Foto: AP/Scanpix
Dzīvnieku speciālistus visā pasaulē satriekusi kāda šimpanze Ziemeļkorejā. Primāts iemācījies smēķēt, tādējādi piesaistot apmeklētājus jaunatvērtajam Phenjanas Centrālajam zoodārzam, ziņo "Associated Press".

19 gadus vecā šimpanze Acālija mīt zoodārzā Phenjanā, Ziemeļkorejā, un ir iemācījusies smēķēt un pati aizdedzināt cigareti. Tas satraucis daudzus dzīvnieku aizstāvjus. Speciālisti šaubās, vai šimpanze to būtu varējusi izdarīt pati, tāpēc pastāv pieņēmums, ka zoodārza pārstāvji šādu uzvedību ir veicinājuši, cerēdami, ka Acālija piesaistīs apmeklētājus zoodārzam.

Foto: AP/Scanpix
"Associated Press" ziņo, ka vietējie iedzīvotāji par smēķējošo šimpanzi neesot vis šausminājušies, gluži pretēji – neparastā darbība viņus sajūsminājusi. Kādu mirkli līdzās Acālijai esot bijis arī viņas kopējs un treneris, kura vadībā šimpanze paklanījusies skatītājiem un pat nodejojusi īsu deju. Arī smēķēšanas brīdī zoodārza darbinieks bijis klāt.

Ekoloģijas un bioloģijas speciālists Marks Bekofs, kurš strādā Kolorādo Universitātē ASV, "The Dodo" pastāstījis: "Kad izdzirdēju par smēķējošo šimpanzi Acāliju, sajutu riebumu. Tajā nav nekas dabisks, tas nerada pareizu priekšstatu par to, kas ir dzīvnieki. Daudzos zoodārzos pasaulē pret dzīvniekiem izturas slikti, un šis ir vēl viens piemērs."

Foto: AP/Scanpix
"Acālija ir piemērs tam, kā trausla, dzīva būtne tiek izmantota mūsu, cilvēku, izklaidei un baudai, lai gan dzīvniekam tas kaitē," teicis Bekofs.

Savukārt dzīvnieku aizsardzības biedrības "PETA" pārstāve Lielbritānijā Elisa Allena skaidroja: "Ja mums vajadzētu vēl kādu piemēru tam, ka zoodārzi ir tendēti uz peļņu, ne dzīvnieku labklājību, šis noteikti to pierāda. Smēķēšana šimpanzei Acālijai ir tikpat kaitīga, cik mums, cilvēkiem, bet viņas kopēji to pat veicina, lai saņemtu lētus smieklus un vairāk cilvēku, kas ienāk pa zoodārza vārtiem."

Foto: AP/Scanpix
Šimpanze Acālija reizēm izsmēķējot pat paciņu cigarešu dienā, lai arī zoodārzā norāda, ka dzīvnieks dūmu neievelkot. "Associated Press" pārstāvis novēroja, ka šimpanze cigareti spējot aizsmēķēt pat no citas cigaretes.

Dzīvnieku aizsardzības biedrības "Dzīvnieku SOS" pārstāve Laura Karnīte "MansDraugs" pastāstīja, ka arī Rīgas Zooloģiskais dārzs saskaras ar dažādu apmeklētāju attieksmi, tostarp tādiem cilvēkiem, kuri dzīvnieku aplokos met dažādus priekšmetus un baro dzīvniekus. "Problēmas sakne ir tā, ka mēs turam dzīvniekus nebrīvē, nedabiskos apstākļos un kā cilvēku izklaides objektu. Ja mēs tā nedarītu un nerādītu dzīvniekus publikai, šādu problēmu ar apmeklētāju uzvedību nebūtu."

Foto: AP/Scanpix
"Āzijas, Dienvidamerikas un Ziemeļamerikas zoodārzos ir raksturīgi tas, ka tur nav nekā no dzīvnieku aizsardzības un sugu saglabāšanas un tie ir veidoti tikai un vienīgi izklaidei. Tikko no Brazīlijas bija ziņa par lauvām, kas sabarotas ar medikamentiem. Viens zoodārzs deva lauvām miega zāles, pusaizmigušus izvilka saulītē un cilvēki varēja ar viņiem fotografēties. Viena no lauvām beigās aizgāja bojā, jo nevar dzīvniekam katru dienu dot nomierinošos līdzekļus," stāsta Karnīte. "Brīdī, kad saduras peļņas intereses un dzīvnieku intereses, uzvar peļņa. Tas nav nekāds brīnums. Tāpēc dzīvnieku aizsardzības organzācijas pasaulē iestājas pret zoodārziem kā izklaides objektiem, nenoliedzot to, ka zoodārziem var būt pietiekami liela loma sugu saglabāšanā. Tādam ir jābūt zoodārzu darbības virzienam, nevis izklaidei."

"Jebkurā gadījumā, domāju, ka mēs visi saprotam – dzīvniekam nav jāsmēķē," atgādina Karnīte.

Phenjanas Centrālais zoodārzs tika atvērts 2016. gada jūlijā pēc tam, kad piedzīvoja aptuveni divus gadus ilgu renovāciju. Taču jau iepriekš, kad zoodārzs darbojās, saņemtas sūdzības par dzīvnieku labturības apstākļiem. Kāds apmeklētājs tolaik rakstījis, ka šimpanzēm mestas cigaretes, turklāt to darījuši ne tikai apmeklētāji, bet arī zoodārza darbinieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!