Foto: Shutterstock
Kā jau tas pavasarim raksturīgs, iestājoties siltākam laikam, Latvijā sāk atgriezties migrantu sugas. Viens no zināmākajiem putniem, baltais stārķis, arī jau pamazām atgriežas mājās, liecina dati portālā "Latvijasputni.lv".

Pirmie novērojumi par baltajiem stārķiem šajā gadā vēsta, ka viens no šīs sugas pārstāvjiem manīts 12. martā Talsu novada Pastendē. Savukārt pēc pāris dienām, 14. martā, baltais stārķis lidojumā manīts virs Ventspils, vēl viens Iecavas novada Līčupēs, bet cits Vecpiebalgas novada Dzērbenes pagastā. Tāpat viens putns manīts arī Gulbenes novada Stāmerienas pagastā, tas noticis 15. martā.

Šie datumi gan īpaši neizceļas uz iepriekšējo novērojumu fona, jo agrākais laiks, kad baltais stārķis novērots Latvijā, bija 2015. gada 4. martā. Pirms 10 gadiem, 2007. gadā, baltais stārķis novērots arī 9. martā.

Portālā vēstīts, ka baltais stārķis (Ciconia ciconia) ir Latvijā izplatīts ligzdotājs, kurš ziemu nepavada mūsu teritorijā. Putni migrē uz siltākām ziemošanas vietām Āfrikā vai tās tuvumā, tāpēc tie stārķi, kurus ziemas mēnešos izdodas redzēt Latvijā, ticams, bijuši ievainoti, neveseli vai novārguši, nespējot sekot līdzi sugasbrāļiem migrācijā. Ziemu tie pārlaiž tepat, un nereti par putniem parūpējas iedzīvotāji, tos pieņemot savos šķūņos un barojot. Līdzīgs gadījums novērots pērn, 2016. gadā, kad februāra beigās Ķekavā manīts baltais stārķis, kurš, kā pieļāva eksperti, bija vien "šķūnīša migrants" jeb putns, kas nebija devies uz siltajām zemēm un palicis Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!