Foto: Shutterstock
Par melniem kaķiem netrūkst dažādu leģendu, pieņēmumu un stereotipu. Raganu draugs, laimes un vienlaikus arī nelaimes nesējs... Kāpēc radušies šādi priekšstati par vizuāli skaistajiem un pievilcīgajiem kaķiem?

Raidsabiedrība BBC ziņo, ka melniem kaķiem esot jāgaida par 20 procentiem ilgāk, lai nokļūtu jaunās mājās un cilvēki izvēlētos par viņiem rūpēties. Pie tā vainojams, domājams, priekšstats, ka melni kaķi ir mazāk aktīvi un ne tik draudzīgi, salīdzinot ar daudzkrāsajinajiem, strīpainajiem, plankumainajiem sugas brāļiem. Taču ne vienmēr tas atbilst patiesībai. Daudzi kaķu saimnieki BBC norādījuši, ka viņu melnās krāsas kaķis ir visaktīvākais dzīvnieciņš, kāds vispār ir satikts. Turklāt kaķa izteiksmīgi melnais kažociņš ir viens no iemesliem, kādēļ šie kaķi ir vēl īpašāki. Interesanti, ka no tumšajiem spēkiem un ķecerībām, kādas nereti tiek saistītas ar melnas krāsas mīluļiem, neesot ne miņas, apgalvojuši saimnieki.

Kaķu aizsardzības biedrības pārstāve Daniele Dreipera atklāja: "Cilvēki domā, ka melni kaķi ir garlaicīgāki, salīdzinot ar citas krāsas kaķiem. Patiesībā nevar paredzēt, kāds būs kaķa raksturs, ņemot vērā spalvas krāsu vien. Arī melni kaķi ir jautri, ziņkārīgi un rotaļīgi, gluži kā jebkurš cits kaķis. Melns kaķis var būt tikpat labs kompanjons."

Iespējams, nepatika pret melniem kaķiem rodas, zinot leģendas un nostāstus, kas radušies tālā pagātnē. Piemēram, 16. gadsimtā Itālijā pastāvējis viedoklis, ka gadījumā, ja melns kaķis apguļas uz sasirguša cilvēka gultas, gaidāma nāve. Savukārt Lielbritānijā melna kaķa pārskriešana pāri ielai kāda cilvēka priekšā nozīmē veiksmi, bet ASV – neveiksmi. Pretēji gan esot ar baltiem kaķiem.

Foto: Shutterstock
Līdzīgi kā atrast sešlapu ceriņu ziedu, tā arī balta spalva pilnīgi melnā kaķa kažokā nozīmējot veiksmi. Taču to gan nedrīkstot izraut, citādi no veiksmes vairs nebūšot ne miņas.

Ja Skotijā pie sava nama durvīm sastop svešu melnu kaķi, tas mājoklim atnes labklājību, vēstī BBC. Savukārt karalis Čārlzs I savam kaķim piedēvējis teju vai maģiskas spējas un noteicis, ka gadījumā, ka viņa mīlulis saslims, viss karaļnams aizies postā. Viduslaiku Anglijā pastāvējis viedoklis, ka nedrīkst labprātīgi nogalināt melnu kaķi, jo tādējādi cilvēks pārdotu savu dvēseli velnam.

Protams, netrūkst arī dažādu leģendu par to, ka melni kaķi patiesībā ir dzīvniekos pārvērtušās raganas, vēstī "Bustle". Netrūkst arī tādu cilvēku, kas ir pārliecināti, ka raganas un ļaunie gari nomirstot pārdzimst melnos kaķos.

Zināms, ka ir viena kaķu šķirne, kuras pārstāvji ir tikai melnā kažoka krāsā, un tas ir Bombejas kaķis ar izteiksmīgo skatienu. Taču arī citu šķirņu un pat bezšķirņu kaķīši par piedzimt ar melnu kažociņu. Jāatzīst, cik cilvēku, tik viedokļu, un arī par melnajiem mīluļiem ne visi būs vienisprātis. Kāds, uz ielas sastapies ar šādu peļu junkuriņu, uzreiz atcerēsies par slaveno teicienu, taču cits ar prieku uzņems melno mīluli savās mājās.

Plašāk par melnas krāsas kaķiem lasiet šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!