Foto: Shutterstock

Nē, nē, neviens suns sienā nav skrējis! Raksturojot suņa izskatu, cilvēki mēdz izdomāt dažādus apzīmējumus, kas vieno daudzus mīluļus. Viens no tādiem, piemēram, ir par smaidīšanu, kas raksturīga daudzām suņu šķirnēm. Protams, smaidu veido vien suņa mutes kontūras un cilvēks nevar būt pārliecināts, vai suns tik tiešām smaida. Līdzīgi ir arī ar suņiem, kuri šķietami ieskrējuši sienā jeb kuriem ir plakanāks purniņš. Lai arī, saprotams, neviens suns mērķtiecīgi sienā skrējis nav, lai izveidotu tādu purniņu, un tas ir vien cilvēku radīts salīdzinājums, taču daudziem mīluļiem plakanāks galvaskauss un sarauktāks deguntiņš tik tiešām ir raksturīgs. Kuri tie ir?

Atceries, ka sarauktais purniņš nenozīmē tikai vēl vienu pievilcīgu īpašību suņa labā. Arī pašam saimniekam rūpīgi jāseko līdzi suņa veselībai un tīrībai. Suņukiem ar sarauktu purniņu var nākties biežāk tīrīt krokas, kurās uzkrājas netīrumi, tāpat arī mīluļi jāpieskata karstos laikapstākļos, jo brahicefāli sunīši (kuriem ir saraukts purniņš) slikti pacieš izteiktu karstumu un var ātrāk nogurt, bet lēnāk atgūt spēkus. Jāpievērš arī uzmanība elpošanai caur degunu, turklāt daudzi no sunīšiem var guļot krākt un arī ikdienā izdot krākšanai līdzīgas skaņas. Taču šim faktam noteikti nevajadzētu atturēt no kļūšanas par sunīša saimnieku!

Dāmu sunītis pekinietis

Foto: Shutterstock
Pekinietis ir mierīgs, samērā kluss suns, salīdzinot ar citām mazajām šķirnēm. Tas var dienas lielāko daļu pavadīt arī viens, kompānija un lieka uzmanība obligāti nav nepieciešama, bet, kad saimnieks mājās, neatkāpsies no viņa ne soli. Šis skaistais ķepainis ir lielisks sabiedrotais senioriem tieši savu pielāgošanās spēju dēļ. Kinoloģe Maiga Dzērvīte dalās pieredzē, kā ir dzīvot kopā ar pekiniešiem, cik labi tie satiek ar mazbērniem un kāpēc šīs šķirnes suns piemērots mierīgai dzīvei kopā ar senioru.

Viņa par pekiniešiem "MansDraugs" atklājusi, ka suņi ir gana universāli un pielāgosies dzīvei dažādos apstākļos, atkarībā no tā, kur dzīvo viņa saimnieks: "Rūpes par pekiniešiem neprasa daudz laika un enerģijas. Viņiem patīk skraidīt pa lauku, doties pastaigās, bet neprotestēs arī pret dzīvi iekštelpās un retākām pastaigām, ja saimnieks nevar izvest suni laukā."

Pekinietis izceļas ar savu skaisto kažoku. Visiem pekiniešiem jābūt melnām lūpām, melnam degunam un ap acīm melnam. Kažoks var būt jebkādā tonī, jebkurā krāsā – arī pilnībā gaišs un melns.

Savukārt Starptautiskās Kinoloģiskās federācijas apstiprinātais šķirnes standarts vēsta, ka pekinietis izskatā atgādina lauviņu, kurai ir ārkārtīgi gudrs paskats. Suņuks ir mazs, mīlīgs, bezbailīgs, rotaļīgs un gandrīz vai kā mazs āksts, kas tā vien tieksies iepriecināt savu saimnieku. Galviņa ir salīdzinoši liela, taču sarauktais un plakanais purniņš galvu padara platāku. Uz purniņa var būt novērojama arī ādas kroka, taču pārāk daudz krokas standartā netiek atzītas, īpaši virs deguna.

Lasīt vairāk

Darbīgais Briseles grifons ar pērtiķa seju

Foto: Shutterstock

Vai ir daudz suņu šķirņu, kuru popularitātes veicināšanā liela loma bijusi aktierim Džekam Nikolsonam? Briseles grifons ir viens no tādiem suņukiem. Saukts arī par "pērtiķa seju", augumā mazais suņuks ir rets, taču ārkārtīgi darbīgs četrkājainais draugs, kuru bija iemīļojusi arī Beļģijas karaliene.

Kamēr pekinieti salīdzina ar mazu lauviņu, maziem primātiņiem līdzīgais purniņš ir tas, kura dēļ Briseles grifonu salīdzina ar pērtiķēnu un kas piešķir četrkājainajam draugam vēl interesantāku skatu. Turklāt, runājot par grifonu, var nošķirt trīs grifonu šķirnes, kuras ir savstarpēji līdzīgas: Brabantes grifons, Briseles grifons un beļģu grifons. Brabantes grifonam raksturīgs gluds kažoks, Briseles grifonam – raupjš un sarkanīgs kažoks, bet beļģu grifona raupjais kažoks var būt dažādās krāsās.

Starptautiskās kinoloģiskās federācijas apstiprinātais šķirnes standarts suņa galviņu raksturo kā vienu no neparastākajām suņa ķermeņa daļām, tā uz pārējā ķermeņa fona izskatās salīdzinoši liela, turklāt mīluļa galviņai tiek piedēvēta ne tikai pērtiķim, bet arī cilvēkam raksturīgā izteiksme. Raksturots, ka suņa deguntiņš ir uzraukts uz augšu, lai būtu vienā plaknē ar zodu un pieri.

Grifons ir izteikts ģimenes mīlulis un cilvēka kompanjons, kurš vislabāk jutīsies tur, kur līdzās ir saimnieks. Kopīgas rotaļas, atpūšanās, jaunu komandu apgūšana, bumbiņas mētāšana un jebkas cits, kur piedalās suns un saimnieks, būs grifona prieka brīži.

Lasīt vairāk

Imperatoru lielākais dārgums Japāņu hins

Foto: Shutterstock

Ietiepīgais amerikāņu džentlmenis Bostonas terjers

Foto: Shutterstock

Izskatās kā buldogs, bet nav buldogs. Kas tas ir? Redzot attēlā Bostonas terjeru, ne viens vien cilvēks noteikti padomās – tas taču franču buldogs! Tālu no patiesības tas gan nav, jo Bostonas terjera senčos tiešām ir franču buldogi. Kāpēc terjers nosaukts pilsētas vārdā un salīdzināts ar džentlmeni?

Salīdzinot ar franču buldogu, kura purniņu var klāt pat vairākas krokas, viņa "atvase" Bostonas terjers ir gandrīz vai bez krokām. Abus, kā jau radiniekus, vieno stāvās austiņas un spēcīgā ķermeņa uzbūve, kā arī lieliskās rakstura īpašības, kuras šos mīluļus padara par īpaši valdzinošiem un lieliskiem kompanjoniem.

Iespējams, visbiežāk Bostonas terjerus gadīsies redzēt tieši melnbaltā kažociņa krāsā, un te noteikti vērts pievērst uzmanīgu krāsu salikumam. Vērīgākie cilvēki noteikti ieraudzīs, ka krāsu spēle kažociņā veido asociācijas ar vīrieša uzvalku, tādējādi radot salīdzinājumu ar amerikāņu džentlmeni. Taču kažoks var būt arī citās krāsās.

Bostonas terjers būs lielisks mājdzīvnieks un mīlulis jebkura vecuma ģimenes loceklim. Gudrība, paklausība, draudzīgums un dzīvesprieks noteikti raksturo šo sunīti.

Lasīt vairāk

Ārkārtīgi populārais franču buldogs

Foto: Shutterstock

Mazais, kompaktais franču buldogs ir liels cilvēku draugs, kurš ļoti pieķeras savam saimniekam, un ir kā uzburts uz bērniem. Suns parasti draudzīgi sasveicinās ar ikvienu ciemiņu. Šis piemīlīgā purniņa un "sikspārņa" ausu īpašnieks vienlīdz labi jutīsies kā pilsētas dzīvoklī, tā privātmājā.

Iespējams, tieši franču buldogs būs tas sunītis, kurš vispirms ienāks prātā, domājot par mīluļiem ar plakanāku purniņu. Sunīši ir brahicefāli, kas nozīmē, ka jāseko līdzi viņu veselības stāvoklim un tam, vai ar elpošanu nav radušās problēmas. Sunīši miegā krāc un dienas laikā siekalojas, taču tas noteikti nav šķērslis, lai "francītis" kļūtu par lielisku mājas mīluli!

Arī šo sunīti mēdz raksturot kā suņu pasaules klaunu. Tiesa, viņš var būt visai ietiepīgs, taču pārsvarā ir augumā neliels, mīļš, draudzīgs, uzmanīgs, arī izturīgs dzīvnieciņš, kuram saimnieks ir visa pasaule. Viņš būs paklausīgs un sekos savam saimniekam kā "aste". Šim mīlulim nav nepieciešama liela fiziskā slodze; ja tāda būs, turpmāko dienas daļu sunītis pavadīs laiskā mierā, saldi gulšņādams. Reizēm var pat atpūsties arī nākamajā dienā. Tāpēc nav vēlams suni pārlieku noslogot. Šī iemesla dēļ franču buldogs ir lielisks suns dzīvei pilsētā.

Lasīt vairāk

Mopsis, kurš vilina izskata un rakstura dēļ

Foto: Shutterstock

Mopsis ir viens no tiem sunīšiem, kuri bieži vien liek uz garām pagājušo mīluli atskatīties. Kas ir tas, kas šajos dzīvnieciņos vilina visvairāk? Iespējams, tā ir aktivitāte, ko izrāda augumā ārkārtīgi mazais mopsis. Iespējams, tās ir divas lielās, apaļās actiņas, kas uz visa ķermeņa fona izskatās iespaidīgi. Ticams, ka tas ir vairāku īpašību kopums, kas mopsi padara par ļoti mīlētu un cienītu mājdzīvnieku.

Līdzīgi kā citiem šajā rakstā minētajiem mīluļiem, arī mopsim ir sarauktais purniņš, un šīs īpašības zinātāji jau sapratīs, kam jāpievērš uzmanība, rūpējoties par mopsi. Tās ir ne tikai regulāras krunciņu tīrīšanas reizes un elpošanas uzmanīšana, bet arī rūpes par actiņām. Lai arī acīmredzamas vainas tām var nebūt, labāk reizi pa reizei doties pie veterinārārsta, kas četrkājaino draugu apskatīs. Ne vienmēr saimnieks var laikus pamanīt redzes problēmas, kas sāk veidoties.

Lai arī mopsis var būt gana aktīvs, viņš ir lieliski piemērots dzīvei pilsētā. Mājoklī suņuks būs uzmanīgs un nemaz neuzvedīsies kā zilonis trauku veikalā, turklāt nedarīs pāri arī citiem ģimenes locekļiem. Arī bērniem mīlīgais sunītis būs lielisks draugs.

Plašā skatiena dēļ var šķist, ka suns allaž ir par kaut ko sajūsmā, iepriecināts vai ziņkārīgs. Un sunīša patīkamā rakstura dēļ to nav grūti iztēloties, jo mīlulis tik tiešām ar savām darbībām spēs sagādāt prieku ikvienam, kas atrodas mopsim līdzās.

Dižciltīgais šicū ar garo spalvu

Foto: Shutterstock

Arī šicū izskats atgādina par dižciltīgu ģimenes mīluli, kuram vieta ir teju vai uz atsevišķa krēsla! Nē, tas nav pārspīlējums, ko karalisku aprūpi un vietu sabiedrībā sunīši guvuši jau tālā, tālā pagātnē, kad pelnīti kļuvuši par galma dāmu un kungu iecienītāko četrkājaino kompanjonu. Garā, elegantā spalva paspilgtina sunīša eleganci un grāciju, un gandrīz vai instinktīvi šķiet, ka šis mīlulis ticis radīts dzīvei līdzās cilvēkam.

Sunītis ir mazs un draiskulīgs, draudzīgs un dzīvespriecīgs, taču var būt arī gana neatkarīgs un patstāvīgs. Visai viegli viņu var iedomāties, dzīvojam līdzās augstmaņiem un priecējot viņus ar saviem rotaļīgajiem priekšnesumiem.

Līdzīgi kā pārējiem sunīšiem, arī šicū purniņš ir saraukts un apaļš, garā spalva klāj kā mīluļa vēderiņu, muguru un kājas, tā arī galviņu. Tāpēc nereti saimnieki izvēlas spalvas suņa galvvidū sasiet astītē, lai tās netraucētu mīlulim redzēt, taču saimniekam ar šo vajag būt ļoti uzmanīgam un atbildīgam. Modes vārdā nevajadzētu apdraudēt dzīvnieciņa veselību un redzi, tāpēc, ja garā spalva traucē sunītim ikdienas dzīvē, to vajadzēt doties pie speciālista apcirpt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!