Foto: Vida Press
Nīderlandes galvaspilsētas Amsterdamas vecākās prostitūtas – 70 gadus vecās dvīņumāsas Luīze un Martina Fokensas (attēlā) nolēmušas pamest savu profesiju. Par abām kopā viņas iekrājušas 100 gadu ilgu darba stāžu un apkalpojušas aptuveni 355 tūkstošus klientu.

Kā vietējiem medijiem pastāstījusi četru bērnu māte Luīze, pēdējā laikā viņu nomocījis artrīts, tāpēc dažas seksa pozas sagādā "zināmas grūtības".

Savukārt trīs bērnu māte Martina sūdzas par nepietiekamu interesi no klientu puses: pēdējo gadu laikā viņai bijis tikai viens klients - kāds padzīvojis onkulītis, ar kuru viņa rīkojusi sadomazohistu seansus. Par nelaimi, arī šis pats večuks vairāk laika sācis pavadīt baznīcā.

Par leģendārajām prostitūtām ir uzņemta dokumentālā filma Tikšanās ar māsām Fokensām, un viņu tēls ir pamatā grāmatai Amsterdamas lēdijas, kas vēsta par šīs pilsētas izlaidīgo naktsdzīvi.

Par prostitūtām māsas kļuva 20 gadu vecumā - iemesls bija gan nabadzība, gan vardarbība ģimenē. Viņu darbības "zelta gadi" bija laikā, kad Nīderlandē prostitūcija vēl nebija legalizēta.

"Tolaik mēs vitrīnā stāvējām pilnībā apģērbtas, bet tagad ir savādāk - visi un visas stāv pilnībā kaili. Šodien tur strādā tikai dažas holandietes, visas pārējās ir cittautietes. Un nekādas profesionālās sadraudzības," sūdzējusies Luīze.

Pēc Martinas vārdiem, prostitūcijas legalizācija it nemaz nav atvieglojusi vieglas uzvedības sieviešu dzīvi, jo vairums sevi reklamē internetā un strādā mājās, lai nebūtu jāmaksā nodokļi.

Pēc ilgās karjeras beigām māsas plāno iztikt no līdzekļiem, ko viņas ieguvušas kā atlīdzību par biogrāfisko filmu un grāmatu.

Tiesa, māsas Fokensas nav vecākās prostitūtas pasaulē, un pirms diviem gadiem pasaules mediji vēstīja par Milliju Kūperi no Lasvegasas, kurai tobrīd bija 96 gadi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!