Foto: DELFI

2014.gada 5. augustā Latvijas Kinematogrāfistu savienība izsludina filmu pieteikšanu Latvijas Nacionālajam filmu festivālam "Lielais Kristaps – 2014".

Kā portālu "Delfi" informē festivāla rīkotāji, šogad tas notiks no 2. līdz 11. decembrim jaundibinātā Rīgas Starptautiskā kino festivāla ietvaros kinoteātrī "Splendid Palace" un citās kino zālēs Rīgā un visā Latvijā.

Daudzas filmas jau guvušas atzinību un balvas starptautiskajos filmu festivālos. Klusajā Adventes laikā kino profesionāļi un skatītāji varēs vienkopus redzēt un izvērtēt jaunāko latviešu filmu ražu un skatīt Eiropas labākās filmas, vēsta festivāla rīkotāji.

Filmu pieteikšana konkursam

Līdz 2014.gada 10.septembrim Latvijas Kinematogrāfistu savienībā filmu producenti festivāla konkursam var pieteikt savas filmas, kuru pirmizrādes notikušas ne agrāk kā 2012.gada 1.martā. Festivāla nolikums un pieteikuma anketas var skatīt Lielā Kristapa mājas lapā www.lielaiskristaps.org.

Lielais Kristaps saskaņā ar leģendu ir aizstāvis, sargātājs un pārcēlājs. Viņš kļuvis par filmu nozares patronu un atpazīstamu zīmolu. Pirmo reizi Lielais Kristaps notiks starptautiska pasākuma – Rīgas Starptautiskā kino festivāla ietvaros, ievadot Eiropas Kino akadēmijas (EKA) balvu pasniegšanas ceremonijas, kas notiks Rīgā 2014.gada 12.-13.decembrī. Festivāls tiek rīkots ciešā sadarbībā ar "Rīga – Eiropas Kultūras galvaspilsēta 2014" notikumu programmu, uzsverot Latvijas filmu piederība Eiropas kino nozarei.

Lielais Kristaps sola bagātu un interesantu programmu. Tajā varēs redzēt tādas spēlfilmas kā režisora Aika Karapetjana "Cilvēki tur", Jāņa Norda "Mammu, es tevi mīlu", Sergeja Lozņicas "Miglā", Aigara Graubas "Sapņu komanda 1935.", Lailas Pakalniņas "Picas", Jāņa Cimmermaņa un Māra Putniņa "Džim lai rūdi, rallallā!", Andra Gaujas "Izlaiduma gads" u.c. Iezīmējas laba dokumentālo un animācijas filmu programma.

"Tas būs notikums ar spēcīgu konkurenci, kas ir filmu veidotāju radošā ieguldījuma un neatlaidības rezultāts. Lai būtu rezultāti, kino procesam vajadzīga nepārtrauktība, pietiekams apjoms un finansējums. Lielais Kristaps dod iespēju filmu autoriem redzēt un izvērtēt Latvijas filmu programmu kopumā, savu darbu kontekstā ar kolēģu filmām, izprast kopējo līmeni, tendences un īpatnības. Tas ir svarīgi filmu autoru profesionālajai izaugsmei un nākotnes radošajam procesam. Tie būs kino svētki arī skatītājiem pirms-Ziemassvētku noskaņā. Zinu, ka mūsu filmas salīdzinās ar Eiropas pērlēm, bet mēs nebaidāmies, esam gatavi izaicinājumam," uzsver festivāla direktore Ieva Romanova.

Konkurss

Lielā Kristapa balvas tiks piešķirtas Latvijas labākajām filmām un kino profesionāļiem jau 26.reizi. Konkursa programmu veidos nominācijas ieguvušās filmas, ko piešķirs profesionālo organizāciju un grupu veidotas ekspertu komisijas. Festivāla laikā konkursa filmas vērtēs žūrija un piešķirs balvas. Jaunums – paredzēta starptautiska žūrija ar Eiropas Kino akadēmijas pārstāvju dalību. Skatītāju balvu piešķirs skatītāju balsojuma rezultātā.


Paralēli Lielā Kristapa programmas skatēm tiks demonstrēta Rīgas Starptautiskā kino festivāla programma ar Eiropas labākajām filmām, kuras ieguvušas nominācijas Eiropas Kino akadēmijas balvai Felikss. Latvijas skatītāji balsos par šīm filmām un izvēlēsies savu labāko Eiropas filmu. Uzvarētājam tiks pasniegta balva – Lielais Kristaps, kurš dosies līdzi autoram uz kādu Eiropas valsti. Ar to brīdi arī Lielajam Kristapam būs radi ārzemēs.

Festivāla skates visā Latvijā

Festivāla Konkursa programmas skates notiks kinoteātrī "Splendid Palace". Paralēli tiks demonstrētas tematiskas un festivāla Panorāmas programmas Rīgā un visā Latvijā. Plānots, ka šajās dienās latviešu filmas uzrunās ap 20 000 skatītāju 80 kino zālēs visā valstī. Festivāla balvas tiks pasniegtas svinīgā Noslēguma ceremonijā 11.decembrī, ko tiešraidē varēs vērot Latvijas Televīzijas 1.kanālā – Rīgas Starptautiskā kino festivāla televīzijā.

Festivāla informācijai un notikumiem aicinām sekot līdzi oficiālajā mājaslapā.

Festivālu "Lielais Kristaps", kas šogad noris Rīgas Starptautiskā kino festivāla ietvaros, organizē biedrība "Latvijas Kinematogrāfistu savienība" (LKS) sadarbībā ar Nacionālo Kino centru. Atbalsta Kultūras Ministrija, Valsts Kultūrkapitāla fonds un Rīgas dome. Informatīvais atbalsts: Latvijas Televīzija, Latvijas Radio, Latvijas Sabiedriskie mediji, portāls Delfi.

Rīgas Starptautiskais kino festivāls radīts ar mērķi nostiprināt Latvijas galvaspilsētu starptautiskajā kino vidē. Tā uzdevums ir ne vien izrādīt aktuālākās pasaules filmas Latvijas skatītājiem, bet arī parādīt Rīgu kā profesionālu un konkurētspējīgu kino industrijas pilsētu. Rīgas Starptautiskā kino festivāla veidošanā apvienojušies ievērojamākie Latvijas festivāli: "Lielais Kristaps", "Baltijas Pērle", "2Annas" un citi filmu nozares pārstāvji – Nacionālais Kino centrs un Latvijas Kinoproducentu asociācija, sadarbība paredzēta arī ar Rīgas Kino muzeju un citiem kino industrijas pārstāvjiem.

Rīgas Starptautiskā kino festivāla laikā no 2. līdz 12. decembrim skatītājiem tiek piedāvātas vairāk nekā 120 filmas, savukārt Latvijas kino profesionāļiem, sadarbībā ar Nacionālo Kino centru sagatavota plaša industrijas programma – lekcijas, radošās darbnīcas pasaules klases kino nozares pārstāvju vadībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!