Foto: Shutterstock

Lai arī līdz šim AS "Tukuma straume" valsts iestādēs galvenokārt vērsās saistībā ar veterinārārstu darbībām publiskajā telpā, nu tapis zināms, ka policijā saņemts iesniegums par biedrību, kura savā "Facebook" profilā publicē stāstus par suņiem, saslimušiem ar barības vada paplašināšanos jeb megaesophagus, un kurā apvienojušies vairāki suņu saimnieki. Policijā skaidroja, ka ierosināts kriminālprocess par neslavas celšanu masu saziņas līdzeklī.

AS "Tukuma straume" priekšsēdētājs Aivars Podnieks jau iepriekš "MansDraugs" norādīja, ka pret atsevišķiem veterinārārstiem un juridiskām personām (veterinārajām klīnikām) iesniedzis prasību tiesā. Savukārt aizvadītajā nedēļā, publiskajā telpā izskanējušos pieņēmumus par "Dogo" sauso barību kā iemeslu suņu saslimšanai raksturojot kā nomelnošanas kampaņu, Podnieks paziņoja, ka pret dažām personām uzsākts arī kriminālprocess. Uzņēmuma pārstāvji "MansDraugs" informēja: ""Tukuma straume" ir iesniegusi iesniegumu valsts policijā, pamatojoties uz kuru ir ierosināts kriminālprocess par biedrības "Megaesophagus Latvia upuri" "Facebook" lapā publicēto informāciju, kas, iespējams, satur nepatiesus un maldinošus apgalvojumus par uzņēmuma ražoto suņu barību "Dogo"."

Valsts policijas (VP) Zemgales reģiona pārvaldes (ZRP) galvenā speciāliste Ieva Sietniece "MansDraugs" norādīja: "VP ZRP Tukuma iecirknī sākotnēji tika uzsākts kriminālprocess pēc [Krimināllikuma] 15. nodaļas "Noziedzīgi nodarījumi pret personas brīvību, godu un cieņu" un tagad kvalificēts pēc Krimināllikuma 157. panta 2. daļas "Par neslavas celšanu masu saziņas līdzeklī"." Jautāta, kad policijā saņemts iesniegums un kāda ir šī procesa attīstība, Sietniece izmeklēšanas interesēs plašāku komentāru nesniedza, vien norādīja, ka kriminālprocesa ietvaros tiek skaidroti notikušā apstākļi un process uzsākts sakarā ar saņemto iesniegumu.

"MansDraugs" vērsās pie Lailas Lejas, kura ir viena no biedrības dibinātājām. Viņa gan uzreiz norādīja, ka plašāk par to, kas saistīts ar kriminālprocesu, skaidros pieaicinātais advokāts Saulvedis Vārpiņš, taču sarunā Leja apstiprināja, ka par procesu viņa ir informēta: "Mēs kā biedrība šādu informāciju no policijas neesam saņēmuši. Šo informāciju "Tukuma straume" ir ielikusi mūsu "Megaesophagus Latvia upuri" "Facebook" lapā, iekopētu apmeklētāju ierakstos." Leja norādīja, ka šādu informāciju saņēmusi vien pagājušajā nedēļā, kad par kriminālprocesu "MansDraugs" informēja arī valdes priekšsēdētājs.

Foto: Shutterstock

Savukārt advokāts Vārpiņš sarunā skaidroja: "Šis process šobrīd izskatās ļoti dīvains. Piemēram, ātrums, ar kādu šis process ir ierosināts, jo parasti policija nav tik raita uz kriminālprocesa rosināšanu, īpaši strīdīgos jautājumos. Jebkurā citā gadījumā, kurā ir pat daudz rupjāki izteicieni, slikta informācija par kādu cilvēku, kas skar arī ģimenes dzīvi, policija mēnešiem un pat gadiem taisa resoriskās pārbaudes, meklē, skaidro... Šeit nedēļas laikā ir process. Es uzskatu, ka tas ir juridiski nepareizi. Jāņem vērā, ka ieinteresētais uzņēmums atrodas Tukumā un arī policija ir Tukumā. Kāpēc Tukums to izmeklē? Ir taču nozieguma izdarīšanas vieta, bet kāpēc tas ir Tukums?"

Lai arī advokāta rīcībā šobrīd esot vien tā informācija, ko viņam sniegusi biedrības pārstāve Leja, Vārpiņš izteicās, ka, viņaprāt, šādam procesam nav pamatojuma: "Juridiski šobrīd es neredzu pamatu šāda procesa ierosināšanai, bet informācija, kas ir manā rīcībā, ir pārāk maza, to ir sniegusi tikai Lailas Lejas biedrība. Šobrīd gaidām, kad policija mūs uzaicinās un dos iespēju noskaidrot ko vairāk. Izejot no tā, kādu informāciju saņemsim, varēsim spriest, cik pamatoti ir par to sūdzēties."

Jautāts, vai saimniekiem, kuru suņi saslimuši ar barības vada paplašināšanos un kuri publiskajā telpā publicējuši savus viedokļus, būtu jāsatraucas, Vārpiņš atbildēja: "Uzskatu, ka šobrīd Lailai Lejai, viņas biedrībai un tās biedriem nav, par ko uztraukties. No īsā paziņojuma, ka ir ierosināts kriminālprocess par maldinošu, cieņu aizskarošu informāciju, viņu viedoklis ir miglā tīts."

Vārpiņš arī izteica pieņēmumus par to, kā process varētu attīstīties: "Policijai nāksies pārbaudīt objektīvo patiesību, tādā gadījumā vēlreiz būs jāpārbauda, vai informācija bija patiesa. Gribot negribot, būsim spiesti pieķerties pie jautājuma – bija vai nebija šī informācija maldinoša un vai suņu barība bija kaitīga. Tas būs ārkārtīgi grūti."

Atgādinām, ka joprojām nav noskaidrots cēlonis suņu barības vada paplašināšanās uzliesmojumam, kura dēļ miruši vairāki suņi. Speciāliste Ilze Matīse-Van Houtana paziņoja, ka uzliesmojums ir beidzies un saslimušo suņu skaits krities.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!