Foto: Vida Press

Britu dabas fotogrāfam Eliotam Nīpam izdevies iemūžināt interesantus kadrus, kuros redzams, kā pirms pārošanās "boksējas" divi Eiropas jeb brūnie zaķi (Lepus europaeus).

Fotogrāfs novērojis, kā Lielbritānijas ātrākie dzīvnieki, kuri var pārsniegt 70 kilometru stundā lietu ātrumu, dažas minūtes dauzījās pļavas vidū, un sākumā viņš nav varējis saprast, vai viņi kaujas vai rotaļājas.

Taču, vērojot notikumus, kas risinājās pēc šī "boksa mača", fotogrāfam kļuva skaidrs, ka tēviņš vienkārši centies "pierunāt" mātīti uz kopīgu pēcnācēju radīšanu.

Konkurence par mātītes apaugļošanu ir ļoti liela, tāpēc arī notiek sīvas cīņas, turklāt tieši starp mātītēm un tēviņiem. Ja mātīte mīlas aktam nav gatava, viņa "piekauj" vairākus tēviņus, līdz atrodas kāds līdzvērtīgs pretinieks.

Tad mātīte sāk skriet pa pļavu, bet viņai seko vairāki tēviņi, kuru fiziskās spējas mātīte novērtē. Kad ir palicis viens dominējošais tēviņš, mātīte apstājas un kopošanās var sākties.

Seksuālo briedumu brūno zaķu mātītes sasniedz astoņu mēnešu vecumā, bet tēviņi - jau sešu mēnešu vecumā. Zaķu pārošanās periods ir visai ilgs - no janvāra līdz augustam, un viņiem to patīk darīt ar īpašu aizrautību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!