Foto: Patversme "Labās mājas"

Juglas dzīvnieku patversmes "Labās mājas" darbinieki, pateicoties Siguldas iedzīvotāju atsaucībai un sniegtajai informācijai, ir atraduši kucīti, kas laidusi pasaulē desmit mazuļus, kurus ceturtdien, 9. jūlijā, atrada pamestus Siguldā uz ielas. Ir noskaidrota arī kucītes dzīvesvieta un īpašnieks.

Juglas dzīvnieku patversmes "Labās mājas" brīvprātīgā palīdze Laila Kikuste pastāstīja, ka patversmes darbinieki no Siguldas iedzīvotājiem saņēmusi vairākus zvanus ar informāciju par uz ielas izmesto kucēnu mammas iespējamo dzīvesvietu.

Piektdien, 10. jūlijā, uzreiz pēc norāžu saņemšanas patversmes darbinieki braukuši uz pilsētu viņas meklējumos. Ierodoties Siguldā, drīz vien ieraudzīta kucīte, kura laidusi pasaulē kucēnus.

Suņa sagūstīšana izvērtusies ļoti sarežģīta, jo dzīvnieks nav ļāvis nevienam sev pat pietuvoties. Taču noķert suni bija ļoti svarīgi, lai patversmes darbiniekiem atkristu rūpes par kucēnu barošanu un dārgā mātes piena aizvietotāja iegādi. Jau ziņots, ka diennaktī desmit tik mazu kucēnu izbarošana ar "mākslīgo pienu" patversmei izmaksā 80 eiro, un ar to kunkulīši būtu jābaro vismaz divas nedēļas.

"Sākotnēji visi iesaistītie bija diezgan skeptiski noskaņoti par iespēju kucīti noķert, jo sunīte izrādījās ļoti bailīga un rokās neparko nedevās," atklāj patversmes "Labās mājas" brīvprātīgā darbiniece.

Suņu mamma ieskrējusi lietoto apģērbu veikala "R.D.A" teritorijā, un tad patversmes darbiniekiem un vairākiem atsaucīgiem siguldiešiem, kuri iesaistījušies kucītes ķeršanā, talkā nācis arī teju viss veikala kolektīvs.

Tomēr sunīte ielīdusi zem kādas baļķu kaudzes veikala teritorijā, un ķērājiem nu nācies lauzīt galvu, kā viņu no turienes dabūt laukā, tajā pašā laikā neaizbiedējot tālu prom. Kāds siguldietis no mājām atnesis zvejnieku tīklu, citi naski sameklējuši kokus, ar ko suni "pabikstīt" laukā. Ne viens vien ķērājs uz vēdera lodājis ap baļķu kaudzi, lai sabiedētajai kucītei pielabinātos un izmānītu viņu ārā.

Ķeršanas karstumā palīgā tikuši izsaukti kolēģi no patversmes "Mežavairogi", kuriem ir aprīkojums, lai dzīvniekam iešautu miega zāles. Viņi jau bijuši ceļā, kad suni pēc vairāku stundu pūliņiem tomēr izdevies sagūstīt pašiem, un lūgums braukt palīgā atsaukts. Uzreiz pēc tam kucīte nogādāta Juglas dzīvnieku patversmē "Labās mājas" pie saviem mazuļiem.

"Kucīte ir jauna – apmēram pusotrs gadiņš! Šobrīd viņa ir ļoti novārgusi. Sagūstot pupiņi bija ļoti pietūkuši – tajos "dega" piens, kas viņai radīja sāpes. Kad sunītei tuvinājām pirmo pīkstošo kucēnu, viņa uzreiz priecīgi pietrūkās kājās un sāka aktīvi luncināt asti. Mazie tika atpazīti un pieņemti! Šis ir stāsts ar laimīgām beigām – mamma nu laimīgi baro savus mazuļus!" stāsta Laila Kikuste.

"Taču, ja pamestie kucēni nebūtu atrasti un viņu glābšanā nebūtu iesaistījušies patversmes darbinieki un tik daudzi citi atsaucīgi cilvēki, suņu saimnieka bezatbildības dēļ šis stāsts varēja beigties ļoti bēdīgi."

Laila Kikuste atklāj, ka ir noskaidrota kucītes dzīvesvieta un viņas īpašnieks. "Viņam iepriekš ir bijusi cita kucīte, kurai arī bija piedzimuši kucēni. Viens no kucēniem tika paturēts, un tā ir šodien noķertā suņu meitene. Viņas mammīte diemžēl pirms nu jau krietna laika tikusi nobraukta. Kā pastāstīja vietējie, kucīte tikusi regulāri laista nepieskatīta skraidīt pa Siguldu."

Patversmes darbinieki ar iesniegumu vērsīsies Siguldas policijā par dzīvnieku nepieskatīšanu, bet tālākais jau būs likumsargu kompetencē.

Patversmes pārstāve arī pastāstīja, ka cilvēki bijuši ļoti atsaucīgi – daudzi ziedojuši kucēniem domātā mātes piena aizstājēja iegādei. Tā kā tagad suņu mamma pati baro kucēnus, materiāla palīdzība vairs nav nepieciešama.

Jau ziņots, ka ceturtdien patversmes "Labās mājas" darbinieki savā mājas lapā un medijos aicināja nebūt vienaldzīgiem un ziņot par mājām Siguldā, no kurām varētu būt izmesti desmit dažas dienas veci kucēni. Tikmēr nevarīgo suņuku barošanai tika vākti ziedojumi un meklēti brīvprātīgie kopēji.

Kucēni bija brutāli izmesti uz ielas, "par laimi, ne mežā vai kādā grāvī, bet pilsētā – Lauku ielā, Siguldā".

"Milzīgs paldies visiem atbalstītājiem, ziedotājiem, siguldiešiem, "R.D.A" kolektīvam, līdzjutējiem, palīgiem ķeršanā – visiem, visiem, visiem, kuri iesaistījās!" tagad vēstīts Juglas dzīvnieku patversmes mājas lapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!