino notikumu klāsts decembrī piesaistījis ne vien pašmāju skatītāju uzmanību, bet veicinājis arī ārvalstu mediju interesi par Rīgu un kino nozari Latvijā, portālam "Delfi" pavēstīja Rīgas Starptautiskā kino festivāla organizatori.

Ārvalstu žurnālisti un kino profesionāļi, kas interesējušies par Eiropas Kinoakadēmijas balvu (EFA) pasniegšanas ceremoniju Latvijas Nacionālajā operā, raksta arī par Rīgas Starptautisko kino festivālu (Riga IFF), tā industrijas sadaļu – Nacionālā Kino centra organizēto "Riga Meetings" un festivāla 2ANNAS piedāvāto "European Script Meeting", kā arī par Latvijas pēdējo gadu labākajām filmām, kas Riga IFF ietvaros decembrī saņēma Latvijas Nacionālā filmu festivāla "Lielais Kristaps" balvas.

Rīgas Starptautiskā kino festivāla producente un idejas autore Aija Bērziņa saka: "Viennozīmīgi var apgalvot, ka ar uzviju ir īstenojusies Latvijas kino profesionāļu vairāk nekā gada garumā lolotā ideja izmantot Eiropas Kinoakadēmijas balvu pasniegšanas ceremoniju Rīgā, kā izdevību pasauli iepazīstināt ar vietējās kino industrijas sasniegumiem.

Man prieks, ka pirmais Rīgas Starptautiskais kino festivāls notika laikā, kad Latvijas galvaspilsētai bija pievērsta pastiprināta kino nozares žurnālistu, producentu un citu kino profesionāļu uzmanība.

Festivāla laikā bija redzami ne vien pēdējo gadu Latvijas spēcīgākie kino darbi, bet notika arī plaša industrijas programma "Riga Meetings" par ko parūpējās Nacionālais Kino centrs."

Pirmais Rīgas Starptautiskais kino festivāls, kas notika tieši pirms "Eiropas Oskaru" pasniegšanas ceremonijas – no 2. līdz 12. decembrim atspoguļots arī prestižos ārvalstu kino industrijas medijos, ziņo pasākuma organizatori.

Ietekmīgais "Screendaily.com" Riga IFF raksturo kā latviešu mēģinājumu atjaunot starptautiska kino festivāla klātbūtni pēc iecienītā kino foruma "Arsenāls" gala.

Turklāt īpaša uzmanība rakstā pievērsta arī Rīgas Starptautiskā kino festivāla ietvaros notikušā Nacionālā filmu festivāla "Lielais Kristaps" visvairāk apbalvotajām filmām – Jāņa Norda "Mammu, es tevi mīlu" un Jura Kursieša "Modris".

Rakstā izvērsti aprakstīta arī Nacionālā kino centra organizētā "Riga Meetings" programma un filmu festivāla "2ANNAS" pienesuma Riga IFF saturā – "European Script Meeting" topošie filmu projekti.

Savukārt, "Cineuropa.org" vairāk pievērsies tieši latviešu filmām un Nacionālā filmu festivāla "Lielais Kristaps" laureātiem. Izceļot arī Rīgas Starptautiskā kino festivāla goda viešņas, aktrises un režisores Līvas Ulmanes klātbūtni ceremonijā, viņai pasniedzot balvu par mūža ieguldījumu kino radošajam tandēmam Ivaram un Maijai Seleckiem.

Par Latvijas kinoindustriju raksta arī prestižais "Hollywoodreporter.com" savā rakstā – "Nelielās Latvijas kinoindustrija attīstās ar skatu uz Rietumiem" uzsverot, ka Rīga, kas šogad ir gan Eiropas kultūras galvaspilsēta, gan Eiropas Kinoakadēmijas balvu pasniegšanas ceremonijas vieta, stiprina vietējās kino nozares saites ar Rietumeiropu.

Rakstā pieminēts Rīgas Starptautiskais kino festivāls, kas 10 dienu garumā pirms EFA ceremonijas izrāda arī latviešu filmas starptautiskās preses un industrijas pārstāvjiem un "Riga Meetings", kas ārvalstu producentiem izceļ priekšrocības filmēšanai Latvijā.

"Tomēr Rīgas Starptautiskais kino festivāls nav tapis tikai ar mērķi atbalsīt Latvijas kino industriju, no tā daudz guvis arī skatītājs – man ir patiess gandarījums par plašo un daudzpusīgo filmu programmu, kādu spējām piedāvāt," apgalvo Rīgas Starptautiskā kino festivāla direktore Sonora Broka.

"Tāpat priecē iespēja Riga IFF ietvaros turpināt savulaik jau veiksmīgi aizsākto bērnu filmu festivāla tradīciju Rīgā, nodrošinot kvalitatīvu un konkurētspējīgu alternatīvu Holivudas piedāvājumam."

Uz Rīgu šogad izdevies atvest arī ļoti spēcīgu dokumentālo filmu programmu Artdocfest/Riga, sadarbībā ar neatkarīgo Krievijas dokumentālā autorkino festivālu Artdocfest.

Skatītājiem bijusi iespēja arī redzēt aktuālā Eiropas kino programmu, kas veidota no Eiropas Kinoakadēmijas balvai atlasītajām filmām. Kā būtisks papildinājums Riga IFF filmu programmai bija iespēja tikties ar vairāku filmu režisoriem un veidotājiem, gūstot papildu priekšstatu par filmu ieceri, veidošanas procesu.

Piemēram, diskusijas pēc Artdocfest/Riga rādītajām filmām nereti bija tik karstas, ka nācās novēloti sākt nākamo kino seansu.

Skatītāju apmeklētākās filmas bez pārsteigumiem bijušas tieši no vakara filmu programmas. Absolūts favorīts kino "Splendid Palace" ir Roja Andersona eksistenciālās komiskās triloģijas noslēdzošā daļa "Balodis sēdēja uz zara pārdomās par eksistenci".

Savukārt, "Kino Citadele" skatītāji visvairāk vēlējušies noskatīties kanādiešu jaunā kino ģēnija Ksavjē Dolana filmu "Māmiņa". Bet kinoteātra "K.Suns" apmeklētāju lielākā interese bijusi par Vitālija Manska dokumentālo filmu "Caurule".

Milzīgu atsaucību guvusi arī Miroslava Slabošpitskija "Cilts" - kino stāsts par kurlmēma pusaudža cīņu, lai iejustos vienaudžu vidū. Filma saņēma arī Eiropas Kinoakadēmijas balvu kā gada jaunatklājums Eiropas kino.

Visi filmas seansi tikuši gandrīz pilnībā izpirkti, turklāt aculiecinieki vēsta, ka lielākā daļa skatītāju pirms un pēc filmas sarunājušies zīmju valodā.

Rīgas Starptautiskais kino festivāls un Nacionālais filmu festivāls "Lielais Kristaps" tika atklāts 2. decembrī un tā atklāšanas filma – leģendārā kinorežisora Herca Franka iesāktā "Baiļu robeža" notika tās līdzrežisores Marijas Kravčenko klātbūtnē.

Dokumentālā autorkino programmas Artdocfest/Riga ietvaros uz Latvijas galvaspilsētu atbraukuši režisors Vitālijs Manskis ar filmu "Caurule", igaunis Mēlis Muhu ar filmu "PMR", kazahstānas režisore Madina Mustafina ar filmu "Vēl mazliet, draņķi!", un ukraiņu filmas "Eiromaidans. Melnā montāža" montāžas režisors Romans Bondarčuks.

Savukārt, ar Riga IFF jaunākajiem skatītājiem un bērnu filmu žūriju tikās dāņu režisors Esbens Tofts Jakobsens, lai piedalītos savas animācijas filmas "Trusēna brauciens pie spalvu karaļa" pirmizrādē kinoteātrī "Kino Citadele".

11. decembrī, Dailes teātrī notika Rīgas Starptautiskā kino festivāla un Nacionālā filmu festivāla "Lielais Kristaps" noslēguma ceremonija, kurā tika pasniegtas balvas 24 nominācijās, kā arī "Lielā Kristapa" balva par mūža ieguldījumu, to pasniedza Riga IFF goda viešņa kinodīva Līva Ulmane.

Aktrisi un režisori Latvijas skatītāji pirms tam varēja satikt Līvas Ulmanes režisētās filmas "Jūlijas jaunkundze" seansā un Viktora Freiberga vadītā diskusijā, kā arī ilggadēja Norvēģijas Filmu institūta starptautisko projektu pārzinātāja - Jana Erika Holsta grāmatas par Ziemeļvalstu – Baltijas kino sadarbības projektiem "Stārķa lidojums pār prieži mežu" atklāšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!