Foto: DELFI
"Mēs pret visu attiecamies ļoti atklāti, jo mums nav nekā slēpjama," Tukumā, tiekoties ar "MansDraugs", saka AS "Tukuma straume" valdes priekšsēdētājs Aivars Podnieks, stāstot par ražotni un jau gandrīz divus gadus ilgušo skandālu, kurā iesaistīta "Dogo" barība. Tā pati, ko veterinārārsti uzskata par saistītu ar gandrīz 240 suņu saslimušanu ar barības vada paplašināšanos. Sarunā Podnieks arī negaidīti paziņo, ka jau 2015. gadā esot brīdināts par iespējamo scenāriju – ka suņi saslimšot un tajā vainos viņa ražoto barību.

No 2014. gada līdz pat šim brīdim Latvijā minētā slimība konstatēta 238 suņiem. Slimības laikā uzņemtā barība uzkrājas suņa barības vadā, kas var izrādīties arī letāli. Veterinārārsti, aptaujājot saimniekus un veicot pētījumus, izteikuši pieņēmumu, ka vainīga varētu būt tieši "Tukuma straumes" ražotā suņu sausā barība "Dogo", ko ēduši vairāk nekā 90 procenti slimo suņu, taču pētījums to līdz galam nepierāda. Barības ražotājs vairākkārt publiskajā telpā paudis, ka "Dogo" barība esot pārbaudīta un droša, kā arī par neslavas celšanu iesūdzējis tiesā atsevišķas fiziskas un juridiskas personas. Pārbaudes ražotnē vairākkārt veicis arī Pārtikas un veterinārais dienests, kas nekādus pārkāpumus nav konstatējis.

'Tas ir jūsu darba rezultāts'

Valdes priekšsēdētājs Aivars Podnieks "Tukuma straumē" strādā jau aptuveni 16 gadus. Šo gadu laikā uzņēmumā investēti vairāk nekā 16 miljoni eiro un realizētas vairākas Eiropas programmas.

"Protams, žēl par šo ažiotāžu, bet es saviem darbiniekiem saku: "Tas ir jūsu darba rezultāts, jo neviens nav priecīgs, kad viņu izstumj no tirgus, un mūs tirgū ar atplestām rokām negaida." Mums ir jābūt gataviem tam, ka pret mums cīnīsies ne tikai ar godīgām, bet arī ar negodīgām metodēm. No rietumiem ienāk ne tikai pozitīvais, bet arī negatīvais, konkurence ir nežēlīga," par pēdējā pusotra gada nedienām saka priekšsēdētājs, kas visu šo laiku apgalvojis, ka skandāls ar saslimušajiem un arī mirušajiem suņiem ir nomelnošanas kampaņa. Tas gan nekādi neatspēko faktu, ka Latvijā saslimuši gandrīz 240 suņi, no kuriem lielākā daļa ēduši "Dogo" pārtiku.

Foto: DELFI
"To mēs izjutām ļoti spilgti, jo pagājušajā gadā, mēnesī, kad sākās ažiotāža un organizētā kampaņa pret mums, jutām, ka tā iespaido apjomus. Kad kampaņa norima, no oktobra līdz decembrim apjomi atgriezās un bija pat vēl lielāki nekā pirms tam. Kampaņa sākās brīdī, kad vairāki vietējie veikalu tīkli mūs pārvērtēja no lokālās uz internacionālo preču zīmi, par ko mums bija sarunas jau iepriekš," paskaidro Podnieks. Pēc viesošanās ražotnē, lūgti precizēt apjomu kritumu, uzņēmuma pārstāvji precīzus datus nespēja sniegt, pamatojot to ar atbildīgā darbinieka, kura rīcībā esot visi dati, slimību.

Uzņēmuma pamatnozares ir barības ražošana produktīviem dzīvniekiem (piemēram, govīm un cūkām), kaķiem un suņiem, kā arī graudu pirmapstrāde, glabāšana un tirdzniecība. Kad "MansDraugs" viesojas ražotnē, Podnieks norāda uz lielo ēku, kur glabājas 45 tūkstoši tonnu graudu. Barība mājdzīvniekiem tiekot ražota atsevišķā ēkā, bet barība produktīviem dzīvniekiem – vēl citā. Tāpēc priekšsēdētājs noliedz, ka uz vienām un tām pašām iekārtām tiktu ražota barība gan, piemēram, govīm, gan suņiem.

Viens no lielākajiem īstenotajiem projektiem uzņēmumā bijis pilnīgi jaunas mājas (istabas) dzīvnieku barības rūpnīcas izveide. Podnieks stāsta, ka izvēlēta vācu tehnoloģija, kura darbojas automātiski, proti, ar datora palīdzību. "Tas mums deva labus rezultātus gan ražošanā, gan kvalitātē, gan sortimentā un energoefektivitātē. Kad uzcēlām jaunu rūpnīcu produktīviem dzīvniekiem, elektrības patēriņš samazinājās uz pusi," skaidro valdes priekšsēdētājs.

Pārsteigti klienti un labākās tehnoloģijas

"Tukuma straume" bijis pirmais uzņēmums, kas Latvijā sācis ražot mājdzīvnieku barību. Laika gaitā veikti ražošanas uzlabojumi, un pašlaik jauda mājdzīvnieku barības ražotnē ir līdz 2,5 tonnām stundā. "Mēnesī varam saražot pat līdz 1500 tonnām, kas pilnībā spēj nodrošināt Latvijas tirgu," saka Podnieks.

Foto: DELFI
"Kad izstrādājām receptūru un dizainu un palaidām apritē "Dogo", bija daudz cilvēku, kas vaicāja, kāpēc mēs paši neražojam un tirgojam importēto barību. Klienti bija pārsteigti, kad teicām, ka tā ir uz vietas ražota barība," stāsta valdes priekšsēdētājs, uzsverot, ka ražošanā izvēlēta dārga tehnoloģija, kuru nepieciešamības gadījumā varot pat vadīt no ārzemēm. Uz vietas visa produkcija tiekot uzraudzīta un laboratoriski pārbaudīta.

Meklējot izejvielu piegādātājus, uzņēmums apskatījis piedāvājumu kaimiņvalstīs, taču Podnieks atzīst, ka ne vienmēr tuvumā izdodas atrast vislabāko risinājumu: "Izejvielu izvēlē skatāmies uz kvalitāti un ražošanas apjomiem. Piemēram, aitu miltus mēs nevarējām atrast pat Eiropā, bija jāizvēlas starp Jaunzēlandi un Austrāliju, taču zinām, ka tur ir lieli apjomi un viņi spēj piegādāt svaigu, augstas kvalitātes produktu, kuri konkrēto izejvielu piegādā vēl citām rūpnīcām. Piemēram, dabīgās aromātvielas iegūstam no franču un amerikāņu kompānijām." Slapjo barību gan neražojot "Tukuma straumē", to iepērkot no rūpnīcas Vācijā. Arī tā esot sertificēta atbilstoši cilvēku pārtikas standartiem, stāsta Podnieks.

Foto: DELFI
"Latvijā mēs galvenokārt izvēlamies graudaugu produktus, bet gaļas produktus – gan no Eiropas, gan citām valstīm, piemēram, Jaunzēlandes," skaidro Podnieks. Iespēju, ka kādā posmā varētu tikt piedāvāts nekvalitatīvs produkts, kas ietekmētu visu suņu un kaķu barības produkciju, viņš izslēdz. "Izejvielas ir no pārbaudītām rūpnīcām. Un pasaulē nav precedentu, ka šī slimība [barības vada paplašināšanās – red.piez.] būtu no barības."
Foto: DELFI
Dodoties gar iekārtām, dzirdams, kā gatavās produkcijas granulas cita pēc citas iebirst lielā, zilā "Dogo" maisā. Produkcija tiek automātiski sasvērta un safasēta, turklāt tai nosūc putekļus, lai barību atbrīvotu no sīkajām daļiņām. Pie iekārtas stāv darbinieks, kurš pārbauda, vai lielais maiss ir piepildīts un aizšūts.

Tālāk pa lenti pilnais maiss nonāk līdz automātiskai ierīcei, kas lielos maisus sakārto paletēs, kuras pēc tam ar caurspīdīgu plēvi tiek aptītas un ar auto iekrāvēja palīdzību novietotas noliktavā. Vienlaikus tiek fasēti tikai viena veida barības iepakojumi. Dienā, kad ražotnē viesojas "MansDraugs", tiek ražota sausā barība "Dogo" ar gaļu lielajā iepakojumā.

Foto: DELFI

"Ja skatāmies pēc skaita, mums ir aptuveni 33 tūkstoši kaķu klientu un 33 tūkstoši suņu klientu," saka Podnieks.

Nav nekā slēpjama. Nāciet un skatieties!

"Šī ažiotāža liecina – kādam mēs esam ļoti patraucējuši. Bet tas mūs tikai stiprina. Mums jāiet strauji uz priekšu. Ziniet, var redzēt, ka scenāristi ir piestrādājuši, un absurdākais ir tas, ka viņi spēcīgi strādāja pret "Dogo" sauso barību, bet konservu apjoms nokritās vēl straujāk, lai gan tos ražo Vācijā, sertificētā rūpnīcā. Tas vēlreiz apstiprina, ka kampaņa ir vērsta pret preču zīmi, pret kompāniju un biznesu. Acīmredzot mērķis ir radīt kaitējumu kompānijai, kura strauji attīstās," ziņas par suņu slimības uzliesmojumu komentē Podnieks.

Foto: DELFI
"Mums bija anonīms zvans, telefona numuru joprojām esam saglabājuši, to nodevām arī tiesībsargājošajām iestādēm. Zvana laikā mums atklāti pateica: "Pret jums tiks organizēta kampaņa, nāks vairāki e-pasti." Tā arī bija, visi e-pasti – anonīmi," situāciju 2015. gada pavasarī raksturo Podnieks, paužot uzskatu, ka, viņaprāt, slimības uzliesmojums ir mākslīga un mērķtiecīga uzņēmuma nomelnošana. Viņš gan nekomentē, kurš, viņaprāt, šādu kampaņu īstenojis.

"Mēs pret visu attiecamies ļoti atklāti un brīvi, jo mums nav nekā slēpjama. Visi fakti liecina par to, ka barība ir vislabākajā kārtībā. Mani, protams, interesē, cik daudz saslimušo suņu ir, kur ir sekciju rezultāti un veterinārārstu slēdzieni, jo manipulēt var jebkurš. Mūsu sadarbības partneri ārzemēs saka, ka Latvijā notiek kaut kāds ārprāts, ārzemēs nekas tāds notikt nevarētu. Te nav loģikas. Vai mēs paši sev kaitētu? Jūs redzat, kādas mums ir tehnoloģijas, produkti, cik lielu naudu esam investējuši. Mēs varam pateikt – nāciet jebkurā brīdī un skatieties, mēs parādīsim gan ražošanas procesu, gan produkciju, izejvielas, noliktavas, visu. Mēs pat esam uzaicinājuši vairākus veterinārārstus, bet atbrauca tikai Māra Viduža [Latvijas Veterinārārstu biedrības (LVB) valdes priekšsēdētāja – red.piez.]," uzņēmuma atvērtību raksturo Podnieks.

Sarunā ar "MansDraugs" Viduža apstiprināja, ka 2015. gada pavasarī tik tiešām vienīgā no LVB viesojusies ražotnē, taču, kā viņa stāsta, "toreiz vēl neviens nezināja, kā viss izvērtīsies", uzsverot notikumus teju divu gadu garumā. Jautāta, vai ražotnes apmeklējums ir vērtīgs un vai no tā var izdarīt secinājumus, Viduža atzina, ka "ir jābūt lielam speciālistam, lai desmit viesošanās minūtēs precīzi novērtētu situāciju ražotnē. Tā sanāk kā ekskursija, nevis izpēte." Veterinārārste gan akcentēja – viņu mulsina un šķiet nepieņemami tas, ka izejvielām, ko ieved no ārzemēm, netiek veikta dubultā pārbaude. Atkārtota izejvielu izmeklēšana dotu apstiprinājumu, ka tās ir drošas.

Foto: DELFI
Jautāts, vai uzņēmumam ir nācies atsaukt kādu konkrētu barības partiju, jo konstatēta kļūme ražošanā, Podnieks apgalvo: "Kļūmes ražošanā nevar būt, un tādas arī nav bijušas. Tehnoloģija ir moderna un automatizēta, un gadījumā, ja kaut kas notiek tā, kā nevajag, rūpnīca momentā apstājas."
Foto: DELFI
"Mums ir veiktas neskaitāmas pārbaudes. Ja katru importa produktu tik smalki izpētītu un pārbaudītu… Man kolektīva ir žēl. Viņi ir ieguldījuši ļoti lielu darbu, bet tagad cilvēki no malas viņus nomelno un aprunā. Protams, viņi to uztver emocionāli, bet mēs paši radījām tādu preču zīmi. Mūsu uzdevums ir ražot kvalitatīvu preci, gūt rezultātus, celt ekonomiku un strādājošo iedzīvotāju labklājību. Ja notiek ļaunprātības, ar tām, protams, jācīnās tiesībsargājošajām iestādēm. Šī mums ir liela pieredze, un es uzskatu, ka tā mūs dara tikai stiprākus. Mēs varēsim vēl spēcīgāk iet uz priekšu un gūt labākus rezultātus. "Dogo" preču zīme komentārus neprasa. To zina gandrīz katrs pircējs," arī pēc visa notikušā pārliecināts Podnieks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!