No Bovilas Zooloģiskā dārza Francijā ir nozagtas divas pērtiķu ģimenes, kas pārstāv divas apdraudētas sugas. Šie dzīvnieki bija iesaistīti pavairošanas programmā, jo ir lielas bažas, ka šīs retās sugas var izmirt. Pašlaik zoodārza pārstāvji izmisīgi cenšas nozagtos dzīvnieciņus atrast un atgūt, šodien ziņoja Lielbritānijas telekanāls "Sky News".

No Francijas centrālajā daļā esošā Bovilas Zooloģiskā dārza, kas ir viens no pasaules augstāk vērtētajiem zoodārziem un viens no spēcīgākajiem sugu saglabāšanā , nozagti septiņi zeltainie lauvpērtiķi (saukti arī par zeltainajiem lauvtamarīniem, zinātniskais nosaukums – Leontopithecus rosalia) un desmit sudrabainie marmoseti (Mico argentatus).

Zooloģiskā dārza direktore Delfīna Delorda avīzei "Le Figaro" stāsta: "Šie ir ārkārtīgi reti pērtiķi, ārkārtīgi "trausli" un tiem draud izmiršana. Šī ir pirmā reize, kad saskaramies ar šādu zādzību. Esam ļoti dusmīgi un dziļi apbēdināti.

Šie pērtiķi ir daļa no starptautiskās pavairošanas programmas, un zeltainos lauvtamarīnus mums bija aizdevusi Brazīlijas valdība."

Kā tie ir paņemti, palicis noslēpums – zagļiem izdevies nepamanītiem apiet novērošanas kameras, signalizāciju un zoodārza sargus. Arī zagšanas iemesls nav zināms, lai gan tiek izskatīta versija, ka eksotiskos zvēriņus kāds ir pasūtījis.

Pērtiķīšus, kuri katrs ir aptuveni divu dūru lielumā, nav grūti transportēt.

"Viņi ir nekaitīgi un draudzīgi, un visi gulēja kopā vienā telpā. Mēs neesam saņēmuši draudus un pagaidām nav arī aizdomās turamo," atklāj Dafne Delorda. "Šajā gadījumā pērtiķīši, visticamāk, nonāks uz pleca kādam pusaudzim, kurš sapņojis savā īpašumā iegūt kādu retu mājdzīvnieku."

Zooloģiskā dārza darbinieki baidās, ka pērtiķīši neizdzīvos bez speciālistu palīdzības.

"Tos ir ļoti grūti pabarot," saka direktores vietnieks Rūdolfs Delords. "Vienam no lauvtamarīniem nepieciešama īpaša aprūpe. Viņam uz astes ir nopietns ievainojums, ko ik dienu nepieciešams apkopt. "

Saskaņā ar Vašingtonas konvenciju šie pērtiķi tiek uzskatīti par apdraudētām sugām.

Par to nozagšanu draud trīs gadi cietumā un naudas sods līdz 45 tūkstošiem eiro. Policija veic izmeklēšanu un veterinārārsti ir aicināti pastāstīt atbildīgajām instancēm, ja kāds lūdz aprūpēt šādus dzīvnieciņus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!