Foto: Vida Press
Ziemassvētku sala ir neliela, kalnaina sala pie Austrālijas krastiem. Lielāko daļu gada tā ir mierīga, tūristu iecienīta "paradīze", taču dažus mēnešus salā vērojami unikāli skati – miljoniem sarkano krabju dodas pāroties.

Tas notiek no oktobra līdz janvārim, un skati patiešām ir iespaidīgi, jo krabju skaits ir tik liels, ka sala burtiski tiek nokrāsota sarkanā krāsā.

Lai gan šī sinhronā krabju migrācija no mežiem un piekrasti ir ne tikai iespaidīga un savā ziņā skaista, tā ir arī biedējoša un traucējoša, jo pilnībā paralizē dzīvi uz salas. (Saskaņā ar aplēsēm vienlaikus migrē aptuveni 100 miljoni krabju.)

Protams, krabju migrācijas laiks piesaista tūristus, bet vietējie iedzīvotāji pie tā ir pieraduši un varas iestādes rūpējas par to, lai dzīvnieku pārošanās notiktu droši un bez upuriem.

Šajā laikā daudzi ceļi tiek slēgti, lai autovadītāji krabjus nesabrauktu, un daudzviet novietotas brīdinājuma zīmes. Tāpat krabjiem izveidotas speciālas pārejas, tuneļi un citas ērtas pārvietošanās iespējas.

Šobrīd salu lielākoties apdzīvo ķīniešu izcelsmes austrālieši, bet savu nosaukumu tā ieguva 1643. gadā, kad tieši Ziemassvētkos to atklāja angļu kapteinis Viljams Mainorss un viņa kuģa "Royal Mary" komanda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!