Foto: Shutterstock
"Pētījuma rezultāti neiztur nekādu kritiku," pēc 20. septembrī notikušās zinātniskās konferences par suņu barības vada paplašināšanos un sausās suņu barības ietekmi uz to "MansDraugs" ziņo AS "Tukuma straume" valdes priekšsēdētājs Aivars Podnieks. Taču pētījuma autori apliecina, ka barībā ir atrasta viela, ko gaļēdāju barībā nepievieno, un gatavo pētījumu rezultātus publikācijai.

"Atsevišķu veterinārārstu grupas "pētījuma" rezultāti par dzīvnieku saslimšanas gadījumiem, ar kuriem viņi nāca klajā savā it kā zinātniskajā konferencē 20. septembrī, neiztur nekādu kritiku. Bija vajadzīgs pusotrs gads un iztērēti gandrīz 80 tūkstoši eiro nodokļu maksātāju un ziedotāju naudas līdzekļi, lai neatrastu nekādu toksisku vielu klātbūtni "Dogo" sausajā barībā un tās saistību ar slimību megaesophagus. Vēl vairāk – pētnieki nekautrējas publiski nākt klajā ar klaji absurdu apgalvojumu, ka tā "nav "Dogo" pārtikas vaina, bet tomēr tai pastāv saistība ar slimību"," skaidro Podnieks. "Tik nekonstruktīva un haotiska retorika vēl spēcīgāk stiprina mūsu pārliecību, ka šādā veidā izpaužas šī pētnieku grupējuma mēģinājums pamatot milzīgos tēriņus. Kā arī šādi viņi rīkojas, jo esam pret viņiem iesnieguši prasību tiesā."

Bija vajadzīgs pusotrs gads un iztērēti gandrīz 80 tūkstoši eiro nodokļu maksātāju un ziedotāju naudas līdzekļi, lai neatrastu nekādu toksisku vielu klātbūtni "Dogo" sausajā barībā un tās saistību ar slimību megaesophagus.
Aivars Podnieks, AS "Tukuma straume" valdes priekšsēdētājs
Savukārt Latvijas Veterinārārstu biedrības pārstāve Lita Konopore "MansDraugs" norādīja: "Latvijas pētniekiem bija ļoti svarīgs ārvalstu ekspertu viedoklis, tādēļ pirms publikācijām tika pieņemts lēmums organizēt zinātnisko konferenci. Tagad, kad saņemti ekspertu slēdzieni, atbilstoši zinātniskai praksei tiek gatavota publikācija recenzējamā zinātniskajā izdevumā."

Par pētījuma sagatavošanas laiku publikācijai gan Konopore minējumus neizsaka: "Tā procedūra ir diezgan gara. Vispirms ir jāsagatavo publikācija, tad virkne iesniedzējam nezināmu ekspertu to vērtē."

"Atsevišķās vietās šie pētnieki ir pateikuši, ka atraduši "Dogo" barībā vielas, kurām tur nevajadzētu atrasties, piemēram, urīnvielu. Lai arī cik paradoksāli tas būtu, bet mēs par to uzzinājām tikai ar masu mediju palīdzību, nevis no pētniekiem, jo viņi līdz pat šim brīdim mūs nav iepazīstinājuši ar sava nu jau bēdīgi slavenā pētījuma rezultātiem. Un, neskatoties uz to, ka visi līdz šim veiktie "Dogo" barības analīžu rezultāti ir parādījuši, ka ar produktu viss ir labākajā kārtībā, mēs tik un tā paši steidzami veiksim ārpuskārtas barības analīzes, lai pārbaudītu pētnieku minētās vielas klātbūtni. Un tiklīdz būs zināmi analīžu rezultāti, ziņosim par tiem publiski, un, ja vielas klātbūtni neatklās, vērsīsimies pret pētniekiem likumā paredzētajā kārtībā," pastāsta "Tukuma straumes" valdes priekšsēdētājs.

Urīnviela nav toksīns, kas mūsu suņiem būtu izraisījis barības vada paplašināšanos vai polineiropātiju, bet tā ir viela, kuru gaļēdāju barībā nepievieno.
Ilze Matīse-VanHoutana, pētniece
Sarunā ar "MansDraugs" veterinārārste un pētījuma autore Ilze Matīse-VanHoutana apstiprināja, ka urīnviela analīzēs ir atrasta: "Urīnviela nav toksīns, kas mūsu suņiem būtu izraisījis barības vada paplašināšanos vai polineiropātiju, bet tā ir viela, kuru gaļēdāju barībā nepievieno. Urīnviela satur slāpekli, un slāpeklis ir tas, kas ir proteīnā. Tas var mākslīgi paaugstināt proteīna līmeni vai tā rādītājus barībā. Urīnvielu parasti pievieno barībā atgremotājiem – govīm, aitām, kazām. Viņām ir īpaši kuņģi, kurā dzīvo mikroorganismi, kas urīnvielu pārstrādā proteīnā. Gaļēdājiem, tāpat kā cilvēkiem, visēdājiem, urīnviela proteīnā nepārstrādājas, tāpēc tai barībā nevajadzētu būt. Urīnviela nav kaitīga, un tai jābūt milzīgā daudzumā, lai tā būtu kaitīga. Taču barībā tai nav jābūt."

Jau vēstījām, ka 20. septembrī paziņoti suņu barības vada paplašināšanās pētījumu rezultāti. Tie atklājuši ciešu konkrētas sausās barības un slimības saikni, taču konkrēts iemesls, kāpēc Latvijā divu gadu laikā saslimuši gandrīz 240 suņi, netiek minēts.

Pētot saslimušos suņus, atklājies viens saistošs faktors, kas izrādījies kopīgs vairāk nekā 90 procentu suņu, proti, viena ražotāja sausā suņu barība. Iespējamība saslimt ar barības vada paplašināšanos/polineiropātiju, ēdot konkrētā zīmola barību, vērtējama kā ļoti augsta, konferencē ziņoja pētījuma autori. Publiskajā vidē jau kopš 2015. gada pavasara kā iespējamas slimības ierosinātājs tiek nosaukta AS "Tukuma straume" ražotā "Dogo" sausā barība, taču ražotājs kategoriski noliedz savas produkcijas saistību ar uzliesmojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!