Foto: DELFI
Spēja "nolasīt" savu suni noteikti ir viens no galvenajiem jebkura mīluļa saimnieka uzdevumiem, lai saprastu, kā suns jūtas, taču muitā tas ir īpaši svarīgi. Kā nu ne – suņa darbības galā var būt kāda nelegāla narkotisko vielu, cigarešu vai naudas krava. Tāds ir četrkājaino muitas darbinieku uzdevums, par kuru nodaļas vadītāja mierina – suņiem šis darbs nekaitē.

Valsts ieņēmumu dienesta Muitas pārvaldes Muitas kontroles organizēšanas daļas Kinoloģijas nodaļā šobrīd strādā 44 darba suņi, kas ir apmācīti narkotisko vielu, tabakas izstrādājumu un skaidras naudas meklēšanā. Nodaļas vadītāja Anita Ezis apstiprina, ka, dienestā izmantojot suņus, ir gūti ļoti labi rezultāti. Piemēram, 2015. gadā darba suņi, pildot dienesta pienākumus, 181 gadījumā ir atraduši cigaretes (kopējais to daudzums – 18 589 562 vienības), 665 gadījumos – narkotikas (aptuveni 12 446 grami dažāda veida narkotisko vielu) un divos gadījumos naudu 161 426 eiro vērtībā. Ar katru gadu atklājumu skaits aug, no jauna pierādot – darba suņiem muitā ir liela nozīme un ieguldījums. "2015. gadā kopumā bija 848 gadījumi, kuru atklāšanā piedalījušies darba suņi. Nevienā citā dienestā nav šādu rādītāju, un mums arī nekad tik augsti rādītāji nav bijuši. Skaitļi liecina, ka kontrabanda plaukst un zeļ, un ar to ir jācīnās," skaidro Anita, piebilstot, ka 2014. gadā atklāto gadījumu skaits bijis gandrīz uz pusi mazāks – 423. Taču mūsu saruna nav tikai par skaitļiem. Aiz tiem slēpjas četrkājainie draugi. Kinoloģijas nodaļas vadītājas Anitas stāstījumā ir daudz aizrautības un gandarījuma par paveikto, un ne velti – jau 19 gadus viņa dara to, par ko ir sapņojusi kopš bērnības.

Muitas pārvaldes Kinoloģijas nodaļa ir izveidota 2004. gadā, kad darbā tika izmantoti vien trīs suņi. Sākotnēji muitā nebija ne instruktoru, ne apmācību vietas, ne arī pietiekamas pieredzes darbā ar četrkājainajiem draugiem. Kā suņus izvēlēties? Kā apmācīt? Kāda ir labākā sistēma? Anita stāsta – tolaik daudz vērojuši ārzemju kolēģu praksi, jo pasaulē darba suņus izmanto bieži. Ļoti noderējuši padomi gan no slovākiem, gan čehiem, holandiešiem, austriešiem, zviedriem. 2001. gadā, kad vēl nebija izveidota Kinoloģijas nodaļa, muitas darbinieki piedalījās pirmajā Eiropas čempionātā kinologiem ar narkotiku meklēšanas suņiem. "Toreiz no 13 komandām bijām 12. vietā, pavisam jauni un zaļi. Šobrīd jau paši varam citiem dot padomu," lepojas Anita.

Foto: DELFI
Anita sarunas laikā vairākkārt uzsver, ka kinoloģija ir zinātne, un arī savā darbā muitā viņa un kinologi cenšas izmantot to, kas ir pamatots un pārbaudīts. "Tas nav tikai paņemt un apmācīt suni, kas no malas var šķist vienkārši. Ne katru suni var apmācīt un izmantot darbā," saka nodaļas vadītāja. Lai arī līdz šim nav izveidojusies sadarbība ar zinātniekiem Latvijā, Kinoloģijas nodaļas darbinieki sadarbojas ar speciālistiem ārvalstīs, lai noskaidrotu, kādas ir jaunākās tendences un suņu apmācību metodes. "Ir ļoti interesanti analizēt suņa uzvedību konkrētā situācijā un dažādos apstākļos, kā arī praksē rast atbildes uz jautājumiem par suņa spējām," paskaidro Anita.

"Pašlaik, salīdzinot Baltijas valstis, Latvijas muitas kinoloģijas dienests ir attīstījies vismaz galvas tiesu augstāk," stāsta nodaļas vadītāja, uzreiz piebilstot, ka tas ir dzīvs process, kas nekad nestāv uz vietas. Pasaulē vienmēr parādās jaunas suņu apmācības tendences un sistēmas, tāpēc kādas citas valsts dienests, varbūt, jau rīt iespējams var uzrādīt labākus darba rezultātus.

Bet nu – pie suņiem! Kinoloģijas nodaļā visvairāk ir vācu aitu suņu un beļģu aitu suņu, lai gan Anita stāsta, ka suņu šķirnēm, izvēloties darba suni, izšķirošas nozīmes nav. Līdzās iepriekšminētajām dienestā darbojas arī labradori, springerspanieli, kokerspanieli, jauktenīši, veimārietis un Holandes aitu suns. Jā, arī jauktas šķirnes suņi ir lieliski muitas darbinieki, apstiprina Anita.

Suni apmānīt nevar

Suns parasti pievērš uzmanību aizdomīgajam.

Desmit gadi darba

Ja kinologs nespēj "nolasīt" suņa uzvedību un viņa darbības nepārbauda, tad rezultātu nav.
Anita Ezis, Kinoloģijas nodaļas vadītāja

Narkotiskās vielas nekaitē

Foto: DELFI

Nevis sīknauda, bet tūkstoši

Kad kinologs uzvelk darba drēbes, suns gaida vienu komandu – "Ejam!".
Anita Ezis, Kinoloģijas nodaļas vadītāja

Spēt 'nolasīt' suni

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!