Foto: F64

Gadalaikam raksturīgā tumšā laika un dažādo ikdienas pienākumu dēļ novārtā nereti atstājam ne tikai sevi pašu, bet arī attiecības ar mīļoto cilvēku. Ieteikumus, kā nezaudēt seksuālo apetīti, kapitulējot miegainības priekšā, sniedz seksoloģe Rita Lasmane (attēlā).

"Mēs visi esam pakļauti dabas ritumam, un par visām varītēm spirināties tam pretī nav īsti pareizi, jo tam būs nepieciešams samērā liels enerģijas patēriņš.

Tas ir pilnīgi dabiski, ka vakaros mums pietrūkst enerģijas, lai mīlētos, jo dzīvojam noteiktos platuma grādos, un tie paredz, ka šai gada laikā ir samērā tumšs," sarunā ar DELFI Izklaide stāsta Lasmane.

Seksoloģe atklāj, ka ieteicamākās stundas, kad baudīt tuvību, ir četros naktī un agri no rīta, bet, tā kā šādu laiku ikdienas ritma dēļ ir grūti ievērot, ja laiks atļauj, mīlēšanās priekiem var nodoties arī pa dienu vai četros pēcpusdienā, un šai laikā sekss sagādās vislielāko baudu.

"Protams, rudenī un ziemā mīlēšanās priekiem nav jāatmet ar roku, un varu arī apgalvot, ka, ja cilvēki ir iemīlējušies tieši šai tumšajā periodā, tad par seksualitātes noplakšanu vispār nav jāsatraucas un nav vajadzīgi arī nekādi papildus līdzekļi, lai uzturētu kaisles dzirksteles.

Bet, ja starp pāri jau paguvis izveidoties pieradums, to var vienkārši labot, nedaudz piedomājot pie savām ikdienas nodarbēm.

Lai tumšā laika un noguruma dēļ nenoplaktu cilvēka libido, nepieciešams vairāk gaismas. To var panākt gan ar gaišāku dzīvokļa apgaismojumu, svecēm un dzīvo uguni, kas ir viens no ieteicamākajiem variantiem, vai laiku pa laikam apmeklējot solāriju, tā sniedzot organismam nepieciešamo D vitamīnu, kā arī uzlabojot noskaņojumu.

Protams, jāpievērš arī uzmanība veselīgam uzturam, izvairoties no trekniem un organismam grūti pārstrādājamiem ēdieniem. Viens no tiem ir cūkgaļa, tādēļ, ja zināms, ka vakarā ieplānots pavadīt laiku ar mīļoto cilvēku, no šī ēdiena lietošanas uzturā labāk izvairīties.

Bez raizēm par seksualitātes nomākšanu var ēst dažādus augļus un dārzeņus, kā arī jūras veltes - austeres, garneles un svaigas vai grilētas zivis, savukārt kūpinājumi, līdzīgi cūkgaļai, noslogo kuņģi.

Libido stimulē arī čili pipari, tāpēc, ja gaume un kuņģis atļauj, iesaku šo garšvielu lietot pēc iespējas biežāk. Tās efekts ir pielīdzinās "spāņu mušiņas" iedarbībai, jo veicina asiņu pieplūdumu iegurnim, kas savukārt palielina seksuālo apetīti un erogēno zonu jūtīgumu," stāsta Lasmane.

Tāpat seksoloģe iesaka neaizmirst par pieskārienu nozīmīgumu un izmantot dažādas ēteriskās eļļas, tomēr, tās lietojot, jāieklausās savā organismā, kas pateiks priekšā, kura no tām ir visvajadzīgākā un patīkamākā.

"Vispārzināmi seksualitātes stimulētāji ir kanēlis, vanilīns, muskuss un ilang-ilang, bet to aromāts ne vienmēr būs ožai tīkamākais un derēs visiem, tādēļ galvenais ir vadīties pēc savām izjūtām, jo vienota recepte, kā atmodināt seksualitāti, pagaidām diemžēl nav izdomāta," nosmej seksoloģe.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!