Foto: Privātais arhīvs

Irānas sievietes sociālajā tīklā Facebook izveidojušas īpašu profilu ar nosaukumu Stealthy Freedom ("Apslēptā brīvība"), kurā publicē savas valsts tikumiem ļoti provokatīvas bildes – proti, bez hidžaba.

Domubiedru grupa atklāta salīdzinoši nesen, bet jau izraisījusi visai ievērojamu ažiotāžu - par to raksta daudzi pasaules mediji, bet pati grupa nopelnījusi jau 492 tūkstošus "laiku". Kā uzsver teleradiokompānija BBC, gandrīz visi laiki nāk no pašas Irānas - gan sievietēm, gan vīriešiem.

Šobrīd profilā publicēti daži simti fotogrāfiju: tajās redzamas sievietes pludmalē, uz ielas, laukos, ar draugiem utt., bet - pats galvenais - visas viņas ir ar neapsegtu galvu.

Dažas fotogrāfijas ir papildinātas ar parakstiem, piemēram: "Es neieredzu hidžabu. Man arī patīk sajust sauli un vēju matos. Vai tiešām tas ir tik liels grēks?"

"Man šķiet, ka mani mati ir kļuvuši par valdības ķīlniekiem," saka Londonā dzīvojošā irāņu žurnāliste Masiha Alinedžada, kura ir šī profila autore un izveidotāja.

Šī ideja Masihai galvā ienākusi, kad viņa savā profilā publicējusi dažas "atklātas" fotogrāfijas un uzreiz saņēmusi sajūsminātas atsauksmes. Savas fotogrāfijas ar neapsegtu galvu viņai iesūtījušas tik daudzas sievietes, ka Masiha nolēmusi izveidot domubiedru grupu.

"Man nav nekādu pretenziju pret hidžaba nēsāšanu. Bet man ir pretenzijas pret to, ka man nav izvēles," situāciju komentē žurnāliste, kura pazīstama ar savu kritiku pret Teherānas politiku, lai gan uzsver, ka šai grupai nav nekāda sakara ar politiku.

Kopš Islāma revolūcijas, kas Irānā notika pirms 35 gadiem, irāņu sievietēm ir aizliegts māju pamest bez galvassegas. Par šī likuma neievērošanu draud naudassods vai par cietumsods.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!