Foto: Privātais arhīvs
"Žēl putnu. Cilvēka nežēlības un alkatības dēļ viņi ir pakļauti nožēlojamai dzīvei," secina lasītāja Iveta. Viņa veikalā "Depo" novērojusi putnus, kuru uzvedība nepavisam neliecinot par labiem dzīves apstākļiem, taču veikala pārstāve stāsta, ka viss ievērots normas robežās. Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) gan lasītājas novērojumu ņēmis vērā un situāciju sola pārbaudīt.

Iveta putnu krātiņu veikalā "Depo" Krasta ielā 36 ievērojusi jau 2016. gada februārī. Tajā kopā ar žako jeb Āfrikas pelēko papagaili mīt arī rozā kakadu. "Abi ir tēviņi, attiecības starp viņiem ir saspīlētas. Visdrīzāk, abi kaujas, un apkārtējo apstākļu dēļ žako sāk plucināt savas spalvas. Pagaidām gan tas ir tikai pakāpeniski, sācis ar krūtažu... Tāpēc vai nu tūlīt, vai arī pavisam drīz putnam sāksies veselības problēmas. Viņš jau groza galvu un bieži kliedz. Tā kā biju veikalā pa dienu, putns ir aktīvs, īpaši tāpēc, ka apkārt ir cilvēki, pienāk laiks krātiņa tīrīšanai un putnu barošanai. Gaismas putniem nav aptuveni mēnesi. Kopējais iespaids – krūtaža izplūkāta, bet astē atlikušas vien pāris spalvas, kuras fotogrāfijās pat nav redzamas."

"MansDraugs" sazinājās ar veikala "Depo" Krasta ielā 36 pārstāvjiem, kuri apstiprināja, ka veikalā var iegādāties putnus. Pārdevēja pastāstīja, ka putniem tiekot nodrošināti visi vajadzīgie dzīves apstākļi, ir liels būris, kas katru rītu tiekot tīrīts, putniem nodrošināta barība un augļi. Taču pārdevēja noraidīja pieņēmumu, ka putni savā starpā kautos. Jautāta, vai kāds putns pats sev rautu ārā spalvas, pārdevēja teica: "Putni maina spalvu. Dažreiz, kad viņam krīt spalva, viņš to var izraut ārā." Darbiniece noliedza, ka putnam varētu būt tik ļoti izkritusi spalva, ka pat varētu redzēt ādu.

PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere "MansDraugs" informēja, ka aculiecinieces novērojums ir reģistrēts un tiks pārbaudīts, speciālistiem dodoties uz konkrēto veikalu un izpētot situāciju klātienē. Meistere arī pastāstīja, ka veikals "Depo" Krasta ielā 36 ir reģistrēts kā mājas (istabas) dzīvnieku barības tirdzniecības vieta, kurā var tirgot mājas (istabas) dzīvniekus, tostarp putnus. Specializētajām tirdzniecības vietām jānodrošina dzīvnieku fizioloģiskajām un etoloģiskajām vajadzībām atbilstoša uzturēšanās vieta un mikroklimats, piemēram, atbilstoša gaisa un ūdens temperatūra, mitruma režīms, gaisa apmaiņa. Uzturēšanās vieta jāiekārto tā, lai dzīvnieku nevarētu fiziski aizskart nepiederošas personas un lai tas varētu paslēpties, ja tas nepieciešams atbilstoši dzīvnieka etoloģijai, skaidro PVD. Tāpat tirdzniecības vietas īpašniekam jāveic dzīvnieku uzturēšanās vietu tīrīšana un dezinfekcija un jānodrošina dzīvnieku veterinārmedicīniskā aprūpe, kā arī jāparūpējas, lai, kā šajā gadījumā, veikalā būtu vismaz viens darbinieks, kurš ir apmācīts tirdzniecībā esošo dzīvnieku labturības jomā.

Meistere informēja, ka 2015. gadā Latvijā bija 144 mājas (istabas) dzīvnieku tirdzniecības vietas. No pārbaudītajām dzīvnieku tirdzniecības vietām 55 atklātas neatbilstības normatīvo aktu prasībām. Lielākoties (37 gadījumos) PVD ir konstatējis pārkāpumus, kas saistīti ar dokumentāciju. Dzīvnieku turēšanas un aprūpes prasību pārkāpumi konstatēti 24 gadījumos. Informācija par šo gadu vēl neesot apkopota.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!