Foto: Publicitātes foto
Dabas fotogrāfi no visas Eiropas apvienojušies interesantā projektā, kura laikā fotografējuši dažādu reti sastopamu un apdraudētu sugu dzīvniekus. Ja vien pa rokai ir labs fotoaparāts, uzņemtie kadri var izdoties apbrīnojami un neparasti, ļaujot ieskatīties aizsargājamo sugu dzīvnieku ikdienā.

Pasaulē dzīvo tikai aptuveni 3200 sumbru jeb Eiropas bizonu, un tie ir ierakstīti Starptautiskās dabas un dabas resursu saglabāšanas savienības (IUCN) reto un apdraudēto sugu sarakstā – Sarkanajā grāmatā. Tādu putnu kā Ziemeļatlantijas auki populācija strauji samazinās, un tie par aizsargājamiem atzīti 2015. gadā. Mazā sīga ir putniņš, kura spalvojums atgādina smokingu, un tiek lēsts, ka pēdējo trīsdesmit gadu laikā to skaits Eiropā samazinājies par 30–49 procentiem.

Eiropas Brīvdabas aizsardzības asociācija (European Outdoor Conservation Association, EOCA) un "Sony" kopīgi radītā fotoprojektā var ielūkoties un, iespējams, pirmo reizi dzīvē redzēt dažādu apdraudēto sugu dzīvniekus.

2017. gada pavasarī dabas fotogrāfi no Eiropas valstīm – 2014. un 2016. gada labākais dabas fotogrāfs Sems Hobsons (Lielbritānija), godalgotais fotogrāfs Lassi Rautiainens (Somija), dabas fotogrāfs Havjers Alonso Uerta (Spānija), dabas fotogrāfs Markus P. Štēli (Šveice) un Gustavs Kiburgs (Nīderlande) – uzņēmuši pārsteidzoši skaistus attēlus ar apdraudēto sugu dzīvniekiem dabiskā vidē. Izcilu fotogrāfu radītajā sērijā redzami daži no retākajiem putniem un zīdītājiem pasaulē.

Foto: Publicitātes foto

Semam Hobsonam, kurš pērn atzīts par labāko dabas fotogrāfu, izdevies nofotografēt tini jeb āmriju – vienu no aptuveni 2260 šīs sugas dzīvniekiem, kas brīvā dabā mīt Eiropā. Sarkanajā grāmatā šī suga ierakstīta kā saudzējama, tomēr pēdējo desmit gadu laikā to populācija ir ievērojami sarukusi.

Eiropas Brīvdabas aizsardzības asociācijas (EOCA) ģenerāldirektore Katerina Savidža atzīst: "Ar šīm bildēm mēs varēsim parādīt šos neparastos dzīvniekus viņu dabiskajā vidē tiem cilvēkiem, kuri, iespējams, nekad mūžā tos citādi neieraudzītu. Desmit gadu laikā EOCA no brīvdabas aktivitāšu industrijas ir saņēmusi vairāk nekā divus miljonu eiro un 100 procentus no tiem iztērējusi apdraudēto sugu un viņu dabiskās mītnes vietas saglabāšanai 41 valstī."

Fotogrāfijās no plašā apdraudēto un aizsargājamo putnu un zīdītāju saraksta redzams Ziemeļatlantijas auks, parastā pūkpīle, brūnkaklis, zivju dzenītis, mazā sīga un sumbrs.

EOCA sadarbībā ar IUCN organizāciju veido aizsargājamo sugu sarakstu, tā dēvēto Sarkano grāmatu. IUCN Apdraudēto sugu Sarkanajā grāmatā ir apkopota sistematizēta informācija par augiem, sēnēm un dzīvniekiem, to saglabāšanas statusu un izplatību saskaņā ar IUCN "sarkanā saraksta" kategorijām un kritērijiem. Šī sistēma ir paredzēta, lai noteiktu relatīvo sugas izzušanas risku, un "sarkanā saraksta" galvenais mērķis ir kataloģizēt un pievērst uzmanību tiem augiem un dzīvniekiem, kuriem ir lielāks globālās izmiršanas risks (atzīmēti kā īpaši apdraudēti, apdraudēti vai aizsargājami).

Eiropas Brīvdabas aizsardzības asociācija ir izveidota pēc Eiropas brīvdabas aktivitāšu industrijas pārstāvju iniciatīvas ar mērķi saglabāt neskartos dabas apvidus, kurus tie kaislīgi vēlas aizsargāt.

Eiropas Brīvdabas aizsardzības asociācija līdzekļus iegūst no biedru iemaksām un citām līdzekļu piesaistīšanas aktivitātēm brīvdabas aktivitāšu nozarē un paredzēta, lai izmantotu nozares industrijas ietekmi un vāktu līdzekļus, ko atvēlēt sabiedriskām organizācijām, kas nodarbojas ar dabas aizsardzību. 100 procenti no biedru dalības maksas tiek ziedoti šādiem projektiem. Iestāties asociācijā var visi, kas var apliecināt saistību ar brīvdabas aktivitāšu nozari Eiropā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!