Foto: DELFI
Tuvākajās diennaktīs vairākās Eiropas valstīs plosīsies vētra, kas vietām pāraugs aukā ar vēja brāzmām līdz 40 metriem sekundē (m/s). Latvijā stiprākais vējš gaidāms naktī uz otrdienu, kad Kurzemes piekrastē tā ātrums brāzmās var sasniegt 30 m/s, liecina sinoptiķu prognozes, kuras vēl var būtiski mainīties.

Kurzemē un Vidzemes ziemeļrietumu daļā naktī uz otrdienu tiek prognozētas dienvidrietumu vēja brāzmas līdz 20-25 m/s, bet Kurzemes piekrastē vēja ātrums brāzmās var sasniegt 30 m/s. Vējš visvairāk varētu plosīties Ventspilī, kā arī Ventspils un Dundagas novadā, daudz neatpaliks vēja ātrums Liepājā.

Vējš visvairāk saudzēs Latgali un Sēliju, kur netiek prognozētas par 16-18 m/s lielākas vēja brāzmas. Rīgā otrdienas naktī gaidāma dienvidrietumu vēja pastiprināšanās brāzmās līdz aptuveni 20 m/s.

Lielākie vēja postījumi gaidāmi Kurzemē. Lūzušo un izgāzto koku skaits gaidāmās vētras dēļ Latvijā varētu būt lielākais vismaz kopš pērnā gada, kad 30.novembrī daudzi koki, galvenokārt Balvu un Madonas pusē, lūza biezas ledus kārtas dēļ, bet 27.oktobrī postījumus Vidzemes mežos radīja liels sniega daudzums.

Vidējais vēja ātrums Baltijas jūrā pirmdienas vakarā un otrdien varētu sasniegt 25 m/s, kas atbilstoši Boforta skalai ir stipra vētra. Vēja ātrums brāzmās Baltijas jūrā var pastiprināties līdz 35 m/s.

Pirms vētra sasniegs Baltijas valstis, tā plosīsies Anglijas dienvidos, Francijas ziemeļos, Beļģijā, Nīderlandē, Vācijas ziemeļu daļā, Dānijā un Zviedrijas dienvidos. Pastāv iespēja, ka Nīderlandes, Vācijas un Dānijas piekrastē vēja ātrums brāzmās dažviet sasniegs 40 m/s. Vidējais vēja ātrums Ziemeļjūras dienvidos pastiprināsies līdz 30 m/s, kas atbilst aukai, un var sasniegt 33 m/s, kas saskaņā ar Boforta skalu ir orkāns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!