Foto: Shutterstock
Par suņu barības vada paplašināšanās iemeslu varētu tikt uzskatīta pesticīdu saindēšanās, "MansDraugs" norādīja Latvijas Veterinārārstu biedrībā (LVB). Notikušo pētījumu laikā nav konstatēts slimības ierosinātājs, taču noteikta cieša saikne starp konkrētu suņu barību un slimību.

"Mirušo suņu smadzenēs atrasts būtiski zemāks specifiska fermenta līmenis salīdzinājumā ar slimības neskartajiem suņiem. Šī fermenta aktivitātes zudumu visbiežāk konstatē dzīvniekiem ar pesticīdu saindēšanos. Lai gan ne barībā, ne suņu organismā biežāk lietotie pesticīdi netika kontatēti, tomēr ir iespējams, ka tā ir citādas izcelsmes viela ar līdzīgu toksisku efektu. Šie rezultāti norāda uz turpmāko neirotoksīnu meklējumu virzieniem," skaidro biedrībā.

Jau vēstījām, ka 20. septembrī paziņoti suņu barības vada paplašināšanās pētījumu rezultāti. Tie atklājuši ciešu konkrētas sausās barības un slimības saikni, taču konkrēts iemesls, kāpēc Latvijā divu gadu laikā saslimuši gandrīz 240 suņi, netiek minēts. Veterinārārste un pētniece Ilze Matīse-VanHoutana pastāstīja, ka pētījumi tiks turpināti, lai atklātu slimības cēloni.

Suņu barības vada paplašināšanās un polineiropātijas (nervu bojājumi) uzliesmojums novērots tikai Latvijā, līdz ar to jāņem vērā vietējie faktori, tostarp toksiska barība, informēja Matīse-VanHoutana. No 2014. gada aprīļa līdz 2016. gada augustam konstatēti 238 saslimšanas gadījumi, bet katrs ceturtais suns gājis bojā. Visi gadījumi, kuros konstatēta barības vada paplašināšanās, apstiprināti ar rentgenuzņēmumiem.

Pētot saslimušos suņus, atklājies viens saistošs faktors, kas izrādījies kopīgs vairāk nekā 90 procentu suņu, proti, viena ražotāja sausā suņu barība. Iespējamība saslimt ar barības vada paplašināšanos/polineiropātiju, ēdot konkrētā zīmola barību, vērtējama kā ļoti augsta, konferencē ziņoja pētījuma autori. Publiskajā vidē jau kopš 2015. gada pavasara kā iespējamas slimības ierosinātājs tiek nosaukta AS "Tukuma straume" ražotā "Dogo" sausā barība, taču ražotājs kategoriski noliedz savas produkcijas saistību ar uzliesmojumu. Par neslavas celšanu uzņēmums iesniedzis prasību tiesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!