Foto: RIA Novosti/Scanpix

Saeimas Izglītības, zinātnes un kultūras komisija 2014.gada valsts budžetam iesniegusi priekšlikumu atvēlēt 1,335 miljonus eiro "Studija F.O.R.M.A." spēlfilmas "Dvēseļu putenis" ražošanas sagatavošanai un filmēšanas pirmajam posmam.

Tam nepieciešamo finansējumu deputāti rosina pārdalīt no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, tādējādi "Dvēseļu putenim" atvēlot teju tikpat lielu finansējumu, cik nākamā gada budžetā paredzēts visas filmu nozares finansēšanai, kam plānots piešķirt 1,545 miljonus eiro.

Izglītības, zinātnes un kultūras komisijas priekšsēdētāja Ina Druviete (envy) aģentūrai LETA atzinusi, ka ir pamatoti iebildumi par politiska atbalsta sniegšanu vienam konkrētam filmu projektam, apejot profesionālās organizācijas un pastāvošo filmu finansēšanas kārtību, taču jāņem vērā, ka Latvijas Nacionālajam kino centram atvēlētie līdzekļi ir tikpat lieli kā filmas "Dvēseļu putenis" budžets.

"Sadrumstalojot šos līdzekļus, mums nerodas iespēja uzņemt monumentālu, fundamentālu filmu kā veltījumu strēlnieku pulku Ziemassvētku kauju simtgadei un - galvenokārt - Latvijas simtgadei," skaidro Druviete. Komisijas lēmumu ietekmējis arī tas, ka līdz Latvijas simtgadei nav palicis daudz laika un deputātu rīcībā bijis konkrēts filmas pieteikums.

Šā gada budžetā filmas "Dvēseļu putenis" projekta sagatavošana jau tika atbalstīta ar 25 000 latu, ko šim mērķim ierosināja piešķirt Nacionālā Apvienība (NA).

"Studija F.O.R.M.A." filmu "Dvēseļu putenis" iecerējusi kā veltījumu Latvijas Republikas proklamēšanas simtgadei. Kopējais filmas budžets aplēsts 1,88 miljonu latu apmērā. Finansējumu plānots piesaistīt arī no privātiem ziedojumiem, taču ap 80% no kopējām izmaksām būtu jāsedz no valsts budžeta, piešķirot finansējumu gan 2014., gan 2015. gada valsts budžetos, portālam "Delfi" sacīja filmas producents Gatis Upmalis. 2014. gadā filmas uzņemšanai vajadzīgi 938 699 lati, bet aiznākamgad – vēl 920 275 lati.

Tieši no valsts atbalsta esot atkarīgas arī iespējas piesaistīt sponsorus, skaidroja producents, kurš, meklējot atbalstu, vērsies pie vairākām Saeimas komisijām un politiskajiem spēkiem. Iemesli, kādēļ nolemts meklēt politiķu atbalstu, viņš skaidro ar neapmierinātību ar patlaban pastāvošo filmu politikas veidotāju – Latvijas Nacionālā kino centra un filmu padomes – līdzšinējo darbību.

Viņa ieskatā, filmu politikas veidotāji līdz šim nav spējuši izveidot mūsdienīgu nozares finansēšanas kārtību, kas balstītos arī uz filmu pasūtīšanu, bet nozarei atvēlētais finansējums tiekot izšķiests, pieejamo finansējumu sadalot daudziem filmu projektiem. Turklāt gada laikā nozares politikas veidotāji tā arī neesot spējuši tikt skaidrībā ar to, kāds būs filmu nozares pienesums Latvijas neatkarības proklamēšanas simtās gadadienas pasākumiem. Šāda pieeja neapmierinot lielu daļu filmu producentu, kuri esot izteikuši atbalstu Upmaļa centieniem iegūt valsts finansējumu, apejot "birokrātisko kārtību".

"Liela daļa ir neapmierināti ar finansējuma sadrumstalošanu, bet tie, kas mani nosodīs, ir vienkārši samierinājušies ar pastāvošo kārtību," pauda Upmalis, uzsverot, ka Latvijas Nacionālā kino centra iedibinātās kārtības dēļ Latvijas filmu nozare ir "pēdējā vietā Baltijā".

"Dvēseļu putenis" būs aptuveni divas stundas gara vēsturiska drāma pēc Aleksandra Grīna romāna motīviem, taču daudzas epizodes plānots veidot no jauna. Filmas sižeta pamatu veidos trīs galvenās līnijas – Pirmā pasaules kara ietekme uz individuālo un kolektīvo apziņu, latviešu strēlnieku lomu pasaules vēsturē, kā arī Latvijas un Baltijas valstu neatkarības izcīnīšanā. To caurvīs Vanagu ģimenes dzīves stāsts, norādīts filmas anotācijā, kas iesniegta Saeimas deputātiem.

Filmēšanas grupas algām un honorāriem plānots izlietot 303 tūkstošus latu, bet aktieru, statistu un kaskadieru algošanai – 298,5 tūkstošus latu. Kameras, operatora tehnika, materiāli un cits tehniskais aprīkojums kopumā izmaksās 254,6 tūkstošus latu, transports – vairāk nekā 58 tūkstošus latu, bet dekorācijas – 202 700 latus. Vēl 41,5 tūkstoši latu būs vajadzīgi filmas rekvizītiem, bet 35 tūkstoši latu – spēļu transportam, 37 200 latu izmaksās filmēšanai nepieciešamie dzīvnieki.

Kostīmam un grimam plānots izlietot 49 300 latus, ieročiem un munīcijai – 51 520 latus, bet specefektiem – 48 740 latus. Tāpat nauda nepieciešama arī komandējumu un ēdināšanas izmaksu segšanai, administratīvajiem izdevumiem, montāžai, ieskaņošanai, mūzikai un datorgrafikai, kā arī citu ražošanas izdevumu segšanai.

"Studija F.O.R.M.A." pilnībā pieder Upmalim, kurš arī ir vienīgais tās valdes loceklis. Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja datu bāze liecina, ka Upmalis oficiāli nav ziedojis līdzekļus nevienam politiskajam spēkam.

"Dvēseļu puteņa" režisors Zvirbulis uz "lielā ekrāna" debitēja ar filmu "Mazie laupītāji".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!