Foto: Vida Press
26. aprīlī apritēs 31 gads, kopš Pripjatā, Ukrainā, notika Černobiļas atomkatastrofa. Tās dēļ no pilsētiņas aizbrauca vairāki tūkstoši cilvēku, no kuriem lielākā daļa saņēma ārkārtīgi lielu radiācijas devu, kas ļaudīm turpmāk dzīvē radīja dažādas veselības problēmas. Tāpat šķiet noslēpumaini un interesanti, kā savas dienas Pripjatā aizvada dzīvnieku pasaules pārstāvji, jo aizvien šajā teritorijā var novērot dažādu sugu dzīvniekus.

Britu fotogrāfs Lūks Mesijs Černobiļas slēgtajā zonā pavadījis 10 dienas, kuru laikā nofotografējis, kāda izskatās daba traģēdijas skartajā vietā. "Vida Press" vēsta, ka fotogrāfs aplūkojis un iemūžinājis neskarto dzīvi savvaļā, kurā dienas tiek aizvadītas bez cilvēku pūļiem un iejaukšanās dabas ritmā. Lai spētu aktīvi darboties slēgtajā zonā, 25 gadus vecais Mesijs aptuveni gadu pavadījis sarunās ar zinātniekiem par to, lai viņš varētu atrasties neparastajā vietā. Tiesa, fotogrāfs vietā, kur radiācija joprojām var sasniegt pat kritisku atzīmi, neesot nakšņojis, tā vietā izvēloties viesu māju ārpus Pripjatas.

Foto: Vida Press

Mesijs savā ceļā sastapis vairāku sugu dzīvniekus, tostarp vilkus, gārņus un pat Prževaļska zirgus, sugu, kas savvaļā gandrīz vispār nav sastopama. Interesanti, ka Černobiļas traģēdijas skartajā teritorijā esot manīts pat Eiropas bizons jeb sumbrs, kurš arī tiekot uzskatīts par retu dzīvnieku.

Par piedzīvoto Ukrainas pilsētā fotogrāfs Mesijs teicis: "Tas bija apbrīnojami. Presē ir kaudzēm stāstu par agresīviem dzīvniekiem un mutantiem, kas radušies radiācijas dēļ. Tā nav taisnība. Savvaļas dzīvnieki pēdējo 30 gadu laikā ir atgriezušies. Vispirms nāca lāči un bizoni, palielinās arī vilku skaits, līdzīgi kā lūšu." Tā kā savā ceļā zvēri cilvēku satiekot reti, dzīvnieki uzvedušies piesardzīgi un cilvēkam tuvumā neesot nākuši.

Tā kā katastrofa notikusi pavisam negaidīti, arī cilvēku evakuācija notikusi steidzami, līdz ar to teju vai visā pilsētā var just ātrās rīcības sekas. Mesijs raksturojis: "Cilvēki tika evakuēti ļoti ātri, tāpēc viņiem nācās atstāt savas mantas. Daudzi kopš tā brīža nav bijuši atpakaļ. Es jutos nedaudz dīvaini, staigājot pa cilvēku mājām, jo vienmēr gaidīju, ka man kāds nāks pretī."

Foto: Vida Press

Taču raksturojot dabu, kas ir cilvēka neskarta, fotogrāfs teicis, ka tā ir ļoti bagāta ar skaistiem mežiem, plašiem līdzenumiem un ezeriem, kas klāti ar ūdensrozēm. Nezinātājs pat nevarētu pateikt, ka tā ir traģēdijas skarta vieta, salīdzinājis Mesijs.

Vīrietis sava piedzīvojuma laikā sastapis arī kādu 76 gadus vecu sieviņu, kura esot nelegāli atgriezusies Pripjatā aptuveni gadu pēc traģēdijas. Kundzīte esot uzcienājusi Mesiju ar pašas brūvētu alkoholisko dzērienu, kas tapis no piemājas dārziņā audzētiem kartupeļiem, cukura un ūdens. "Tas bija stiprākais dzēriens, ko es jebkad esmu dzēris. Par laimi, nekļuvu akls, bet tas noteikti lika manām acīm piepildīties ar asarām un pēc tam man nācās nosnausties," neparasto viesošanos Pripjatā atcerējies britu fotogrāfs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!