Redzot kādu sunīti, kas ir tas, par ko vispirms iedomājamies? Par to, cik liels vai mazs, vecs vai jauns, mierīgs vai aktīvs viņš ir, vai ne? Taču – vai esi kādreiz iedomājies, kuri tad ir lielākie, mierīgākie un pat retākie suņi pasaulē? Piedāvājam aplūkot vairākus šķirņu apkopojumus, kuri, iespējams, papildinās vai atsvaidzinās tavas zināšanas.

Desmit labākie ganu suņi pasaulē

Foto: Shutterstock

Sargsuņi, medību suņi, mīluļi, kas radīti cilvēka kompānijai... Četrkājainie draugi jau izsenis izmantoti dažādiem mērķiem, liekot lietā dzīvnieku labākās īpašības. Spēcīgā oža noder medībās, atlētiskais ķermenis – sargāšanā, bet mazie un dekoratīvie suņuki ērti iekārtojas saimnieka klēpī. Ir vēl kāda suņu grupa – ganu suņi. Par tiem šoreiz.

Lasīt vairāk

Desmit veselīgākās suņu šķirnes

Foto: Shutterstock

Paredzēt, vai suns būs vesels visu savu mūžu, ir neiespējami. Ķibeles var gadīties jebkurā dienā, un par savu veselību nevar būt pārliecināts pat cilvēks. Ja vakarā pašsajūta ir laba, nākamajā dienā kāds var pamosties ar mokošām galvassāpēm vai sarkanu kaklu. Taču starp visām suņu šķirnēm tomēr ir nosakāmi tie mīluļi, kuri ir mazāk pakļauti dažādām ģenētiskām problēmām, kā arī tām kaitēm, kas saistītas ar kauliem, ādu. "PetMD" piedāvā desmit šķirnes, kuras veterinārārsti un speciālisti atzinuši par īpaši veselīgām. Atceries – tas, ka tava suņa šķirne nav šajā sarakstā, nenozīmē, ka viņš noteikti ir nevesels! Tā kā šķirņu ir daudz, visas tās nemaz nav iespējams aptvert vienā apkopojumā.

Lasīt vairāk

Suņi, kas mājās var atstāt lielāko nekārtību

Foto: Shutterstock

Uzņemties rūpes par suņuku nenozīmē tikai izvest mīluli pastaigā, pabarot un samīļot. Saimniekam jāapzinās, ka nu viņa dienaskārtībā ienāks arī daži ne visai patīkami pienākumi, piemēram, regulāri satīrīt suņa siekalas no grīdas vai savākt spalvu kamolus, ja mīlulim tā mainās. "Pet360" un "Iheartdogs" izvēlētas desmit suņu šķirnes, kuru kopšanā saimniekam var nākties īpaši papūlēties.

Lasīt vairāk

Foto: Desmit smaidīgākie suņuki, kas liks priecāties ik dienu

Foto: Shutterstock

Paskatoties uz četrkājaino draugu, reizēm šķiet, ka suņuks smaida. Augšup savilktie lūpu kaktiņi allaž atgādina cilvēkam tik ierasto smaidu, un nereti to piedēvē arī mājas mīluļiem. Tāpēc esam izvēlējušies desmit suņu šķirnes, kuru pārstāvji ir vieni no smaidīgākajiem suņukiem pasaulē. Ar tādiem, protams, ikdiena mājoklī būs priecīgāka un saulaināka, un ikviens mājas viesis nespēs ne acis atraut no pūkainā drauga!

Lasīt vairāk

Mīlīgi suņuki, kurus iesaka nepieredzējušiem saimniekiem

Foto: Shutterstock

Pirmā suņuka izvēle ir atbildīgs brīdis. Pirms tam jāapsver gan tas, cik lielam vajadzētu būt iecerētajam mājas mīlulim, gan arī viņa rakstura īpašības, kas atrodamas katras suņu šķirnes aprakstā. Lai saimniekam nebūtu lieki jālauza galva, "Vetstreet" apkopoti vairāku veterinārārstu padomi, kuras suņu šķirnes visbiežāk izvēlas nepieredzējuši saimnieki, proti, tie, kas mājas mīluli izvēlas pirmoreiz.

Lasīt vairāk

Suņu šķirnes, kuras neiesaka nepieredzējušiem saimniekiem

Foto: Shutterstock

No instinktiem neizbēgsi, norāda speciālisti. Ja suns ir radis, piemēram, dzīt pēdas, tad ar to jārēķinās arī tad, ja mīlulis mīt dzīvoklī. Tāpēc saimniekam, izvēloties suņu šķirni, ir jārēķinās ar visām tās īpatnībām. Ir suņi, kas izteikti met spalvu, ir tādi, kas siekalojas, bet citiem vajadzīgi regulāri izbraucieni, piemēram, uz pļavu vai mežu, kur suns var izskrieties un mazināt enerģiju, kā arī fiziski nogurt. Vai to spēj nodrošināt?

Lasīt vairāk

Aizies svešiniekam līdzi – desmit sliktākie mājas sargi, kuriem nevar uzticēties

Foto: Shutterstock

Ko dara suns, kas sadzirdējis svešinieka tuvošanos? Protams, sāk aizrautīgi riet un pievērst arī saimnieka uzmanību. Taču, izrādās, ir arī tādas suņu šķirnes, kuru pārstāvji gatavi pat sadraudzēties ar svešiniekiem un pat ienaidniekiem, pat ja viņi šķērso suņa teritoriju. Iepazīsties ar tām! Vai suņu uzvedību esi pieredzējis arī savā dzīvē?

Lasīt vairāk

Desmit spēcīgākie suņi pasaulē

Foto: Shutterstock

Vai bieži esi aizdomājies, cik patiesībā spēcīgs ir tavs suns? Te lieti noder šķirnes vēsture, kas vairumā gadījumu pavēsta, vai suns senatnē kalpojis kā lopu gans, kamanu vilcējs, varbūt pat sacenties ar sugasbrāļiem. Joprojām ir nosakāmas tās suņu šķirnes, kuru pārstāvji ir spēcīgāki par pārējiem.

Lasīt vairāk

Desmit labākie sargsuņi pasaulē

Foto: Shutterstock

Lai arī mūsdienās suņi tiek vairāk izmantoti kā mājas mīluļi, nevis mājas sargi, vairākas suņu šķirnes jau vēsturiski veidojušās kā mājas, mantas un cilvēku aizstāvji. Tāpēc arī ir nosakāmas tās suņu šķirnes, kuru pārstāvjus uzskata par labākajiem sargsuņiem. Arī joprojām suņi, piemēram, lauku teritorijās lieliski pilda savus pienākumus, kurus cilvēki novērtējuši jau izsenis.

Lasīt vairāk

Desmit bīstamākie suņi pasaulē

Foto: Shutterstock

Lai arī pierasts, ka četrkājainie draugi ir cilvēka sabiedrotie un bez iemesla savam saimniekam neuzbrūk, reizēm pat niecīgākā kustība dzīvniekos var sacelt trauksmi un izraisīt agresiju. Nereti kā īpaši bīstami un agresīvi tiek pasludināti suņi no kādas konkrētas šķirnes, par ko plašāk vari lasīt šeit. Taču atceries – neviens suns nepiedzimst par agresīvu un dusmīgu dzīvnieku. Nereti nevēlamā un nepatīkamā rakstura veicināšanā pat piedalās suņa saimnieks.

Lasīt vairāk

Pasaulē lielākie suņi – draudzīgi rotaļu biedri un uzticami sargi

Foto: Shutterstock

Lieli suņi ar lielu mīlestību – tā varētu raksturot daudzas no lielākajām suņu šķirnēm. Lai arī suņu izskats liecina, ka viņi ir draudīgi un pat bīstami, vairums suņu ir kompānijas dvēseles, kam patīk kā pieaugušie, tā bērni. Un nav nemaz pamatoti domāt, ka lielie dzīvnieki izmēra dēļ ir tūļīgi un neveikli, jo iespaidīgie un raksturā daudz mierīgākie suņi mēdz būt krietni vien mierīgāki, nosvērtāki un uzmanīgāki pret apkārtējo pasauli, cilvēkiem un priekšmetiem.

Lasīt vairāk

Desmit retas un mazzināmas suņu šķirnes

Foto: Shutterstock

Vācu aitu suns, Jorkšīras terjers, čivava un citas šķirnes, domājams, ir tās, kuru pārstāvjus cilvēki spētu atpazīt uzreiz. Taču, kā ir ar mazāk zināmām un daudzviet neizplatītām suņu šķirnēm? Lai arī tās varētu šķist vizuāli līdzīgas jau zināmām šķirnēm, patiesībā ir pavisam citas. Apskatām dažās no tām! Pavēro šos suņus, jo, iespējams, kādu no tiem tomēr esi sastapis savā ceļā vai redzējis dzīvnieku izstādēs!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!