Foto: Shutterstock

Mājas kaķim jau gana agri tiek iemācīts dabiskās vajadzības nokārtot īpašā kastītē, bet ko darīt, ja vecumā viņš izvēlas neiet uz kastīti? MansDraugs.lv saņēma lasītājas jautājumu par viņas 14 gadus veco kaķi, kurš par spīti saslapina pat saimnieku gultu. Kāpēc kaķis tā dara? Vaicājām zoopsiholoģei Ingai Cerbulei.

Lasītāja Zane raksta: "Kastrēts runcis, kuram ir 14 gadu, pēkšņi sācis savas dabiskās vajadzības kārtot ārpus savas kastītes. Kaste tiek tīrīta regulāri, tāpat kaķa kungs ik dienu pastaigājas arī laukā, tomēr viņš kļuvis riebīgs – vaktē brīdi, kad tiek atstātas vaļā guļamistabas durvis, lai ielavītos un piečurātu saimnieku gultu (pēdējais gadījums bija vispār ārpus saprašanas – viņš vienkārši ielēca gultā un apslapināja tur guļošo cilvēku), tāpat viņš arī kakā visneiedomājamākajās vietās, ieskaitot līdzās saviem barības traukiem. Kādēļ runcis tā sācis darīt un vai viņu vēl iespējams pārmācīt?"

Skaidro zoopsiholoģe Inga Cerbule: "Pirmkārt, es ieteiktu pārbaudīt kaķa urīnvadus. Jāvēršas pie vetārsta, kas noskaidros, vai kaķis ir vesels." Iespējams, ka kaķa urīnvados izveidojies iekaisums, kas veicina urīna izdalīšanos nepiemērotos brīžos.

Ja mājās ir vairāki kaķi, Cerbule iesaka katram ieviest atsevišķu kastīti. Taču, ja visiem kaķiem kastīte ir viena, zoopsiholoģe iesaka tomēr parūpēties par vēl vienu. "Ja kaķi spēlē dominances spēles, kādam kaķim var būt bail nokārtoties kopējā kastītē," tā zoopsiholoģe.

Jautāta, vai kaķis var būt apvainojies uz saimniekiem, Cerbule atbild, ka tādā gadījumā kaķi nevajadzētu laist saimnieku guļamistabā, lai dzīvnieks tur nokārtot dabiskās vajadzības vairs nevarētu. Tāpat laikā, kad kaķis ilgstoši turpina nokārtoties ārpus kastītes, nevajadzētu dzīvnieciņu laist uz dīvāna un gultām, kā arī, ja iespējams, noņemt paklāju. Tas darāms, lai atvieglotu saimnieku rūpes un pasargātu mēbeles no kaķa izdarībām.

Runājot par pārtikas ietekmi uz kaķa veselību un uzvedību, Cerbule stāsta: "Protams, var būt arī pārtikas ietekme, bet to nevar zināt, īpaši, ja kaķis visu laiku ēd vienu un to pašu."

"Vecu kaķi pāraudzināt ir diezgan grūti," secina zoopsiholoģe. Ja kaķis dabiskās vajadzības ārpus kastītes nokārto rakstura dēļ, tad gan, visticamāk, dzīvniekam cienījamajā vecumā kaut kas nenotiek pa prātam.

Ja arī tevi, lasītāj, nomoka kāds jautājums par sava mājdzīvnieka paradumiem, iesūti to mums uz adresi mansdraugs@delfi.lv. Mēģināsim palīdzēt!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!